Surse: PSD are suficiente voturi pentru a trânti Guvernul Orban, dar moţiunea pică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi partenerii din Parlament (ALDE, ProRomânia şi PPUSL) strâng în acest moment 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Plus încă cinci voturi (cel puţin) de la deputaţii minorităţilor naţionale fideli PSD. Însă, în ciuda aritmeticii parlamentare, moţiunea nu va trece, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

”Una e realitatea pe hârtie, alta e realitatea din Parlament. Unii parlamentari PSD vor lipsi de la vot, alţii au trecut deja în barca PNL, dar abia luni vom afla oficial. S-a negociat intens zilele acestea, PNL a aruncat cu promisuni în parlamnetarii noştri şi nu doar cu promisiuni”, susţin surse social-democrate pentru Adevărul.

La Camera Deputaţilor, PSD numără 137 de membri, cu tot cu deputaţii ALDE şi PPUSL, care activează în grupul parlamentar al PSD. Social-democraţii au pierdut zilele trecute doi deputaţi: Luminiţa Jivan şi Emilia Meiroşu (înscrisă deja în PNL). ProRomânia mai vine cu 21 de voturi. În total: 158 de voturi.

La Senat, PSD a rămas cu o zestre de 70 de oameni, după demisia fostului ministru al Culturii, Daniel Breaz. Trei voturi mai vin de la ProRomânia, plus încă trei de la ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, care figurează ca independent. Total: 76 de voturi. Prin urmare, PSD şi asociaţii din Parlament adună 234 de voturi favorile moţiunii în cele două Camere, cu unul peste limita majorităţii.

În mod normal, ar fi o formalitate pentru Marcel Ciolacu să răstoarne Guvernul Orban. În afară de cei 234 de parlamentari afiliaţi PSD, grupul minorităţilor naţionale numără 17 deputaţi, dintre care cel puţin cinci (uneori 8) au votat întotdeuna cu social-democraţii în ultmii patru ani. Aşadar, PSD s-ar baza pe cel puţin 240 de voturi în Parlament, suficient, teoretic, cât să trântească Guvernul. 

Într-o şedinţă online cu liderii PNL din teritoriu, premierul Ludovic Orban i-a asigurat că moţiunea de cenzură nu va trece de votul Parlamentului, susţin surse politice pentru Adevărul. „Vom trece cu bine şi peste ziua de luni, apoi ne vedem liniştiţi de campanie, de guvernare şi de alegeri. Moţiunea nu trece”, le-a spus premierul Ludovic Orban liderilor PNL din ţară, într-o şedinţă pe teme de campanie. Luni va fi votată moţiunea de cenzură depusă de PSD.â

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, acuză un ”blat” între PNL şi PSD la moţiunea de cenzură. ”Rezultatul cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban”, susţine fostul premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite