Tăriceanu blufează, Iohannis nu va fi suspendat şi n-ar trebui s-o revoce pe Kovesi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăriceanu ne-a explicat aseară cum l-a „aburit” pe Dragnea referitor la suspendarea preşedintelui. Că ar fi de acord, dar nu acum, că nu sunt suficiente voturi, parlamentarii fiind în vacanţă. Că nu-şi putea reprograma concediul este de tot râsul, la banii lui n-ar fi contat. Pur şi simplu a calculat că Dragnea nu este acum în toate minţile şi speră să-i mai vină mintea la cap.

După condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare, Dragnea a ieşit din sfera raţională. O umilinţă mai mare nici că s-ar fi putut imagina. În comparaţie cu el, Tăriceanu şi Ponta au fost achitaţi, demonstraţie a faptului că judecătorii nu sunt prizonierii procurorilor, nu fac parte din „statul paralel”, cum susţine Dragnea. Singura revanşa pentru Dragnea, în a-şi recupera cât de cât credibilitatea, ar fi fost suspendarea lui Iohannis. „Nu vreau să plec din politică ca prostul” spune Dragnea. Adică, fiind condamnat şi cu Iohannis la Cotroceni.

Jocul lui Tăriceanu

Tăriceanu realizează ce efecte ar produce o suspendare a preşedintelui, când declară: „Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea, şi de aceea în trecut mi-am exprimat reţinerile”. „De aceea, în condiţiile în care preşedintele refuză în continuare să ia această decizie, se pune problema declanşării unei proceduri de suspendare”.

Tăriceanu a sabotat întâlnirea de luni a coaliţiei care, conform lui Dragnea, ar fi decis începerea procedurilor de suspendare. Odată ratată această ocazie, pentru că se termină şi sesiunea extraordinară a parlamentului, problema se va pune abia în septembrie, în noua sesiune parlamentară. Explicaţia cu biletele de concediu ar fi fost valabilă pentru un cetăţean de rând, nu pentru Tăriceanu. Ameninţările lui Dragnea n-au prea funcţionat, Tăriceanu şi-a exprimat mai degrabă acordul de principiu pentru o suspendare cândva, în viitor.

De ce nu-i posibilă suspendarea lui Iohannis

Tăriceanu sesizează, spre deosebire de Dragnea, că suspendarea acum a preşedintelui este o prostie.

  • Preşedintele interimar la Cotroceni, în luna august, cu parlamentul în vacanţă, ar fi inutilă. Nu ar avea ce legi să promulge.
  • Populaţia nu agreează suspendarea preşedintelui. Aseară, la Neversea, un concert de muzica pe litoral, 50.000 de tineri au scandat „PSD, ciuma roşie”, protestând că au fost tăiate lumina şi sonorizarea când un artist, „Grasu XXL”, a cântat „Curaj” şi „ne-am săturat de bolşevici”. Într-un sondaj online, iniţiat de Liviu Pop, 91% dintre respondenţi nu erau de acord cu suspendarea preşedintelui.
  • În ultimul sondaj CURS, cota preşedintelui Klaus Iohannis a explodat. El a ajuns la 43% faţă de 39% în studiul din luna aprilie. El este urmat la foarte mare distanţă de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 22%. Preşedintele Senatului României stagnează în opţiunile de vot, dar cu un scor aproape triplu faţă de propriul partid. Liviu Dragnea înregistrează o adevărată prăbuşire în opţiunile alegătorilor după cea de-a doua condamnare, în Dosarul „Bombonica”. Acesta a ajuns la cota 12% - faţă de 22% în studiul din aprilie.
  • O suspendare ar fi „devastatoare”, spune Tăriceanu. În adevăr, în echilibrul precar în care se află acum România, economic, geopolitic, membru în UE şi NATO, consecinţele ar fi: explozia cursului de schimb, a ROBOR, creşterea inflaţiei, sancţiuni drastice din partea UE, scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. Mai presus de orice, creşterea costurilor împrumuturilor externe, ce ar duce România în „filmul” din 2009-2010.
  • În mod sigur vor fi suficienţi parlamentari, din toate grupurile parlamentare, care vor înţelege aventura nebună în care îi împinge Dragnea, şi nu vor vota pentru suspendarea preşedintelui.
  • Iohannis nu a declarat că refuză să o revoce pe Kovesi, doar că nu s-a decis încă. Cum procedura nu prevede un termen limită, preşedintele nu poate fi acuzat că nu respectă decizia CCR.
  • Intrarea în procedura de demitere a preşedintelui s-ar termina dramatic. Iohannis s-ar întoarce la Cotroceni „en fanfare”.

În concluzie

Tot ce poate fi mai rău acum este revocarea pripită a dnei Kovesi. Pentru că ar demonstra frica preşedintelui în faţa ameninţărilor şi şantajului PSD-ALDE. Nu că ar fi o nenorocire revocarea şefei DNA. Ea poate fi înlocuită cu alt procuror, la fel de ferm şi exigent. Dar nu acum. Poate mai târziu, în toamnă. Sper ca echipa preşedintelui Iohannis să ia în calcul toate aceste date.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite