Noul Cod Electoral a împărţit PSD în două tabere: baronii vs. Ponta şi Zgonea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD s-a reunit într-o şedinţă în care liderii din teritoriu i-au cerut socoteală lui Valeriu Zgonea, după ce Comisia de Cod Electoral, pe care o conduce, a stabilit ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin votul consilierilor judeţeni. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a spus că susţine poziţia lui Valeriu Zgonea. preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea: S-ar putea întâmpla să nu mai candidez în 2016, dar asta nu înseamna că nu trebuie să facem o lege serioasă, solidă, de asemenea manieră încât să mergem spre ţările civilizate şi să nu rămânem cantonaţi cum este în acest moment situaţia din România. În ţările civilizate, Guvernele şi-au păstrat principalele mecanisme de funcţionare a statului, în rest, pârghiile au fost mutate către oraşe, provincii, cetăţenii trăiesc în judeţele ţării. Nu putem fi de acord că după anul 2008 în care am dat posibilitatea sa-şi aleagă în mod direct conducătorii, să venim să spunem că nu este bună cea mai democratică soluţie. E o abordare greşită, am luat decizia ca în acest sens să purtăm o discuţie serioasă în BP, în Comitetul Executiv al partidului, cu grupurile parlamentare şi împreuna vom adopta cea mai bună decizie.

Liderul de la Vrancea a mai spus că nici ceilalţi lideri din teritoriu nu sunt de acord cu propunerea agreată în Comisia de Cod Electoral. Întrebat dacă poziţia sa este susţinută şi de alţi lideri din teritoriu, Oprişan a spus: "Binenţeles. Puteţi să-i întrebaţi". 

Oprişan nu a negat că i-a cerut demisia colegului său, Valeriu Zgonea. "A fost o chestiune simbolică, să ne trezim odată pentru totdeauna". 

UPDATE Victor Ponta: Sunt discuţii că suntem oameni şi ne întâlnim să discutăm. Nu întotdeauna suntem de acord. Există o poziţie divergentă, una susţinută de domnul Zgonea şi de către mine, şi una susţinută de domnul Oprişan, legat de cum să voteze parlamentarii noştri vizavi de modul de alegeri. A rămas ca la următorul CEx, fiecare să-şi spună punctul de vedere şi să vedem cum votăm în acest sens. Propunerea noastră a fost să rămână sistemul actual, propunerea PNL să se voteze din două tururi, n-a avut majoritate, am ajuns la concluzia de a reveni la sistemul din 2004, la alegerea indirectă.

UPDATE Valeriu Zgonea a părăsit şedinţa PSD la mijlocul acesteia. Întrebat cum îi răspunde lui Marian Oprişan, Zgonea a răspuns: "Domnul Oprişan este o vedetă internaţională. Lui îi plac camerele. Nu vreau să declar nimic". 

Potrivit unor surse din PSD, Marian Oprişan le-a povestit unor apropiaţi că în şedinţa de astăzi îi va cere demisia lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pe motiv că acesta „şi-a permis“ să voteze alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene indirect, prin votul consilierilor judeţeni, „fără a avea mandat din partea partidului“.

Comisia de Cod Electoral a decis ca viitorii preşedinţi de Consilii Judeţene să nu mai fie aleşi prin vot direct într-un singur tur de scrutin, aşa cum se întâmplă de la alegerile din 2008, ci să fie aleşi prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, dintre membrii CJ – aşa cum s-a votat până în anul 2004.

Această hotărâre a fost votată în unanimitate, cu 14 voturi „pentru“ şi o abţinere. Decizia de ieri este surprinzătoare, întrucât social-democraţii au declarat în repetate rânduri că susţin ca preşedinţii de CJ să fie aleşi dintr-un singur tur, la fel ca în prezent. Iar Comisia de Cod Electoral este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, iar PSD are majoritate.

„O încercare mizerabilă“

Decizia din Comisia de Cod Electoral a pus pe jar baronii locali ai PSD, care s-au declarat total împotriva revenirii la sistemul de vot indirect.  Revolta baronilor roşii este explicabilă, întrucât ei ar avea cel mai mult de pierdut, PSD deţinând majoritatea CJ-urilor. Dacă s-ar alege printr-un singur tur de scrutin, actualii ocupanţi ai fotoliilor de şefi de CJ ar pleca favoriţi, pentru că ar putea fi aleşi cu procente mici. Însă, dacă se va reveni la votul consilierilor locali, baronii din teritoriu vor trebui să negocieze fiecare vot în parte cu aleşi din partifde diferite, ceea ce le face munca infinit mai grea. Primul baron care a reacţionat a fost preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, aflat la al patrulea mandat. Într-o intervenţie la Realitatea TV, Oprişan l-a indicat vinovat chiar pe colegul său de partid, Valeriu Zgonea.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Comisia de Cod Electoral, eu consider, sub bagheta colegului nostru, Vali Zgonea, o mizerabilă încercare de a ne întoarce la o chestiune care nu are nicio legătură cu democraţia. Vorbim despre o lege care trebuie să ne ducă către viitor. Nu suntem noi, ca persoane, cei care pierdem în acest moment. Pierd cetăţenii care trăiesc în judeţele României, care nu vor mai avea dreptul să aleagă prin vot universal, direct şi secret conducătorii administraţiilor judeţene“, s-a dezlănţuit Oprişan la Realitatea TV.

Baronul de Vrancea crede că Valeriu Zgonea a făcut o astfel de propunere de capul său, fără să se consulte cu Victor Ponta. „Nu ştiu dacă Victor Ponta este de acord cu această chestiune. Din punctele de vedere exprimate în interiorul partidului, domnia sa nu a avut niciodată o asemenea abordare. Domnul Zgonea va veni la PSD, în forurile de conducere, şi va trebui să explice ce l-a determinat să facă o asemenea propunere“, a conchis Marian Oprişan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite