Szabo Odon (UDMR), despre scandalul provocat de declaraţiile preşedintelui Ungariei: Sunt câţiva interesaţi care încearcă să bage băţul prin gard

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintelui Ungariei, Katalin Novak
Preşedintelui Ungariei, Katalin Novak

Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre scandalul provocat de declaraţiile preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, că partidele din coaliţie au o guvernare matură. El a precizat că sunt câţiva interesaţi, în principal din zone extremiste, care încearcă să bage băţul prin gard, iar aceste iniţiative vin în principal din zona rusească.

Cei care astăzi în România încearcă să pună comunitatea maghiară în zona de adversari nu fac altceva decât sunt propagandişti ai Rusiei, a mai spus el.

Deputatul Szabo Odon a afirmat că harta aflată în spatele preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, la manifestarea din Alba Iulia, că nu este o hartă politică. 

Despre evenimentul la care a participat preşedintele UDMR, el a precizat că ”a fost o manifestare a bisericilor reformate din bazinul carpatic, o comemorare a unităţii creştine reformate”.

”Unii, în momentul de faţă, observ de ceva timp, tot caută nod în papură, în anumite chestiuni. Nu există aceste lucruri. În general, tot apar din anumite zone, destul de obscure, anumite teme. Este o hartă a busericilor reformate, eu cred că în România avem, o libertate a religiilor, cei care comentează să citească mai mult, nu cred că trebuie să ne apucăm în momentul de faţă să ostracizăm şi să punem pe rug bisericile”, a mai spus deputatul UDMR. 

El a precizat, despre reacţia MAE, la declaraţiile preşedintelui Ungariei, că ”şi domnul Aurescu se ocupă de românii din afara graniţelor şi este foarte bine”.

”Ungaria a preluat modelul dublei cetăţenii după legea dublei cetăţenii româneşti. Avem peste un milion şi ceva de români în Moldova, sau ţările învecinate, 3 milioane de români în afara graniţelor, statul român sprijină învăţământul în limba română, în Spania, Italia, Portugalia. Prin Biserica Română construim biserici unde avem comunităţi de români. (..) Avem preoţi pe care îi plăteşte statul român, în aceste ţări din afara graniţelor, plătiţi din bugetul de stat al României”, a mai spus Odon, precizând că el consideră acest lucru bun.

Întrebat dacă vizita preşedintei Ungariei a provocat tensiuni în coaliţie, Szabo Odon a spus: ”Eu nu cred acest lucru, avem o guvernare matură. Sunt câţiva interesaţi, în principal din zone extremiste, care încearcă să bage băţul prin gard. Şi aceste iniţiative vin în principal din zona rusească”.

Parlamentarul UDMR a precizat că ”cei care astăzi în România încearcă să pună comunitatea maghiară în zona de adversari nu fac altceva decât sunt propagandişti ai Rusiei”.

”A crea un conflict româno magjhiar nu este în interesul acestei ţări, UDMR nu este de acord cu aşa ceva şi nu susţinem un discurs de acest gen”, a afirmat el. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seară, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. "Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie", a subliniat MAE.

Precizările MAE au venit după postarea, vineri, pe pagina de Facebook a preşedintelui Ungariei, a unui mesaj prin care se asumă de către înaltul demnitar ungar calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei, se arată în comunicatul ministerului.

Ca urmare, MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de acea declaraţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite