Politică

articolul anterior articolul urmator

Surse. Pleacă politrucii din MAE. Avocatul României la Curtea de Justiţie a UE şi-a dat demisia. Ce baroni PSD i-au ţinut spatele

21
7 Nov 2019 09:16:31
Autor: Sebastian Zachmann
Radu Canţăr
Radu Canţăr

Agentul Guvernamental al României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Radu Canţăr, a demisionat din funcţie, susţin surse politice pentru Adevărul. Avea rang de subsecretar de stat în MAE. În 2018, Canţăr a fost instalat la Externe de cuplul Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda. Înainte de a deveni diplomat prin ordin PSD, a picat un examen de intrare în MAE şi a făcut bani din pariuri sportive.

Costin Radu Canţăr a fost şeful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Radu Canţăr este unul dintre apropiaţii europarlamentarului PSD Victor Boştinaru, ba chiar i-a fost consilier. „Nu, nu mi-a fost consilier, dar este un băiat extraordinar, foarte bine pregătit. Îi cunosc familia, ne vedem de ficare dată când ajung în Dolj. Tatal său este un reputat ziarist în Craiova“, a spus Victor Boştinaru pentru „Adevărul“, întrebat dacă-l cunoaşte pe noul avocat al României la CJUE.

Mircea Canţăr, tatăl lui Costin Radu Caţăr, a condus gazeta „Înainte“  în perioada comunistă, apoi, după Revoluţie, ziarul a fost rebotezat „Cuvântul Libertăţii“, dar la conducerea sa a rămas, până în ziua de azi, tot Mircea Canţăr. În ultimii ani, ziarul a fost abonat la contracte generoase de publicitate cu Primăria Craiova, condusă până în decembrie 2016 de Lia Olguţa Vasilescu, şi cu Consiliul Judeţean Dolj, condus de Ion Prioteasa. Potrivit unor surse din PSD, Victor Boştinaru, Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa ar fi făcut lobby intens ca Radu Canţăr să fie numit avocat al României la CJUE.

Bani din pariuri sportive

Canţăr avea rang de subsecretar de stat. În 2016, Costin Canţăr a picat un examen de intrare în MAE, după cum arată site-ul instituţiei. A intrat în 2018 prin semnătura premierului Viorica Dăncilă şi cu susţinerea lui Victor Negrescu, ministrul Afacerilor europene la acea vreme. 

În declaraţia de avere din 2017, Costin-Radu Canţăr menţionează că a câştigat aproximativ 3.000 de lei din pariuri sportive. Costin Canţăr a jucat la pariuri în timp ce era angajat în funcţia de inspector la Consiliul Concurenţei. În declaraţia de avere din 2013, Canţăr a menţionat  un „dar manual din partea bunicii“ de 83.950 lei, bani pe care i-a depus într-un depozit la CEC.

Dragnea a prefaţat demiterea

Până la politrucul Canţăr, Răzvan Horaţiu Radu a fost timp de 7 ani avocatul României la CJUE. „Am reuşit să anulăm anul trecut în faţa instanţei europene o decizie a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 milioane de euro cu titlu de corecţii financiare“, arată Răzvan Horaţiu Radu.

Cu două seri înainte ca Viorica Dăncilă să-l demită pe Răzvan Horaţiu Radu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a plâns, la RTV, că multe dintre proiectele guvernului se blochează din cauza funcţionarilor din ministere. „Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare”, a spus Liviu Dragnea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Un cititor
7.11.2019, 09:37:27

"Tatal său este un reputat ziarist în Craiova“, a spus Victor Boştinaru pentru „Adevărul“, Asta l-a recomandat ?! Asta-i motivul pt care este un baiat f bun ?! Din aceste motive suntem in asa o situatie jalnica ! Romania a fost condusa de amatori ! Este un proverb :"cu cat esti mai prost, cu atat te crezi mai destept " ! Aici as da doar doua ex. Firea -primar General, o catastrofa absoluta in ac functie, si O. Vasilescu Ministru al Muncii, alta catastrofa ! Sunt extrem de multe, dar astea sunt cele mai vizibile de catre toti romanii ! Amatori pe posturi pe care habar nu au ce e de facut inteligent, sa ajungi la rezultate cu costuri mici, sa prioritizezi etc... ! Un proiect pt un oras, o tara, intr-un domeniu, nu poate fi deconectat de la "INTREG !", deoarece creezi dezechilibre majore, si faci mai mult rau decat, crezi tu, o curca,.....ca faci bine !

+9 (13 voturi)
Alfa Omega
7.11.2019, 09:45:28

L-a recomandat fratia cu infractorii sau reprezentarea lui dragnea, asta era tot o viorica subtire la minte, ca daca il ducea capul nu se infratea cu penibilul si derizoriul !

+6 (10 voturi)
Alfa Omega
7.11.2019, 09:42:31

Nu avem de ce sa ne plangem de o veste asa de buna ,carnatar asta a fost de fapt avocatul lui dragnea la CE si ii sustinea tot interesul lui dragnea asa se face ca a pledat CONTRA ROMANIEI in procesele care dragnea le intentase statului roman la CE, ceea ce se poate numi conflict de interese sau favorizarea infractorului prin complicitate cu acesta !

+7 (11 voturi)
Omu' Petru
7.11.2019, 09:57:28

Oare cati sunt ca el: 1.000, 10.000, 50.000 ... ? Dupa atatia ani de parazitare a tuturor structurilor statului s-ar putea face curatenie complet? Daca da, cu cine ii vom inlocui? Imi doresc din tot sufletul sa se reuseasca acest proces de insanatosire a administratiei publice, in toate domeniile si macar la varful acestora daca nu si la baza.

+8 (12 voturi)
Mihai Popescu
7.11.2019, 10:13:15

Nu se va face curatenie in institutiile statului niciodata. Doar se rotesc marii mafioti si borfasi la conducerea institutiilor si la conducerea tarii. Uita-te ce fel de oameni sunt in partide, niste borfasi si curve. PSD, PNL, PMP etc. etc = aceasi mizerie. Scopul lor este sa obtina puterea si sa poata fura cit mai multi bani indiferent in ce fel o fac. In rest toti sunt zero !

-2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (21)