Tablou politic românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum numai de bun simţ tout court, cu atât mai mult de bun simţ politic nu îi pot suspecta pe domnii Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu,  îmi este teribil de neclar care ar fi motivul în virtutea căruia cei doi peltici cu pretenţii de lider de partid au amânat pe mai târziu, foarte posibil pe nicicând, mult trâmbiţata moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de dl. Dacian Cioloş.

Comunicatul dat publicităţii joi este de o ambiguitate exemplară. Are o valoare politică asemănătoare cu puterea calorică a unui pahar de apă chioară. Textul comunicatului e conceput în aşa fel (deşi verbul a concepe nu prea are ce căuta atunci când e vorba despre un text cu siguranţă născocit de un absolvent mai slab de la fosta Academie de partid „Ştefan Gheorghiu”) încât să nu înţelegi nimic. Singura idee limpede fiind aceea ce ne înştiinţează că cei doi falşi bărbaţi de stat sunt pregătiţi să urmărească tot, să mai facă un pic de circ, să se mai dea în stambă încă o dată pe la televiziunile de casă. Care anume? Aţi ghicit! România tv şi Antena 3.

De altminteri, erau destule semne premergătoare că totul e doar un simplu joc de vacanţă. O făcătură cu intenţie mediatică a celor doi pacălici naţionali. Fie şi numai declaraţia insului penal, cu alură şi meclă de Nae Girimea care conduce din toamna trecută PSD-ul, declaraţie potrivit căreia moţiunea s-ar putea amâna dacă domnul Cioloş îşi va cere scuze şi îşi va lua angajamentul că se va face băiat cuminte, ne lăsa să bănuim că PSD şi ALDE se joacă de-a moţiunea. Cu unicul scop de a ocupa cu vorbe de clacă  spaţiul public şi a ne reaminti că mai există. Dl. Cioloş nu a promis nimic, însă moţiunea uite-o, nu e!

Cum nu avem nici un motiv să credem că dl. Dragnea şi dl. Tăriceanu au pus în cui proiectul dărâmării guvernului de tehnocraţi numai şi numai fiindcă ar fi devenit peste noapte oameni serioşi şi înţelepţi cărora chiar le pasă de stabilitatea ţării, putem bănui orice. În primul rând că şi-au dat seama că reuşita moţiunii nu e tocmai garantată, cele două partide pe care le conduc nemaiavând majoritatea parlamentară. Or, un eşec dădea tare prost, chiar mai prost decât  eşecul reprezentat de nedepunerea moţiunii, în ochii electoratului lor. Ridicând semne de întrebare asupra puterii organizatorice a celor două partide şi, îndeosebi, a liderilor lor. Aşa că moţiunea a fost pusă în cui.

Unde mai pui că dl. Tăriceanu avea programate pentru joi lucruri mult mai importante. Precum acela de a-şi reînnoi permisul de conducere. Un obiectiv strategic de mega-importanţă personală pe care l-a îndeplinit sfidând mitocăneşte coada de 1000 de persoane, intrând hoţeşte, pe uşa din dos. Mentalitatea lui de ciocoi, de supraom de gutapercă manifestându-se încă o dată în toată nimicnicia ei. Mentalitate specifică pentru o ţoapă politică ce se iluzionează cu gândul că ar fi un gentleman.

Dacă cei doi lideri ai stângo-dreptei româneşti au în cursul săptămânii ce se încheie azi că lucrează pentru ţară, tăcerea a domnit perfect în tabăra liberală. Să fie însă oare tăcerea cu pricina un semn că în PNL ar fi linişte şi pace? Că dl. Blaga a tăcut fiind ostenit după cheful scump cu care şi-a sărbătorit 60 de ani de viaţă şi numai Dumnezeu ştie câţi ani de activitate revoluţionară? Ani puşi ba în slujba PCR, ba în aceea a FSN, ba în serviciul PD, ba în acela al PDL şi, mai nou, al PNL. Un partid cu care Vasile Blaga are în comun  cam tot cât am eu în comun cu Centrul de cercetări spaţiale de la NASA. Să însemne oare tăcerea cu pricina că doamna Gorghiu e eminamente preocupată să tragă sfori spre a-şi vedea din toamnă ilustrul bărbăţel, pe nume Lucian Isar, viceguvernator al BNR?

Mă îndoiesc că lucrurile ar sta chiar aşa. Cred că, mai curând, şi dl. Blaga, şi doamna Gorghiu şi-au pus serios la treabă pixurile spre a coafa cât mai convenabil şi reducând la minimum prilejurile de scandal listele de candidaţi ale PNL la parlamentarele din iarnă. Cu atât mai mult cu cât cei doi au promis solemn că listele vor deveni publice îndată după 15 august.

Până atunci, până când vom afla cine vor fi posibilii aleşi, să nu uităm că mâine e Ziua Adormirea Maicii Domnului. Ocazie pentru toţi liderii de partid, fie ei mari sau fie mici, să îşi manifeste cuvioşenia. Totul spre a da bine la popor şi a se pune bine cu ierarhii BOR pe al căror sprijin electoral contează.

Pentru moment să observăm că PSD a şi făcut un prim pas, reprezentat prin votul de joi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Vot de pe urma căruia BOR a primit nici mai mult, nici mai puţin decât 15 milioane de lei spre a-şi desăvârşi proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Proiect marcat de elefantiazis. D-na Gabriela Firea îndeplinind perfect ordinul dat în acest sens de dl. Liviu Dragnea.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite