Surse: PNL şi PLUS pregătesc o mare alianţă anti-Oprişan la Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marian Oprişan FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

PNL şi PLUS sunt în negocieri avansate pentru a susţine un candidat comun la şefia Consiliului Judeţean Vrancea, astfel încât să-l răstoarne pe baronul PSD Marian Oprişan, care conduce judeţul de 20 de ani, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Pe lângă PNL şi PLUS, în coaliţia anti-PSD vor fi invitate şi celelalte forţe politice de dreapta: USR, PMP, chiar şi PNŢCD, „pentru că în Vrancea încă mai există o filială a ţărăniştilor”, susţin sursele citate. 

Negocierile pentru coaliatia anti-Oprişan au fost iniţiate de liberalul Ion Ştefan, actualul ministru al Dezvoltării, şi Radu Ţigănuş, preşedintele PLUS Vrancea. Ion Ştefan este unul dintre cei mai puternici contestatari ai lui Marian Oprişan pe plan local, aflat în război deschis cu PSD. De altfel, Ion Ştefan ar putea candida la Primăria Focşani, susţin surse liberale pentru Adevărul. 

La Consiliul Judeţean, candidatul comun al dreptei va fi ales pe baza unui sondaj de opinie, astfel încât în competiţie să intre politicianul care are cele mai mari şanse să-l învingă pe Marian Oprişan.

Coagularea dreptei este singura formă prin care pot fi învinşi baronii locali. Spre deosebire de 2016, când preşedinţii de Consilii Judeţene au fost aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni, la alegerile locale din luna iunie şefii de CJ-uri vor fi aleşi direct de cetăţeni. Sistemul electoral a fost schimbat prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Dăncilă în vara anului trecut, ca urmare a presiunilor făcute chiar de Marian Oprisan. 

Votul direct îi avantajează pe preşedinţii de CJ aflaţi acum în funcţie, care au prima şansă de a câştiga încă un mandat datorită notorietăţii pe plan local. Cu alegeri indirecte, baronimea PSD ar fi depins de votul politic. Spre exemplu, PSD a fost învins categoric la Vrancea atât la alegerile europarlamentare, cât şi la alegerile prezidenţiale. Prin urmare, la alegerile locale, e de aşteptat ca PSD să scoată un număr de consilieri judeţeni mai mic decât în urmă cu patru ani. Astfel, Marian Oprişan ar fi riscat să nu mai strângă o majoritate în CJ care să-l instaleze din nou în funcţia de preşedinte al judeţului. Însă, cu vot direct, Marian Oprişan depinde doar de numele său, nu de scorul PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite