Surse. Ce variante sunt pe masă pentru funcţia de comisar european după eşecul Dan Nica. Moţiunea de cenzură, decisivă şi pentru Bruxelles. Cum va juca Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminiţa Odobescu, Siegfried Mureşan, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu sau Ana Birchall sunt numele luate în calcul de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de comisar european, în cazul în care Guvernul Dăncilă pică, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Dacă moţiunea Opoziţiei nu trece, PSD va veni cu o altă variantă internă - a treia -, fără să-l consulte pe şeful statului.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aşteaptă moţiunea de cenzură a PNL pentru a stabili viitorul comisar al României, după ce l-a respins pe Dan Nica, a doua propunere trimisă de Guvernul Dăncilă la Bruxelles. Surse de la Bruxelles au explicat pentru Adevărul că Ursula von der Leyen aştepta o propunere nouă din partea Guvernului Dăncilă, nu Dan Nica. În primă fază, Nica fusese trimis la pachet cu Rovana Plumb, iar Ursula von der Leyen a optat la momentul respectiv pentru Rovana Plumb, considerându-l pe Nica o propunere nepotrivită. Ulterior, Plumb a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European pe motiv de conflict de interese: nu a putut justifica un împrumut de 170.000 de euro faţă de PSD. 

Calculele politice sunt încâlcite. În cazul în care moţiunea de cenzură a Opoziţiei trece, Guvernul Dăncilă pică, însă rămâne interimar până la instalarea noului Executiv. Problema e timpul: cât de mult va dura până la formarea unui nou Guvern. Potrivit legii, comisarul european este propus de premier, fie şi unul interimar. Însă Iohannis are mai multe variante la îndemână.

1. În cazul în care moţiunea trece, Iohannis poate desemna rapid un nou premier - cel mai probabil Ludovic Orban - iar săptămâna viitoare vom avea un nou Guvern în funcţie. În acest caz, propunerea României pentru funcţia de comisar european va fi Siegfried Mureşan, susţin surse politice pentru Adevarul. Mureşan e europarlamentar PNL şi vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European, familie politică din care face parte şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

2. Chiar dacă moţiunea trece, Iohannis poate amâna desemnarea unui nou premier până după alegerile prezidenţiale (scenariul din 2009). În acest caz, Guvernul Dăncilă rămâne interimar. De altfel, premierul a anunţat, la Adevarul Live, că nu va demisiona din funcţie dacă moţiunea de cenzură va trece, ci va aştepta instalarea unui nou guvern. În acest caz, preşedintele Klaus Iohannis va negocia cu premierul Viorica Dăncilă numele viitorului comisar european - Guvernul Dăncilă va trimite, formal, propunerea la Bruxelles, deşi nu va mai fi la Putere în România. În cazul în care se va ajunge la o negociere între palate, preşedintele Klaus Iohannis are mai multe variante de lucru: Luminiţa Odobescu (ambasadorul României la UE), Emil Hurezeanu (ambasador în Germania)  şi Luca Niculescu (ambasador în Franţa), toţi trei fiind consideraţi candidaţi tehnocraţi.

Însă şeful statului ar putea accepta şi un nume din PSD. „Ana Birchal ar fi o propunere acceptată la Cotroceni, însă nu ştiu dacă trece de votul PSD. Nu are o relaţie bună cu baronii şi nici cu premierul“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. Negocierea dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă nu poate fi tergiversată, pentru că toţi comisarii europeni trebuie să treacă de audierile Parlamentului European până la finalul lunii octombrie, când România se va afla în plină campanie electorală.

3. În cazul în care moţiunea de cenzură nu trece, premierul Viorica Dăncilă va veni cu o nouă propunere de comisar, fără să se consulte cu preşedintele Klaus Iohannis. „Dacă pică moţiunea, Viorica Dăncilă va ieşi întărită din Parlament, deci nu va mai negocia nimic cu Iohannis, mai ales că începe campania electorală. Deşi a fost votată ca variantă de rezervă, Gabriela Ciot, de la MAE, nu are nicio şansă. Va fi cineva de la PSD. Avem variante. Chiar şi Dan Nica ar avea şanse în acest scenariu“, susţin sursele citate.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă nici nu a trimis la Bruxelles numele Gabrielei Ciot ca variantă de rezervă pentru Dan Nica, în ciuda votului din CEX-ul PSD. „Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie - n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat (Dan Nica – n.r)”, a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite