SURSE Cum a rămas Nicuşor Dan fără miniştri tehnocraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan îşi întăreşte echipa pentru guvernare. FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan îşi întăreşte echipa pentru guvernare. FOTO Eduard Enea

Cristian Ghinea va fi singurul ministru tehnocrat care va lăsa Guvernul Cioloş pentru a candida la parlamentare din partea USR. Din eşalonul doi al Guvernului, vor mai face pasul către USR alţi trei secretari de stat. Surse guvernamentale povestesc pentru „Adevărul“ de ce au refuzat Vlad Voiculescu şi Dragoş Pâslaru oferta lui Nicuşor Dan

Dintre miniştrii cu adevărat tehnocraţi ai Cabinetului Cioloş, liderul USR, Nicuşor Dan a reuşit să-l convingă doar pe Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, să candideze pe listele USR la alegerile parlamentare din decembrie, au confirmat surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Cristian Ghinea urmează să demisioneze din Guvern în următoarele zile şi să intre în campanie alături de USR. De asemenea, alţi trei secretari de stat din Guvernul Cioloş se vor înscrie chiar azi în partidul lui Nicuşor Dan şi vor primi locuri eligibile pentru parlamentare. Astfel, cei trei vor completa lista deschisă în urmă cu două săptămâni de Manuel Costescu, fost secretar de stat în ministerul Economiei, care va deschide lista de candidaţi USR pentru diaspora la Camera Deputaţilor.

De ce au refuzat Voiculescu şi Pâslaru
Minisitrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, au fost şi ei în negocieri avansate cu Nicuşor Dan, însă, până la urmă, au refuzat oferta de a intra în comeptiţia electorală. De ce? Surse guvernamentale au povestit pentru „Adevărul“ că cei doi îşi doresc să urmeze modelul Cioloş: să rămână miniştri în continuare, dar fără să se înscrie într-un partid. „Cu siguranţă că Vlad Voiculescu şi Dragoş Pâslaru vor să continue ca miniştri, pentru că au muncit foarte mult şi încet-încet simt că pot schimba lucurile în ministere. Dar nu vor să facă pasul către un partid, deşi sunt foarte apropiaţi de ideile USR“, spun sursele citate.Voiculescu şi Pâslaru mizează pe faptul că PNL şi USR vor forma o majoritate parlamentară, Dacian Cioloş va fi iar premier, iar ei doi vor rămâne cu portofoliile pe care le deţin acum tot din postura de tehnocraţi. Abia apoi vor semna adeziunea la unul dintre cele două partide, pentru că atât Pâslaru, dar mai ales Vociulescu au fost curtaţi şi de liberali. „Dacă se înscriu acum în partid şi Dacian Cioloş nu va fi premier, ei pierd totul“, au explicat surse din anturajul celor doi pentru „Adevărul“. 

Condiţiile PNL
Potrivit unor surse din interiorul PNL,în cazul în care liberalii vor reuşi să-l propulseze pe Dacian Cioloş la Palatul Victoria, îi vor lăsa mână liberă să-şi „populeze“ cancelaria premierului şi să propună doar doi miniştri  în Guvern, restul Cabinetului urmând să fie format din oameni cu carnet de partid. Unul dintre cei doi va fi cu siguranţă Dragoş Tudorache, mâna dreaptă a premierului Cioloş, iar al doilea ar putea fi Vlad Voiculescu sau Dragoş Pâslaru. În plus, există şi varianta în care USR să condiţioneze intrarea la guvernare de numirea celor doi, plus Cristian Ghinea în viitorul Cabinet. „Să ştiţi că mai avem şi alţi oameni în partid care ar putea fi miniştri, unii dintre ei chiar au mai fost miniştri“, a comentat pentru „Adevărul“ un lider al USR, cu trimitere la Vlad Alexandrescu, fostul minisitru al Culturii, care va candida pe listele USR Bucureşti la Camera Deputaţilor.

Miercuri aflăm capii de listă USR
Liderii USR, Nicuşor Dan şi Clotilde Armand,  vor anunţa azi candidaţii care deschide listele USR în toate judeţele ţării. La Cluj, capul de listă pentrtu Senat e deja cunoscut: Mihai Goţiu, coordonatorul platformei civice „România Curată“, iniţiată de politologul Alina Mungiu Pippidi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite