Surse. Orban le-a spus liberalilor că vrea alianţă cu USR în Capitală. Negocierile PNL-PMP au eşuat. Traian Băsescu ar putea candida la Primăria Generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban le-a transmis colegilor de partid că îşi doreşte o alianţă cu USR-PLUS la primăriile de sector pentru a „spulbera PSD în Bucureşti”, susţin surse politice pentru Adevărul. În schimb, negocierile dintre PNL şi PMP pentru liste comune în Capitală au eşuat. Prin urmare, PMP va avea candidat la Primăria Generală, care va rupe din voturile lui Nicuşor Dan.

Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş vor avea runda finală de negocieri săptămâna aceasta pentru a stabili candidaţi comuni la primăriile de sector. Data-limită este sâmbătă, când cele trei partide fie vor prezenta candidaturi comune, fie vor anunţa că merg pe cont propriu. Negocierile se împiedică la Sectorul 2, unde Ludovic Orban nu e dispus să renunţe, deocamdată, la Dan Cristian Popescu, favorit în sondaje pentru postul de primar. USR-PLUS nu-l acceptă pe DC Popescu pe motiv că nu întruneşte criteriile de integritate.

Preşedintele USR Dan Barna a explicat, la Adevărul Live, în ce stadiu sunt negocierile cu PNL. ”Discuţiile sunt foarte complicate pentru că avem USR-PLUS, pe de altă parte PNL. Sunt multe criterii, principii. Am cerut să discutăm doar de candidaţi care nu au legătură cu PSD, candidaţi cu integritate. Următoarele 3-4 zile sunt cele decisive. E vorba de a găsi o variantă în care electoratul să aibă o opţiune puternică. Cetăţenii simt că Primăria nu e a bucureştenilor, ci a lui Firea”, a spus Dan Barna. Întrebat dacă USR e dispus să accepte candidatura lui DC Popescu, Dan Barna a răspuns: ”Din punctul meu de vedere opţiunea e exclusă. Noi am spus că nu avem cum să susţinem un om cum e dl Popescu”. 

Un alt punct nevralgic e Sectorul 5. Candidatul PLUS e Alexandru Dimitriu, asociat cu Gheorghe Piperea într-o firmă de avocatură. Piperea, invitat nelipsit la Antena 3, a cerut în instanţă suspendarea stării de alertă pentru că sunt încălcate drepturile cetăţenilor. ”Ce face un coleg de muncă sau un partener de la firma unde lucrează nu cred că e relevant”, spune Dan Barna.

Şi PNL îşi doreşte sectorul condus timp de 15 ani de Marian Vanghelie, prin urmare liberalii le-au oferit celor din USR-PLUS Sectorul 4. ”Diferenţa e esenţială: Daniel Băluţă e invincibil la Sectorul 4, în timp ce primarul PSD Daniel Florea poate fi învins de o alianţă a dreptei”, susţin surse politice pentru ”Adevărul”.

În paralel, negocierile dintre PNL şi PMP au eşuat, susţin sursele citate. Partidul condus de Eugen Tomac a cerut liste comune cu PNL pentru consiliile de sector, însă libralii au refuzat. ”Ne-au subestimat şi ne-au tratat cu aroganţă”, susţin surse din conducerea PMP pentru Adevărul. Prin urmare, PMP va avea candidat propriu la sectoare, dar şi la primăria generală, deci calculele se complică pentru Nicuşor Dan. Traian Băsescu ar putea candida din partea PMP la Primăria Capitalei, susţin sursele citate.

Traian Băsescu este invitat la Adevărul Live, începând cu ora 14.00, unde va vorbi despre candidatura la alegerile locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite