Politică

articolul anterior articolul urmator

Tare mi-aş fi dorit să fiu polonez joi seara!

26
12 Jan 2019 08:19:04
Mircea Morariu

Aş dori ca în comentariul meu de astăzi să mai zăbovesc o clipă asupra a ceea ce s-a putut vedea pe televizoare că s-a petrecut joi seara sub cupola Ateneului. Atunci când s-a consumat ceremonia oficială ce a consfinţit preluarea preşedinţiei României a Consiliului European.

Bref, am avut parte de o succesiune de discursuri mai mult sau mai puţin inspirate. La capitolul acesta, gazdele române nu au strălucit în nici un fel. Dacă preşedintele Iohannis a evoluat în nota lui obişnuită, citind politicos, monoton, fără intonaţie un text evident pregătit de alţii, nu tocmai merituoşi la capitolul imaginaţie, reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE au fost unul mai penibil decât celălalt. S-au manifestat astfel de la o tribuna la ale cărei microfoane s-au perindat şi vorbitorii străini, tribună abuziv, ţopeşte inscripţionată cu eticheta Guvernul României. Asta ca să se vadă cine este Jupânul, cine dă banii. Cine face regulile în România. O ţopenie de Alexandria şi Videle, aşa cum doar parveniţii pot să facă. O chestiune de care a făcut mare caz şi d-na Viorica Vasilica Dăncilă, într-o înţepătură adresată preşedintelui,  împrumutată din arsenalul unei gospodine de la marginea oraşului Videle. D-na Dăncilă  a citit frumos, pe alocuri patetic, cu intonaţie de elevă premiantă la concursul de recitări organizat de Organizaţia de pionieri pe vremea când era elevă în clasa a şaptea, un discurs la rându-i scris de alţii. Atâta doar că nici doamna Dăncilă şi nici acei alţii habar nu au că de acquis comunitar nu se mai vorbeşte de ceva vreme şi nu puţină. Adică de vreo zece ani, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona Să nu aibă habar de asta nici matusalemicul ministru de Externe al României, dl. Teodor Meleşcanu, şi nici ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba? Posibil.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, împuternicit să îi ţină locul lui Liviu Nicolae Dragnea, a rostit împiedicat un discurs numai bun de publicat în Scânteia. Nu, nu în Scânteia din vremea lui Popescu-Dumnezeu când gazeta partidului unic devenise cât de cât mai curăţică, ci în acea Scânteie din timpurile în care era condusă de Leonte Răutu, în care la mare cinste erau îndemnuri la instaurarea dictaturii proletariatului şi argumentaţii penibile ale necesităţii obligatorii a luptei de clasă. Preşedintele Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, s-a umflat iarăşi în pene, şi-a bombat ţanţoş pieptul şi a vorbit în limba engleză. Sperând că astfel i se va uita noianul de declaraţii şi atitudini anti-europene, singurele cu care s-a făcut remarcat de când deţine iar o funcţie de prim-plan pe scena politică românească.

Presa aservită puterii a încercat în chip şi fel să scuze, chiar să laude absenţa de la ceremoniile de joi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, dl. Liviu Nicolae Dragnea. I s-au găsit fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman tot felul de fineţuri. Au existat editorialişti de genul unui Cornel Nistorescu care şi-au sfărâmat şi pixul, şi capul ca să înşiruie fraze prin care să ne convingă că absenţa lui Dragnea ar fi fost o lovitură de maestru. Că astfel insul plecat într-o vacanţă prelungită la Verona ar fi contribuit la detensionarea atmosferei. Nici vorbă. Comportamentul d-lui Liviu Dragnea mi-a adus izbitor aminte de acela al lui Carol al II lea. Pentru care farmecele lui Zizi Lambrino sau ale Lupeascăi erau mai importante decât marile probleme ale ţării. Halal caricatură de om politic, numitul Dragnea Nicolae Liviu.

Joi seara am avut, totuşi, parte de prestaţii ale unor politicieni de clasă. Cărora cei de la Bucureşti nu le ajung nici la genunchi. E vorba despre italianul Tajani şi polonezul Donald Tusk. Tare mi-aş fi dorit să fiu polonez joi seara.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Radu Mircea
12.01.2019, 08:52:24

# Din partea partii romane n-am avut nicio asteptare si deci nici n-am fost dezamagit de prestatia ei . Eram satul de calcatul in strachini din viata si politica de fiecare zi incit sa nu-mi fac iluzii ca peste noapte , cu o tumba norocoasa iapa jigarita a politicii romanesti se va transforma in falnicul armasar european . Am ramas insa cracanat de emotie cind am vazut ca secolele de puscarie autentica si mileniile de condamnari cu suspendare , ( fara sa amintesc de anchetele si procesele in curs ) s-au strecurat intre oficialii europeni . Asa nesimtire nu s-a vazut de cind Terente facea legea in Balta Brailei . Sunt sigur ca invitatii n-au stiut cine sunt vecinii lor de loja , fiindca cu toata diplomatia obligatorie la acest nivel ar fi plecat imediat . Altfel un concert frumos ce a mai spalat putin duhoarea celor ce asculta manele .

+5 (5 voturi)
Alfa Omega
12.01.2019, 09:00:49

RM ,ba invitati au stiut dar au avut bunul simt sa ii ignore, ceremonia a fost pt Romania nu pt javrele si prostimea psd ! Singurii care ne-au mai salvat fata au fost Ciolos si Presedintelle ! Tariceanu a fost jalnic cu engleza lui de balta, iar vita de videle a fost ca un elefant intr-un magazin de portelanuri !Degeaba este imbracata de la cele mai renumite casa de moda ,coafata si machiata bine ca atunci cand deschide gura devasteaza prin prostie !

+4 (4 voturi)
Alfa Omega
12.01.2019, 08:52:45

Aceea ceremonie oficiala de predare a conducerii CE Romaniei nu avea nevoie de participarea recidivistului dragnea , si nici a fostilor puscariasi nastase si severin carora pedeapsa cu inchisoarea nu le-a prea servit la nimic pt ca se pare recidiveaza in ironii ieftine si se cred mai presus decat niste manifestati pasnici !

+5 (5 voturi)
Mircea B.
12.01.2019, 09:12:34

Nu inteleg de ce țoapa asta de Videle si-a adus fiul (imbracat ca un derbedeu, cu camașa descheiată) si nora la ceremonie, pe care i-a plasat fix in spatele lui Tusk ? Si inca o chestie: de ce a absentat Basescu ? Nu l-a invitat țoapa, nu avea loc de Severin ?

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
12.01.2019, 09:24:24

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările