Politică

articolul anterior articolul urmator

Tandemul Iohannis – Ciolacu

46
31 Jul 2020 07:35:53
Raluca Boboc

Guvernul Orban a eşuat. Gestionarea unei pandemii s-a dovedit a fi o responsabilitate mult prea mare pentru un guvern de amatori încropit cu misiunea de a funcţiona doar câteva luni de zilele. Ghinion. Visul alegerilor anticipate programate să aducă liberalilor lui Iohannis o victorie zdrobitoare s-a năruit sub privirile îngrozite ale acestora. Şi opoziţia a eşuat.

Cu o conducere interimară asigurată de un personaj extrem de mediocru PSD şi-a pierdut toate reflexele de partid de opoziţie pe care le-a etalat cu mult succes în trecut.

Puterea a obosit. Opoziţia a obosit. Cu toţii îşi doresc un nou restart pentru a putea stopa astfel erodarea tot mai accentuată din sondajele de opinie. Boost-ul de încredere primit de Iohannis de la populaţie, imediat după reconfirmarea în funcţie, (aproape 70% din electorat) s-a erodat cu viteza luminii pe fondul erorilor de comunicare, a aroganţei, a lipsei de empatie, a minciunilor, dar şi a incompetenţei guvernului pe care îl conduce de facto de la Cotroceni. Cu adversarul băgat în corzi de provocările unei crize inedite PSD nu reuşeşte să puncteze, astfel că electoratul social-democraţilor a început să caute alte alternative care să-i potolească setea de sânge. „Cârlanul” Ponta e prezent, e vioi, e dinamic, atacă la baionetă guvernul la fiecare greşeală comisă. Şi începe să fie o alternativă. Spre disperarea şi frustrarea liderilor PSD. 

Şi poporul a obosit. Obligat într-un timp extrem de scurt şi fără nicio pregătire psihologică prealabilă să-şi schimbe stilul zilnic de viaţă, hărţuit de restricţiile, unele de-a dreptul aberante sau lipsite de orice logică, impuse de nişte autorităţi aflate sub influenţa beţiei puterii, terorizat psihic prin frica indusă în mod voit de ştirile prezentate într-o manieră extrem de alarmistă de televiziunile abonate la fondurile guvernamentale, împovărat de grija zilei de mâine care începe să fie din ce în ce mai imprevizibilă pentru tot mai mulţi, amendat şi băgat în mod abuziv în spitale, poporul a obosit. Atât de mult încât şi-a pierdut orice urmă de încredere în autorităţi, dar şi în salvatori închipuiţi precum Arafat. 

Iohannis nu mai vrea guvernul lui. Vrea să-şi conserve puterea şi şă-şi salveze liniştea politică. Dar şi partidul de la un eşec previzibil la alegerile parlamentare. Iar în acest moment calcule politice arată că are nevoie urgent de o retragere controlată. O retragere care să-i permită să evalueze daunele de imagine şi electorale şi să pregătească asaltul pentru viitoarele alegeri. Un guvern de tehnocraţi sau de uniunea naţională, care să gestioneze pandemia şi să aducă figuri noi şi credibile în faţa populaţiei, este singura soluţie salvatoare pentru Iohannis. O soluţie pe care nu poate accesa însă fără a-şi ostiliza PNL-ul bine conectat la resursele materiale ale guvernării, conform raportului Curţii de Conturi. 

Ciolacu vrea puterea deplină în PSD. Vrea să-şi zdorbească contracandidatul şi să aducă la tăcere toate vocile ostile din interiorul partidului. Cu imaginea extrem de şifonată după crizele de leşin provocate de atacurile lui Iohannis, cu un bilanţ extrem de negativ în Parlament unde social-democraţii au votat pe bandă rulantă şi fără nicio obiecţie tot ce a dorit guvernul minoritar Orban, de la prelungirea stării de urgenţă, la instituirea stării de alertă sau la aberanta lege a carantinării şi izolării, un veritabil pericol la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor (lege remediată oarecum la intervenţia preşedintelui Senatului), emoţionalul Ciolacu are nevoie de un exerciţiu de forţă în perspectiva congresului, iar demiterea guvernului prin moţiune de cenzură îi serveşte perfect interesul.

Iohannis are nevoie de Ciolacu pentru a elimina guvernul Orban de la Palatul Victoria fără să se compromită în faţa partidului şi a electoratului. Ciolacu are nevoie urgent de o moţiune de cenzură pentru stopa pierderile electorale ale social-democraţilor, dar şi pentru a bifa o victorie politică în faţa membrilor de partid. Tandemul Iohannis-Ciolacu îşi joacă fiecare rolul atribuit în această dramoletă. Negocierile sunt încheiate, jocurile sunt făcute, iar operaţiunea este în plină desfăşurare. O operaţiune care poate fi, însă, deturnată doar de un singur element imprevizibil. Şi anume, votul din Parlament. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Ion Tamis
31.07.2020, 07:44:14

Toti au obosit, inclusiv poporul, numai autoarea continua sa fie asidua in propagarea de speculatii aiuristice.

+20 (28 voturi)
adrian hora
31.07.2020, 08:54:42

toate guvernele din toata lumea au facut greseli, norocul nostru a fost ca nu am avut guvernul dragnea 3 (dancila).

+24 (28 voturi)
Vanatorul/d.c.
31.07.2020, 08:24:59

Am mai spus-o.. Romania are imediat nevoie de un Guvern de ”avarie” si tranzitie (de uniune nationala), cu premier venit din afara (sunt o gramada de profesori universitari romani pe la universitatile din SUA si UE), o personalitate onestă si absolut respectabila neimplicata in politica pana acum..! Lupta cu pandemie trebuie ”curațată” de lichelele galbene care au transformat-o intr-o afacere de partid, la fel cum trebuie trimisi pe tușă si ”profesionistii” care-au dirijat-o si gestionat-o abuziv, uimitor de ..incompetent si si aiuritor de ..pompieristic pana acum, si reluata pe baza unei noi strategii din care sa lipseasca cu desavarsire ostracizarea populatiei si ruinarea economiei..! Se pot uita in ”ograda altora” daca nu stiu cum..! Nu trebuie sa inventeze romanii apa calda..! Sigur, la toate astea ar subscrie (si semna) toate formatiunile politice din parlalment, plus mascariciul cu cheita de la Cotroceni., care ar trebui sa aiba si initiativa unor consultari DIRECT TELEVIZATE cu toate partidele parlamentare la un loc..! Evident, cine ar refuza s-o faca s-ar descalifica din prima in ochii populatiei, alegatorilor si Europei, iar viitorul lui politic (ca individ sau partid) ar fi..mort..! In paralel, specialistii partidelor, si ai altor institutii specializate (chiar si din afara), plus sindicatele, sa conceapa un plan de redresare economic fezabil, cu asigurarea logisticii legislative necesare si sustenabil din perspectiva surselor de finantare, plan pe care pe care isi iau angajamentul sub semnatura ca-l vor respecta pe toata perioada implementarii lui, indiferent de rezultatele de la viitoarele alegerile parlamentare. Repet insa..Initiativa unui proiect national de asemenea dimenisuni socio-economice ar trebui sa-i apartina marionetei teleghidate de la Cotroceni..! Are si pârghiile constitutionale si..”ocazia”..! Doar ca el. Klaus Iohannis, in loc de presedintele Romaniei si romanilor, e doar un biet agent electoral al mafiei liberal-neosecuristice, o coada de topor plantata la Cotroceni cu misiunea sa ruineze Romania si sa-i invrajbesca pe romani, nu s-o..”revigoreze”..! In plus nici mafiotii boschetului cu trei trandafiri nu agreeaza ideea unui guvern de tranzitie. De ce..? Din acelasi motiv ca si mafiotii PNL: jidogism politicianist de tip fanariot. Pentru mafiotii penelisti si pesedisti nu Romania conteaza, ci calculele lor electorale si jaful banului public..! ”Ciolacu si Iohannis sunt Doi escroci cu par carunt, Tot ”o apa si-un pamant”, Amandoi fiind slugariti Doar de lepre si tampiti, De snapani si ipocriti, De corupti si paraziti, De limbai ”acoperiti”..! PSD si PNL Aceeasi mizerie..!”

-17 (23 voturi)
Vanatorul/d.c.
31.07.2020, 08:26:45

Cert este ca, lasandu-se babuinizati si ostracizati in continuare de catre derbedeii si cozile de topor care-si spun ”liberali” si salvatori ai natiei”, romanii nu vor scapa asa repede nici de pandemie si nici de saracie..! Pentru o minima..revenire, ”primenire”, ar trebui bagati cat mai repede in puscarie derbedeii care si-au asumat ”lupta cu pandemia” ca pe-o afacere de partid si au gestionat-o discretionar si abuziv, dar intr-atat de prost si ..penal (vezi cate miliarde s-au sifonat din banul public catre firmele cocalarilor liberali si ale clientelei lor politice), incat Romania a devenit ”ultima gaina ” a UE si la capitolul ăsta..! Am mai spus-o si-o repet.. Iohannis, Orban si restul cocălarimii politice ce-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”salvatori ai natiunii” nu-si vor asuma nimic din faptul ca pe langa ca au facut din Romania ”ultima gaina ” a UE inclusiv la capitolul ”lupta cu pandemia”, pe lânga ca au invrăjbit-o, au indatorat-o ca niciodata, au mintit-o, au jefuit-o si au ostracizat-o transformand-o si intru-un fel de gulag, o ”imping” si catre ruina totală..!

-15 (23 voturi)
Victor Nagy
31.07.2020, 08:43:43

Inainte de a citi , comenta articolul ....sa vedem ....cine-i autorul „ Raluca Boboc este licențiată în Științe Politice și a absolvit masterul de Politică Europeană și Românească al Facultății de Științe Politice (Universitatea din București), Institutul de Cercetări Politice. În perioada 2007-2009 a ocupat funcția de consilier la Departamentul de Analiză și Planificare Politică (Administrația Prezidențială), apoi pe cea de consilier politic la Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților, iar în perioada 2012-2014 pe cea de Consilier de Stat la Departamentul de Analiză Politică (Administrația Prezidențială).” Cum in perioada 2007 -20014 .... presedinte era Basescu .... trebuie sa citim articolul , tinand cont ca autorul ....este cam Basist . Nu spun daca sunt reale , corecte ...afirmatiile autorului ....ci ca sunt ale unei persoane care a fost in gratiile lui Basescu .

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările