Surse. PSD depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Orban impune alegeri în două tururi pentru primari. UDMR, de partea PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD va depune moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul Orban va schimba legea electorală prin ordonanţă de urgenţă sau angajarea răspunderii, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, se teme că mai mulţi primari PSD vor migra la PNL în cazul în care vor fi alegeri în două tururi, pentru că şi-ar pierde mandatul, ca urmare a alianţelor între partidele de dreapta din turul doi.

Preşedintele interimar al PSD, preşedintele Camerei Marcel Ciolacu afirmă, îm mesajul de Ziua Constituţiei, că PNL acţionează nedemocratic şi neconstituţional atunci când anunţă că îşi angajează răspunderea pe proiecte de lege extrem de importante şi avertizeazăcă nu va permite Guvernului să se substituie Parlamentului şi că PSD va sesiza orice conflict de neconstituţionalitate înainte de a depune o eventuală moţiune de cenzură.

„PSD va sesiza orice conflict de neconstituţionalitate înainte de a depune o eventuală moţiune de cenzură!”, avertizează Marcel Ciolacu în mesajul de Ziua Constituţiei.

În opinia sa, această lege fundamentală a statului reprezintă mai mult decât o simplă şi formală afirmare de principii, iar respectarea Consituţiei asigură echilibrul democratic şi garantează drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

„Din păcate, observ că, în ultimul timp, Guvernul PNL acţionează nedemocratic şi neconstituţional atunci când anunţă că îşi angajează răspunderea pe proiecte de lege extrem de importante, precum Bugetul de stat, sau altele aflate deja în dezbatere parlamentară. Am înţeles că Ludovic Orban nu are niciun program de guvernare şi acţionează haotic şi iresponsabil. Efectele le vom simţi din păcate noi toţi. Nu voi permite, însă, guvernului să îşi aroge competenţe pe care nu le are şi să se substituie Parlamentului”, afirmă Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul îşi va asuma răspunderea pe prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe abrogarea ordonanţei care împiedica decontarea navetei elevilor şi precum şi pe abrogarea unor prevederi din OUG 114.

Liderul deputaţilor UDMR Korodi Attila a declarat, pentru Maszol.ro, că formaţiuna maghiară va vota o moţiune de cenzură iniţiată de către PSD dacă Guvernul Orban va introduce votul în două tururi la alegerile locale din 2020, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin angajarea răspunderii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite