Surse: Planul PNL pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, alături de o parte din echipa sa. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban, alături de o parte din echipa sa. FOTO Inquam Photos

Conducerea liberală va convoca, la începutul lui februarie, Consiliul Naţional al formaţiunii, care reuneşte toţi parlamentarii, şefii de organizaţii, primarii şi aleşii locali, pentru a decide strategia pentru viitoarele alegeri, până atunci fiind stabilită şi calea de urmat pentru adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a recunoscut faptul că Guvernul ia în calcul revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în primul rând pe cale parlamentară, însă dacă nu reuşesc, liberalii iau în calcul angajarea răspunderii. Surse politie au precizat pentru „Adevărul” că până la Consiliul Naţional din 1 sau 2 februarie, conducerea PNL va avea decizia pe masă. „Nu poţi să te duci la întâlnirea cu baza partidului, unde ai primari şi consilieri, fără să spui ce faci în privinţa legii electorale pentru locale. Cele mai mari şase sunt pentru angajarea răspunderii la început de februarie pentru alegeri în două tururi”, au subliniat surse politice din conducerea PNL.

Prin tema aleasă pentru angajarea răspunderii Ludovic Orban ar rezolva mai multe lucruri: rezolvă o lege cerută de mai multe partide, dar în acelaşi timp forţează şi PSD să depună moţiune de cenzură în cel mult cinci zile de la angajarea răspunderii în Parlament. Surse politice susţin pentru „Adevărul” că această lege ar fi singura care i-ar afecta cu adevărat pe cei din PSD, pentru că ar risca să piardă sute de primării prin alierea PNL cu alţi competitor în turul al doilea al localelor.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi e cerută de Alianţa USR-PLUS, PMP, ALDE şi Pro România, în timp ce partidele care se opun sunt PSD şi UDMR. Potrivit analizei conducerii PNL, liberalii ar urma la viitoarele alegeri să ia în plus peste 200 de primarii şi dacă rămâne un scrutin într-un singur tur, însă în caz de două tururi, liberalii ar reuşi să ia şi mai mulţi primari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite