Politică

articolul anterior articolul urmator

Tabăra Băsescu îşi întăreşte controlul la Curtea Constituţională

3
26 Mar 2013 20:18:57
Autor: Romulus Georgescu
Daniel Morar  a fost numit judecător la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu
Daniel Morar  a fost numit judecător la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu

Din iunie, Curtea Constituţională va avea cinci judecători nominalizaţi de Băsescu sau PDL, trei numiţi de USL şi unul de UDMR.

Înlocuirea unor judecători de la Curtea Constituţională, ale căror mandate expiră în iunie 2013, va avea ca efect creşterea numărului de magistraţi numiţi de Traian Băsescu şi de PDL, în dauna celor proveniţi din USL. La ora actuală, patru dintre judecătorii Curţii Constituţionale provind din tabăra Băsescu, patru din tabăra USL iar unul reprezintă UDMR. O situaţie de paritate pe hârtie care a fost, în permanenţă, influenţată de atitudinea a doi judecători. Este vorba de Zoltan Puskas, numit de UDMR, care a înclinat de multe or, balanţa între cele două tabere. De asemenea, Aspazia Cojocaru, propusă de PSD, a votat, în ultimul an de zile, alături de PDL.

Din iunie, cinci judecători vor proveni dintre cei numiţi de Traian Băsescu şi PDL, trei din partea USL şi unul din partea UDMR. Cum este posibil acest lucru, în condiţiile în care USL are o majoritate de două treimi în Parlament? Curtea Constituţională este formată din nouă judecători, cu mandate de nouă ani. Trei dintre magistraţii CCR sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor şi trei de Administraţia Prezidenţială. La fiecare trei ani expiră câte trei mandate – câte unul din partea fiecărei instituţii.

Acum, au expirat mandatele a trei judecători numiţi în 2004, ultimul an când Ion Iliescu şi PSD au deţinut Puterea. Postul care revine Administraţiei Prezidenţiale, deţinut între 2004 şi 2013 de Acsinte Gaspar, propus de Ion Iliescu, va fi ocupat de fostul şef al DNA Daniel Morar, nominalizat de Traian Băsescu. În acest fel, tabăra Băsescu câştigă, oficial, un vot în plus.

Pivniceru şi Dorneanu, validaţi de Parlament

Tabăra USL va ocupa, anul acesta, două posturi, dar în locul unor judecători nominalizaţi în 2004 de PSD. Astfel, Senatul a votat-o, ieri, pe Mona Pivniceru, propusă de PNL,  ca judecător la Curtea Constituţională. Candidatul PNL a întrunit 99 de voturi „pentru“ şi 33 de voturi „împotrivă“.

Contracandidaţii săi, Gheorghe Iancu, propus de PDL, şi Florina Jipa, candidatul PPDD, au primit 16 voturi „pentru“ şi 116 „împotrivă“, respectiv 17 voturi „pentru“ şi 115 „împotrivă“. Pivniceru îl va înlocui pe Ion Predescu, ales în 2004, de majoritatea PSD din Senat.

Tot ieri, Camera Deputaţilor l-a desemnat drept judecător la Curtea Constituţională pe Valer Dorneanu, propus de PSD.Pentru numirea lui Dorneanu la CCR au fost exprimate 279 de voturi „pentru“ şi 59 „împotrivă“. Candidatul propus de PDL, Vlad Nicolae Popa, a cumulat 59 de voturi „pentru“ şi 279 de voturi „împotrivă“. Dorneanu va deveni magistrat la CCR în locul Aspaziei Cojocaru, nominalizată în 2004 de majoritatea PSD.

Noile nominalizări vor produce efecte interesante şi în interiorul fiecărei tabere politice. Astfel, în tabăra Băsescu – PDL predomină oamenii preşedintelui. Trei dintre aceştia – Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu şi Daniel Morar – sunt numiţi direct de preşedintele Traian Băsescu. Iulia Motoc este considerată o apropiată a taberei prezidenţiale, chiar dacă a fost votată, în 2010, de majoritatea PDL din Senat. Un singur judecător, Mircea Minea, ar putea fi considerat favorabil taberei Blaga.

De celalată parte a baricadei, PSD mai are un singur judecător la Curtea Constituţională – pe Valer Dorneanu. Şi aceasta cu toate că PSD a avut în permanenţă cele mai mari grupuri parlamentare atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. PSD a dominat în trecut Curtea Constituţională, dar partidul nu a a obţinut vreun mandat nici în 2007, nici în 2010, când au expirat câte trei mandate de judecători, dar PSD era în Opoziţie. În 2007, mandatele au fost luate de Traian Băsescu, PD şi PNL, iar în 2010, unul a fost luat de şeful statului, iar două de PDL. Acum, PSD a obţinut un singur mandat pentru Valer Dorneanu.

În schimb, doi dintre judecătorii CCR vor fi numiţi de PNL, deşi liberalii au avut, în permanenţă, mai puţini parlamentari comparativ cu PSD. Este vorba de Tudorel Toader, numit în 2007 de majoritatea PNL-PD din Camera Deputaţilor, şi de Mona Pivniceru, aleasă, ieri, de majoritatea USL din Senat. ;

Ce decide Curtea Constituţională

Curtea Constituţională (CCR) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori. Printr-o lege votată anul trecut, Curtea Constituţională poate judeca hotărârile Parlamentului, inclusiv pe cele care ar viza suspendarea preşedintelui României.


Curtea veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

Magistraţii Curţii se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.  De asemenea, soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Gnothi Seauton
27.03.2013, 09:16:27

Bine ca atunci cand a fost numita Pivniceru in CCR ati uitat sa scoateti un articol cu titlul "Tabara Voiculescu-Iliescu isi intareste controlul la Curtea Constitutionala"... Uneori ma intreb daca n-ar trebui sa va schimbati si voi numele in Scanteia. Pe bune ca vi s-ar potrivi.

+2 (2 voturi)
Aurel Birsan
27.03.2013, 11:57:11

Afilierea teoretica a unui judecator la o tabara politica sau alta este falsa...un judecator nu poate judeca partinitor daca legile sunt clare.In caz ca aceasta posibilitate de a da o interpretare favorabila unei parti sau alteia exista,intreaga vina apartine organului legislativ,mai concret celor ce emit legile constitutionale,ce fac constitutia...acestia fiind parlamentari.Din punctul meu de vedere acesti judecatori pot fi numiti de oricine,in grup compact,mai putin de legiuitori care au ca obligatie emiterea unor legi clare ,neinterpretabile,pentru care sa raspunda chiar penal...fiindca in fata electoratului ....

+1 (1 vot)
Un Anarhist Moderat
27.03.2013, 15:07:42

toata analiza asta ar fi valabila DACA actuala constituanta va pastra atributiile supradimensionate si nedemocratice ale CCR... ma indoiesc ca se va intampla asta... atata vreme cat vor fi numiti si nu alesi mariile lor marii "judecatori" vor deveni niste taietori de frunza la caini de lux, cu rol decorativ-consultativ in slujba sau la dispozitia celor care i-au numit, exact asa cum ar fi trebuit sa fie de la inceput...

-1 (1 vot)
Modifică Setările