Paul Stănescu se întoarce în fruntea PSD. Dăncilă, în şedinţă: „Discuţia pe Justiţie ne-a îngropat“. Oprişan: Avem un nou PSD. Discuţia despre Justiţie a încetat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viroica Dăncilă a preluat puterea în partid după încătuşarea lui Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Viroica Dăncilă a preluat puterea în partid după încătuşarea lui Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Fostul premier Paul Stănescu, mazilit de Liviu Dragnea, s-a întors ca preşedinte executiv al partidului, până la Congresul din luna iunie. Codrin Ştefănescu, unul dintre locotenenţii fideli lui Dragnea, va fi dat jos din funcţia de secretar general al PSD. În locul său va fi numit Marcel Ciolacu, fost vicepremier în Guvernul Tudose. Premierul le-a spus liderilor PSD, în şedinţa de dimineaţă, că „Discuţiile despre Justiţie au omorât partidul“.

UPDATE Viorica Dăncilă, după BPN: Discuţiile s-au purtat pe rezultatul alegerilor. Am înţeles cu toţii semnificaţia votului. Vom face o analiză şi uniţi vom merge mai departe. Am hotărât ca funcţia de preşedinte executiv să fie ocupată de Paul Stănescu, BPN să se întrunească în fiecare luni, iar CEX-ul să fie concovat în fiecare lună. Şedinţele vor avea loc în teritoriu. Trebuie să avem o echipă sudată şi toate hotărârile să le luăm în cadrul partidului. Am discutat cu parlamentarii PSD, toţi au dat un mesaj de unitate, toţi vor să menţinem guvernarea, să mergem mai departe.

Reporter: „Justiţia ne-a omorât“. Asta aţi spus în şedinţă.

Viorica Dăncilă: Mulţi consideră că au fost foarte multe discuţii legate de Justiţie. Au fost foarte multe realizări ale Guvernului, dar întotdeauna discuţia a fost despre Justiţie, ceea ce a nemulţumit mare parte a electoratului. Trebuie să vorbim mai mult despre programul de guvernare. 

A fost vina întregului partid sau vina unei singure persoane?

Trebuie să ne asumăm toţi această vină. Aveam posibilitatea să ne spunem fiecare opinia, dar nu am făcut-o. 

Cum arată PSD fără Dragnea ?

Nu este uşor. E o situţia dificlă, dar PSD dă dovadă de unitate. Sunt destui oameni care au probleme penale, care au dosare în curs şi asta nu vedeţi doar la PSD. A fost complet incorect că problemele cu Justiţie sunt doar la PSD. Aceste probleme trebuie decontate personal, nu trebuie să le decontăm toţi. De ce să fim judecaţi toţi? Nu trebui să fim priviţi în ansamblu că suntem corupţi. 

Cum se va aplica referendumul?

PSD a luat actul de rezultat. 

Când va avea loc un Congres?

Vom discuta în CEX. Nu vreau ca decizia să o ia preşedintele partidului. 

Remanierea?

Săptămâna viitoare expiră interimatul la cele trei ministere. ÎN CEX am să cer colegilor să vină cu propuneri, propunerile vor fi votate. Trebuie să venim şi cu o nominalizare pentru postul de vicepremier. Majoritatea va decide. 

Negociaţi cu ProRomânia?

Nu am vorbit cu Ponta, nu am avut nicio discuţie legată despre o eventuală negociere. Vom avea o discuţie şi cu UDMR. 

Aţi vorbit cu domnul Dragnea?

În seara alegerilor, mi-a spus să nu-mi dau demisia pentru că în spatele meu sunt mii de oameni care aşteaptă să punem în practică programul de guvernare. Aceasta a fost ultima discuţie pe care am avut-o cu Liviu Dragnea înainte să primească condamnarea. 

V-a spus că preferă să rămână Olguţa Vasilescu şefă la partid?

Nu. 

Aveţi semnale de la lierii europeni după arestarea lui Dragnea?

Nu. 

Veţi candida pentru o funcţie în partid?

Nu m-am gândit. Importantă acum e traiectoria partidului. Trebuie să avem un preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD, propunerea e domnul Ciolacu. Vom avea majoritate. 

Sunteţi mulţumită de cum a decurs votul din diaspora?

În ziua votului am vorbit de mai multe ori la MAE. Ştiam că este o organizare bună. Am cerut o analiză a ceea ce s-a întâmplat. Cei care au evaluat greşit trebuie să plece acasă. 

De ce nu aţi demisionat?

Colegii nu au fost de acord să demisionez. Trebuie să respectăm Constituţia. Dacă se va depune o moţiune şi aceasta va trece, Guvernul trebuie să plece acasă. Avem nevoie de stabilitate. 

***

UPDATE Gabriela Firea, după ce a avut o discuţie faţă-n faţă cu Viorica Dăncilă: O să analizez dacă revin asupra acelor demisii. Nu candidez la preşedinţia PSD şi nu candidez la preşedinţia ţării. Trebuie să facem dreptate şi puţină curăţenie în conducerea partidului. Le fac o invitaţie celor care au plecat din partid să vină înapoi. Dacă nu, să se stabilească o alianţă între PSD şi ProRomânia. 

Reporter: Invitaţia e şi pentru Victor Ponta?

Firea: De ce nu?

UPDATE Marian Oprişan: Alegerile au fost pierdute de PSDragnea. De azi avem un nou PSD. Discuţia despre Justiţie a încetat în partid. Cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la puşcărie pe baza de probe. 

FOTO Mediafax 

Marian Oprişan FOTO Mediafax

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă le-a spus liderilor PSD că „discuţia despre Justiţie a îngropat partidul la alegerile europarlamentare“, susţin surse politice pentru Adevarul. 

UPDATE S-a terminat Biroul Permanent al PSD. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu: A fost stabilit un nou preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, în persoana doamnei Carmen Mihălcescu.Am fost purtător de cuvânt al PSD pentru o perioadă limitată, în campania electorală, care s-a terminat. 

UPDATE Liderii PSD încep să sosească la şedinţa Biroului Permanent. 

Gabriela Firea: Nu avusesem o discuţie prealabilă pe acest subiect. Nici nu s-a pus problema. Am fost surprinsă. Mă interesează fix problema bucureştenilor. Nu m-am bucurat pentru Dragnea. Ce fel de om poţi să fii când vezi că un om îşi pierde libertatea, chiar dacă te-ai îmbolnăvit din cauza lui. Au fost colegi care mi-au spus că aş fi cea mai potrivită pentru şefia PSD, în această perioadă în care mulţi fug de PSD. Am spus că eu sunt un om de echipă, nu-mi doresc acest lucru. Îl susţin pe Paul Sănescu pentru funcţia de preşedinte executiv interimar. Nu trebuie să plătim poliţe, dar trebuie s se facă dreptate. Forurile partidului trebuie consultate. Nu voi candida nici la Congres. Sunt colegi care spun că trebuie să-mi reiau poziţiile: preşedinte la PSD Bucureşti şi vicepreşedinte la nivel naţional. 

FOTO Mediafax 

Gabriela Firea FOTO Mediafax

Îmi doresc, dacă lucrurile vor fi normale, să candidez pentur un nou mandat de primar general. Nu-mi doresc să candidez la prezidenţiale. Nu este pentru cine se pregăteşte, ci e pentru cine se nimereşte. Da, ar trebui făcute schimbări în Guvern. 

Marian Oprişan: Au fost alegeri europarlamentare, dar mandatul primit de PSD în decembrie 2016 ţine patru ani. Alegeri anticipate este exclus. E prematură discuţia despre o candidatură a mea. N-am pierdut eu alegerile la Vrancea, ci le-a pierdut PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alegrile au fost pierdute pe acţiunile lui Liviu Dragnea. PSD arată mai frumos fără Liviu Dragnea. 

Robert Negoiţă: E mai mult decât evident că s-a greşit grav. Greşelile trebuie îndreptate. PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23%. 

Viorica Dăncilă: Deciziile le luăm în cadrul forurilor statutare. Nu sunt adepta ca deciziile să vină de la preşedintele partidului. Nu e posibil să avem alegeri anticipate. 

Dumitru Buzatu: Una dintre ipoteze e că PD trebuie să rămână la guvernare. Altă ipoteză e ca PSD să renunţe la guvernare, în favoarea celor care se erijează câştigători ai alegerilor. Sunt adeptul celei de-a treia soluţii: ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil. O voi propune în CEX-ul de azi. 

FOTO Mediafax 

Dumitru Buzatu FOTO Mediafax

Victor Negrescu: Alegerile ne-au arătat că mesajul proeuropean este cel apreciat de români. Trebuie să reconstruim partidul împreună. 

Codrin Ştefănescu: M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegii noştri când sunt la ananghie. E necesar să facem rapid un Congres ca să limpezim lucrurile. E o vină colectivă. N-am făcut scut în jurul nimănui. Lideurl nostru este în puşcărie. Trebuie să fim uniţi. 

***

Liderii PSD se reunesc azi în Biroul Permanent (de la ora 11.00), apoi în Comitetul Executiv (de la ora 18.00). Mizele celor două şedinţe: desemnarea unui nou preşedinte al Camerei Deputaţilor; propunerea a trei noi miniştri pentru portofoliile rămase vacante – Justiţie, Diaspora şi Fonduri Europene; mazilirea unor lideri apropiaţi de Liviu Dragnea; stabilirea datei Congresului PSD; vot pentru interimatul Vioricăi Dăncilă.

Te-ar putea interesa şi:

Cine se bate pentru şefia Camerei Deputaţilor. Opoziţia nu a înţeles nimic din alegeri: e tot dezbinată. Surse: USR a refuzat candidatul comun

Gabriela Firea îl vrea pe Ponta înapoi în PSD: „Să se stabilească o alianţă între PSD şi Pro România“

  

Primul atac din interior la noua conducere a PSD: Slugilor, vreţi să-l puneţi pe Ponta preşedinte la Camera Deputaţilor

Ponta: „Am fost căutat de mai mulţi pesedişti care mi-au cerut să mă întorc“. Negociază cu PSD funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite