UPDATE Şedinţa USL s-a încheiat. Ponta: Am propus să avem patru vicepremieri. PNL nu este de acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Liderii USL au încheiat şedinţa pe tema nominalizărilor PNL în echipa guvernamentală, fără niciun rezultat. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a propus liberalilor ca Guvernul să aibă patru vicepremieri, câte unul de la fiecare partid de guvernare. Liberalii au respins, însă, oferta lui Ponta.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Chiar dacă nu avem o decizie, mi se părea corect şi normal să vă informez. Am avut o discuţie legată de restructurarea Guvernului. Din acest motiv, ca prim-ministru, era normal să vă comunic în ce stadiu ne aflăm. A existat o propunere din partea mea ca Guvernul să meargă luni în Parlament cu o formulă care să-l includă pe Iohannis ca ministru de Interne şi vicepremier.

De asemenea, să includă încă trei vicepremieri, reprezentând cele patru partide care formează USL, să prevadă o formă de colaborare în cadrul Guvernului, astfel încât cei patru vicepremieri să aibă o decizie clară privind discuţiile. Acea situaţia extrem de neplăcută pentru un Guvern, când practic un partid care face parte din coaliţia de guvernare, s-a întâmplat şi pe viitor trebuie să-l evităm.

E o formă de încredere între parteneri. Mai concret, am propus ca înainte de şedinţa de Guvern, alături de cei patru vicepremieri reprezentând PSD, PNL, UNPR şi PC să avem o discuţie politică şi ce decidem să fie susţinut ulterior. Nu a existat un consens asupra acestei formule în USL.  Ca premier, îmi doresc şi voi face tot ce ţine de mine ca acest consens să fie găsit şi Guvernul să meargă în Parlament pentru un vot de susţinere din partea USL. Nu avem încă o soluţie.

Pe toată formula de restructurare nu ne-am înţeles. Am avut o discuţie foarte bună, concretă şi aplicată cu domnul Iohannis. Eu consider discuţia extrem de bună, pozitivă şi clară, deci nu e niciun fel de discuţie ce va face Iohannis, nu va fi subordonat nimănui, va avea coordonarea miniştrilor PNL şi a zonei pe care o are în responsabilitate. În principal, zona de coordonare pe care o avea domnul Chiţoiu şi pe care PNL şi-a dorit-o.

Nu ne-am înţeles pe toată formula cu care o să merg în faţa Parlamentului. Parlamentul nu poate fi chemat să se pronunţe doar asupra unei mici schimbări de procedură solicitată de domnul Antonescu. Nu poţi dacă eşti la guvernare să critici tot timpul deciziile guvernamentale. Nu am vrut să luăm niciun portofoliu sau ministru de la PNL, nu am vrut să dăm altceva.

Nu am cerut aşa ceva, nu a existat o asemenea discuţie. A existat o altă discuţie bazată pe lucruri care nu au funcţionat în Guvern. Nu au fost mereu publice, dar le simt în fiecare zi, şi anume ca patru miniştri delegaţi să devină miniştri plini: Bugetului, IMM-urilor, Apelor şi Pădurilor şi ministrul delegat pentru Energie. Nu avem un consens pe această formulă de restructurare a Guvernului.  Imediat ce îl avem, pot să cer Parlamentului un nou vot pentru structura Guvernului.

Nu există bucăţele. Există o viziune asupra structurii Guvernului pe care eu, ca prim-ministru, trebuie să o propun Parlamentului. Eu am anunţat nu doar că sunt de acord ca Iohannis să fie vicepremier, ministru de Interne. Vreau să am o discuţie şi cu Atanasiu, la Economie există probleme arzătoare. Evident că atunci când un ministru vine trebuie să ştie ce preia, suntem cu toţii răspunzători.

Nu putem să avem o înţelegere pe întregul pachet de restructurare a Guvernului. Eu nu cred că este serios şi responsabil să merg în fiecare săptămână în faţa Parlamentului să cer un nou vot.  Dacă acum merg, atunci acum şi în anul 2014 nu mai schimbăm Guvernul. Mi-aş dori să nu mai schimbăm nici miniştrii, dacă se poate, ar fi extraordinar.

Colegii liberali nu sunt de acord cu această formulă de restructurare. Nu e politicos şi colegial să povestesc lucruri care ţin de bucătăria internă. Eu am propus ca toate cele patru partide să fie reprezentate la nivel de vicepremier. Am considerat extrem de neproductiv să avem în continuare discuţii în care Guvernul adoptă ceva, după care unul din cele patru partide să spună că nu este de acord.

Eu ţin prea mult la ideea de USL şi sunt dispus să fac toate eforturile pentru a găsi formula prin care Guvernul să funcţioneze bine. Dacă începem să aruncăm răspunderea de la unii la alţii semănăm cu Convenţia Democratică sau cu Alianţa DA şi nu dorim acest lucru.
 


Potrivit unor surse politice, numirea lui Iohannis a fost amânată pentru luni, când va fi dezbătută în plenul Camerelor reunite. Ieri, în cadrul unei şedinţe pe aceeaşi temă care a reunit liderii USL, membrii coaliţiei de guvernare nu au reuşit să ajungă la un acord în ce priveşte noua structură a Guvernului.

Varianta amânării învestirii lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru al Afacerilor Interne a fost menţionată şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu.

„Există posibilitatea ca fie mâine, fie luni să aibă loc o şedinţă de plen în momentul în care negocierea va fi gata. E o ipoteză. E o discuţie care nu e foarte complicată, din punctul meu de vedere, dar nu sunt singurul care participă. Deocamdată nu e nimic decis, poate fi şi mâine. E dreptul PSD, dacă doresc să propună nişte modificări“, a declarat Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite