Surse: Victor Negrescu s-a plâns la Bruxelles că a fost sabotat de Dragnea, Plumb şi Teodorovici. Ar fi rămas ministru cu rol de şef de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu  a plecat din guvern la presiunea lui Liviu Dragnea
Victor Negrescu  a plecat din guvern la presiunea lui Liviu Dragnea

Fostul ministru pentru Afaceri Europene s-a plâns, în discuţii purtate cu apropiaţii, că a fost sabotat de Liviu Dragnea, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, au declarat pentru „Adevărul“ surse din anturajul fostului ministru. Dragnea i-a cerut să se ocupe doar de partea birocratică, fără să revendice pretenţii politice. Un rol decorativ, care l-a făcut pe Negrescu să se revolte. În locul său va veni George Ciamba, secretar de stat în MAE.

Potrivit unor surse diplomatice, Victor Negrescu a trimis ieri mai multe mesaje către oficiali români de la Bruxelles, în care s-a plâns că a fost sabotat de Liviu Dragnea şi de unii miniştri, în capul listei fiind  Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Eugen Teodorovici (Finanţe), aşa cum a scris „Adevărul“ încă de duminică. De altfel, cei doi miniştri au fost primii care au confirmat presei demisia lui Victor Negrescu din Guvern. În discuţiile pe care le-a avut, după demisie, cu apropiaţi din MAE, Victor Negrescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să-l transforme în „şeful de protocol al Guvernului“ pe durata preşedinţiei UE, informaţie confirmată şi de surse din conducerea PSD.

„Negrescu voia să fie vioara întâi la Bruxelles, iar Dragnea i-a cerut să se ocupe doar de partea birocratică, nu să joace politic“, susţin sursele citate. De altfel, fostul ministru a fost taxat dur de Dragnea pe motiv că e prea apropiat de liderii europeni şi uită să susţină cauza partidului. Negrescu era unul dintre puţinii demnitari PSD care aveau trecere la Bruxelles, fiind apropiat de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, dar şi de comisarul european Corina Creţu. Timmermans şi Creţu, deşi fac parte din familia socialiştilor europeni, au fost printre cei mai vehemenţi critici la adresa guvernării PSD, taxând atacurile la Justiţie sau incompetenţa de a absorbi fonduri europene.

Vine Ciamba
PSD a găsit rapid un înlocuitor pentru Victor Negrescu, ministrul care a gestionat, în numele României, preluarea preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. Negrescu a demisionat vineri din Guvern, duminică a dat semne că se răzgândeşte, însă Liviu Dragnea a ţinut  cu orice preţ să aibă un nou ministru al afacerilor europene, susţin surse politice pentru „Adevărul“. L-a ales pe George Ciamba, dintr-o listă pe care se mai aflau iniţial vicepremierul Ana Birchall, dar şi fostul lider PSD Mircea Geoană. George Ciamba este diplomat de carieră, lucrează în MAE încă din 1990 şi, după alegerile parlamentare din 2016, a fost la un pas să ajungă ministru de Externe, însă, la negocierea dintre PSD şi ALDE, portofoliul a fost adjudecat de Călin Popescu Tăriceanu, care l-a numit pe Teodor Meleşcanu în fruntea diplomaţiei. George Ciamba este secretar de stat pentru afaceri europene în MAE şi va deveni ministru delegat, urmând să coordoneze ultimele pregătiri în vederea preluării preşedinţiei rotative a UE, un rol pe care România îl va mai primi abia după 2030.

Iohannis îl scoate pe Dragnea vinovat
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat haosul care guvernează la Palatul Victoria. „Trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am. Este vorba despre anul 2019. Ştiţi bine că de la 1 ianuarie, România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie onorantă, dar şi solicitantă pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi de aşa ceva“, a spus Iohannis la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România.

În replică, Liviu Dragnea a spus: „Din punctul de vedere al Guvernului, confirmat şi de secretarul general al Comisiei Europene, Guvernul este pregătit să gestioneze cu succes preşedinţia UE. Ceea ce face în schimb Klaus Iohannis, şi nu numai el, aduce deservicii majore acestei ţări, că încearcă să inducă ideea că Guvernul din ţara lui nu este pregătit, neavând niciun fel de probă, de dovadă în sensul acesta“.

Surse din MAE au explicat pentru „Adevărul“ că ministerul condus până vineri de Victor Negrescu nu a finalizat nicio licitaţie. „Nu s-a plătit cazarea diplomaţilor, nu s-a asigrat transportul, nu s-au cumpărat cadourile pentru protocol. Nu a stabilit priorităţile României, nici programul preşedinţiei în detaliu. A făcut doar conferinţe şi mult PR“, susţin sursele citate.

La Consiliul Afaceri Generale al UE, reuniune care a avut loc luni la Bruxelles, unde au participat miniştrii pentru afaceri europene din statele membre UE, România a fost reprezentată de ambasadorul Luminiţa Odobescu, reprezentantul permanent al României la UE. Guvernul s-a opus ca Victor Negrescu să meargă la Bruxelles, deşi demisia încă nu a ajuns pe masa preşedintelui Klaus Iohannis.

Am o mare îngrijorare: nu suntem pregătiţi pentru preşedinţia Consiliului UE. Klaus Iohannis, preşedinte
Klaus Iohannis aduce deservicii majore acestei ţări. Nu are nicio probă, nicio dovadă. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite