Politică

articolul anterior articolul urmator

Tanczos Barna se opune planului UE pentru protejarea pădurilor: Reprezintă o povară financiară. În România sistemul e bine reglementat

10
19 Jul 2021 11:36:14
Autor: Maria Dinu
Tanczos Barna FOTO Facebook
Tanczos Barna FOTO Facebook

Ministrul Mediului Tanczos Barna a semnat, alături de alţi 10 miniştri, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, în care este criticată strategia forestieră planificată a UE. Tanczos Barna susţine că strategia înseamnă o povară financiară pentru state, iar „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

România şi alte 10 state membre au semnat o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, iniţiată la propunerea Austriei, una dintre ţările UE care susţine puternic industria exploatărilor forestiere. Cei 11 miniştri ai pădurilor, printre care şi Tanczos Barna cer revizuirea strategiei forestiere planificate a UE, despre care spun că favorizează în mod nejustificat „aspectele verzi”. 

Într-un interviu acordat în presa maghiară, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczos Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-şi decide politicile în domeniul pădurilor şi susţine că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, ministrul a declarat că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în acest caz trebuie acordate despăgubiri. „Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tánczos Barna.

ONG-ul de Mediu Agent Green transmite că „această pozitie reprezintă întocmai pozitia industriei forestiere si nu este de inteles de ce Romania a semnat aceasta scrisoare, avand in vedere ca in Romania există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice si pentru monitorizarea padurilor prin IFN si SUMAL”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

T. Timisorean
19.07.2021, 11:47:59

Ar fi interesant de vazut daca a vorbit cu acordul lui Catu? Asta ca sa stim pana la ce nivel "inalt" este protejata mafia taierilor ilegale. Iar daca nu a vorbit, astept Catu sa "sara" la gatul lui, asa cum a procedat si cu USR-PLUS.

-4 (10 voturi)
LazyBear
19.07.2021, 12:18:36

Ăsta e vajnic urmaș al „Drujbei lui Dumnezeu”, Attila Verestóy. Grofii UDMR au monopol pe pădurile Ardealului. Cu guvernele de la București se joacă, însă cu UE treaba e serioasă...de aici și reacția lui Barna Tanczos.

-4 (10 voturi)
sorin sorin
19.07.2021, 12:41:35

„sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever” - E SUBLIM, DAR LIPSESTE CU DESAVARSIRE, ar exclama Nenea Iancu... Uite ca si ungurii au Catzavencii lor!

+2 (2 voturi)
NoName
19.07.2021, 12:51:37

O fi sever cu aia de iau o creanga cazuta prin padure, nicidecum cu hotii de lemne care cara camioane intregi pe drumuri si politistii se fac ca nu ii vad.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
19.07.2021, 13:10:23

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările