Surse. Ministrul „Grindă“, pus la zid în PNL. Ce i-au reproşat colegii de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Ion Ştefan FOTO Mediafax
Ministrul Ion Ştefan FOTO Mediafax

Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, a devenit sursă de tensiuni în PNL, după ce demnitarul a luat mai multe decizii controversate prin care pune beţe în roate planului liberal de a-şi impune treptat oamenii în funcţii din administraţie, au precizat surse politice din PNL pentru „Adevărul”.

PNL a promis de la preluarea guvernării că va face o depolitizare a administraţiei centrale şi locale. Însă odată cu depolitizarea începea şi numirea în posturi cheie şi recompensarea oamenilor de partid. Încă de la primele discuţii din toamna trecută s-a ajuns la un consens ca pe funcţii să fie puşi oameni apropiaţi de partid sau membri, dar care să aibă şi un CV care să nu genereze scandal. Aşadar, epurări politice în linişte şi atenţie maximă la numiri. Bineînţeles, o parte dintre liderii liberali nu au respectat ce se discutase. Un astfel de exemplu a fost Ion Ştefan de la Dezvoltare, cel care a fost aproape de a nu mai fi pus ministru în ultimul Guvern, dar care până la urmă a fost păstrat.

„La una dintre ultimele şedinţe de partid, Ion Ştefan a fost luat la rost de mai mulţi colegi pentru că a anunţat peste noapte că dă afară sute de oameni din minister şi scoate funcţii la concurs. Un vicepreşedinte chiar a avut cuvinte mai dure şi i-a reproşat că din cauza lui nu vor mai putea să facă epurări ale celor apropiaţi de PSD, pentru ca apoi să fie numiţi susţinătorii PNL”, au declarat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”.

Planul liberal era să le facă loc oamenilor apropiaţi de partid pas cu pas. Mai întâi îi îndepărtau pe şefii din instituţii care nu aveau concurs şi pe cei cu delegaţie. Pentru funcţionari era folosit tratamentul controalelor repetate până când cedau. Eventual îi treceau de la personal de conducere la personal de execuţie, au precizat surse liberale.

Însă acum liberalii încep să reevalueze campania de epurări, în condiţiile în care imaginea lor începe să aibă de suferit. Pe lângă problemele generate de Ion Ştefan, Guvernul Orban s-a mai confruntat cu scandalurile de la Câmpeni şi Pistra Neamţ, acolo unde manageri de spitale au fost numiţi oameni fără nicio treabă cu sistemul medical şi la care s-a putut observa clar că sunt puşi politic.

Surse liberale susţin că în următoarea şedinţă a PNL o temă ridicată ar fi cea a depolitizării DSP-urilor şi cât mai mult a spitalelor. Prelungirea pandemiei şi activitatea acestor instituţii concentrează atenţia înspre ele, ceea ce înseamnă că înmulţirea cazurilor de manageri cu pregătire controversată ar atârna ca nişte pietre de moară pentru Guvernul PNL.

În interiorul partidului sunt tot mai multe nemulţumiri faţă de gafele şi prestaţiile mai multor miniştri, pe „lista neagră” a celor contestaţi fiind Monica Anisie, Ion Ştefan şi Violeta Alexandru. Deocamdată e prematură analiza muncii acestora, au precizat surse din partid, dar după terminarea stării de alertă nu sunt excluse schimbări de miniştri.

Ion Ştefan s-a remarcat în cele şase luni de când conduce cel mai bogat minister al României prin promovarea în funcţii a neamurilor şi apropiaţilor de partid. Încă de la instalarea sa în cel mai bogat minister din România, Ştefan a reuşit într-un timp extrem de scurt să realizeze ceea ce nu au făcut în ani cei pe care i-a atacat atunci când era în opoziţie, respectiv promovarea rubedeniilor şi apropiaţilor în posturi cheie. Adică aşa-numitul nepotism, care s-a dovedit în România post-decembristă că reprezintă una dintre manifestările clasice ale fenomenului de corupţie. Graţie sprijinului politic de care se bucură la centru, este drept ca urmare şi a rezultatelor bune în alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, Ion Ştefan a reuşit să-şi impună neamurile în instituţiile statului, lucru pentru care a fost aspru criticat, dar şi ironizat de rivalii politici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite