Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că dă dovadă de disperare şi lipsă de respect faţă de rolul instituţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că semnarea joi a acordului politic propus de preşedintele Klaus Iohannis este o nouă dovadă de „disperare” a preşedintelui şi „lipsă de respect faţă de rolul instituţiilor”, în condiţiile în care Curtea Constituţională a amânat validarea referendumului din 26 mai.

Călin Popescu Tăriceanu scrie pe pagina sa de Facebook că, deşi Curtea Constituţională a decis astăzi amânarea dezbaterilor cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, Klaus Iohannis „dă dovadă de dispreţ faţă de rolul instituţiilor din statul român şi anunţă că la Cotroceni, mâine, îşi aduce apropiaţii să semneze aşa zisul Acord Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României”.

„Nu este decât o nouă dovadă de disperare din partea preşedintelui şi de lipsă de respect faţă de rolul instituţiilor din statul român. Curtea Constituţională anunţă, tot azi, că un motiv al amânării deciziei este şi existenţa unei contestări a decretului preşedintelui de convocare a referendumului şi, ca atare, a referendumului în sine. Şi atunci, care este graba dlui Iohannis în a forţa semnarea acestui Acord? Dacă judecătorii CCR vor decide că, poate, întrebările la acest referendum nu au fost constituţionale, atunci ce valoare va avea acest Acord impus de dl Iohannis? Sau, dl Iohannis consideră că prin semnarea acestui Acord de către câteva partide va putea pune presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale, astfel încât să ia o decizie favorabilă domniei sale?”, continuă liderul ALDE.

El susţine că, prin includerea în acest Acord a altor teme decât a celor pe care s-au pronunţat românii la referendum, preşedintele nu a făcut altceva decât să deturneze scopul acestui referendum, în interesul său electoral.

Tăriceanu spune că acum este o nouă confirmare a acestui ţel electoral.

„Dl Iohannis îşi adună la masa de la Cotroceni noua sa «familie», pe cei pe care îşi doreşte să îi folosească în lupta pentru răsturnarea Guvernului legitim PSD-ALDE. Căci, din nou, nu poate fi întâmplător momentul în care forţează semnarea acestui document de către doar o parte dintre partidele politice, exact înainte de votul pe moţiunea de cenzură”, afirmă Tăriceanu.

El susţine că un asemenea document trebuie să fie rezultatul consultărilor între partidele parlamentare.

„Trebuie să fie un document care să însumeze propuneri de la toate formaţiunile politice, nu doar o hârtie impusă de un preşedinte aflat în campanie electorală. În profund dispreţ, deşi tema statului de drept este una omniprezentă altfel în discursul său, dl Iohannis a ignorat propunerile pe care le-am făcut alături de colegii din ALDE”.

Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că nu înţelege ce înseamnă rolul preşedintelui, cel care ar trebui să asigure coeziunea în societate şi să elimine conflictele.

„Din nou, dl Iohannis are un discurs care, în loc să unească o ţară şi o clasă politică, nu face altceva decât să dezbine şi că creeze o variantă de «democraţie» pentru domnia sa şi prietenii domniei sale. Dl Iohannis se îndepărtează astfel tot mai mult de la rolul constituţional de preşedinte al tuturor românilor şi de preşedinte deasupra partidelor politice şi devine, de facto, liderul opoziţiei politice”, încheie Tăriceanu.

Curtea Constituţională a Românei (CCR) a amânat, miercuri, validarea referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi care s-a desfăşurat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. Noul termen a fost stabilit pentru 27 iunie. Judecătorii au primit o contestaţie prin care se solicită anularea decretului de convocare a referendumului, emis de preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, joi, ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Vor participa liderii partidelor care au acceptat propunerile şefului statului, respectiv Ludovic Orban, Dan Barna, Victor Ponta şi Eugen Tomac.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite