Antonio Tajani: Kovesi are sprijinul nostru. Cer autorităţilor române să o lase să participe la toate fazele de selecţie. Azi trimitem o scrisoare la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Tajani
Antonio Tajani

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va transmite o scrisoare autorităţilor române vizavi de Laura Codruţa Kovesi, care a fost pusă sub control judiciar de Secţia specială de investigare a magistraţilor. Liderul european a cerut autorităţilor de la Bucureşti să o lase pe aceasta să participe la toate fazele procesului de selecţie şi a subliniat că fosta şefă a DNA are în continuare sprijinul Bruxelles-ului.

UPDATE Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European: Am aflat cu îngrijorare că candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror şef la nivel european, Laura Codruaţa Kovesi, a fost pusă sub control judiciar de autorităţile române. Acest lucru înseamnă limitarea libertăţii personale. Nu poate să părăseasca ţara şi nu poate să facă declaraţii de presă. Cerem respectarea prezumţiei de nevinovăţie. 

Kovesi rămâne candidata noastră şi are parte de încrederea noastră şi de sprijinul nostru. Cer autorităţilor române să respecte principiul cooperării sincere între instituţii şi să o lase să participe la toate fazele de selecţie.

Azi voi scrie o scrisoare autorităţilor române aşa cum s-a stabilit în conferinţa preşedinţilor. 

***

De asemenea, Tajani va face, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, o declaraţie de susţinere faţă de Laura Codruţa Kovesi, reafirmând sprijinul PE pentru ca fosta şefă a DNA sp ocupe funcţia de procuror-şef al Parchetului European, au mai explicat sursele citate. Şedinţa PE va începe azi la ora 15:00, ora României.

”Decizia a fost ca, pe de o parte, preşedintele Tajani să fie mandatat ca în deschiderea sesiunii plenare să facă o declaraţie publică prin care să reafirme faptul că dna Kovesi rămâne candidatul PE pentru funcţia de procuror-şef european şi, pe de alta parte, să fie transmisă o scrisoare din partea Parlamentului European către autorităţile române prin care să se exprime clar că măsurile luate împotriva Laurei Codruţa Kovesi sunt inacceptabile”, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, decizia a fost luată miercuri dimineaţă în cadrul Conferinţei preşedinţilor (liderii grupurilor politice şi preşedintele PE), care a început la 9:30, ora României.

Sursele citate au mai explicat că cele două propuneri – declaraţia de susţinere din partea preşedintelui PE şi trimiteerea unei scrisori Guvernului de la Bucureşti – au fost făcute de co-preşedinta grupului Verzilor, Ska Keller, şi au fost susţinute de PPE şi ALDE.

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (liderii grupurilor politice şi preşedintele PE) s-a întrunit azi începând cu 9:30 ora României, pe agendă aflându-se şi subiectul Laura Codruţa Kovesi, în contextul negocierilor dintre Parlament şi Consiliu pentru numirea procurorului-şef european.

”Marţi a avut loc o întâlnire tehnică ce a precedat Conferinţa preşedinţilor. În urma discuţiilor, toate grupurile politice, mai puţin socialiştii, au dat un semnal pozitiv pro-Kovesi”, au explicat surse europene pentru G4Media.ro.

Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Parlament şi Consiliu privind numirea procurorului-şef european va avea loc joi la Bruxelles, după ce săptămâna trecută, pe 27 martie, runda a doua de discuţii dintre reprezentanţii celor două instituţii s-a încheiat fără niciun rezultat. Dacă nici joi nu se va ajunge la o înţelegere, o nouă rundă este programată pentru 10 aprilie. Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-şef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără a se ajunge la un rezultat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite