Tăriceanu cere demisia şefilor DNA şi SRI. Iohannis: Declaraţiile unei persoane trimise în judecată nu sunt credibile. Statul de drept este funcţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu îi solicită public preşedintelui Klaus Iohannis să verifice dacă afirmaţiile fostului şef al statului, Traian Băsescu, legate de existenţa unui stat mafiot, sunt adevărate. În replică, preşedintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept funcţionează în România, iar Tăriceanu, trimis în judecată, nu este credibil.

UPDATE Răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis: În România, statul de drept este funcţional, iar declaraţiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului şi, alături de întreaga opinie publică, aşteptăm efectele pozitive ale activităţii acestora. În acelaşi timp, etichete de tip <<stat mafiot>> pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituţii şi, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice importante în statul român să-şi asume rolul pentru care au fost numite sau alese.

„Acest comunicat de presă s-ar fi putut intitula ”Apel către preşedintele Iohannis”. În condiţiile în care Comisia de supraveghere a activităţii SRI din Parlament este total ineficientă şi nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la Preşedintele României să-şi folosească întreaga autoritate şi toate pârghiile de care dispune, pentru  a verifica la nivel instituţional veridicitatea gravelor afirmaţii făcute de fostul Preşedinte al României. Afirmaţiile lui Traian Băsescu,  potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situaţie inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat şi exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituţiilor democratice alese de cetăţeni“, arată Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu mai arată că şefa DNA şi prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, ar trebui demişi, dacă declaraţiile lui Traian Băsescu se adeveresc. „În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, Preşedintele României va trebui să-şi asume responsabilitatea demiterii şefilor celor două instituţii, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetăţenilor şi libertăţile lor nu sunt la discreţia procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi, şi a adjunctului SRI, Florian Coldea“, mai arată Tăriceanu.

Şeful Senatului acuză DNA şi SRI de abuzuri. „Cu câteva zile în urmă, fostul Preşedinte Traian Băsescu a făcut o serie de afirmaţii care pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că am reuşit să construim în România pe baza valorilor democraţiei şi a statului de drept. Ieri, fostul Preşedinte a reiterat şi întărit aceleaşi idei. De mai bine de un an de zile, sunt unul dintre cei mai critici politicieni în privinţa abuzurilor, care au transformat DNA şi lupta anticorupţie într-un instrument politic împotriva adversarilor incomozi, şi în privinţa amestecului ilegal al SRI în Justiţie şi, mai nou, în activitatea ANAF. În perspectiva celor spuse pe 24 iulie de fostul Preşedinte al României, criticile mele apar ca o palidă reflectare a realităţii.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a a declarat, la B1 TV, că Alina Bica a vrut să-şi dea demisia, de două ori, de teama lui Kovesi şi Coldea. „Eu nu spun că nu e vinovată pentru că nu ştiu dosarele, dar am văzut poziţii publice, nu numai ale DNA şi ale televiziunilor, ci şi ale acestei femei care la un moment dat a venit şi mi-a spus: «domnule preşedinte vreau să demisionez»  Mie mi s-a părut o laşitate să nu spun că femeia asta a venit de două ori la mine şi mi-a  spus: «vrea să mă facă SRI şi Kovesi». Mi-a dat o motivaţie pe care o voi spune în faţa instanţei. I-am zis: «Băi, fată, statul ăsta ce fel de stat crezi că e? Dacă ai putere într-o instituţie sau alta a devenit stat mafiot». Zic, «du-te la birou». I-am chemat la mine (n.r. - pe Bica, Kovesi si Coldea) pentru că era vorba de un conflict între instituţii. I-am chemat doi câte doi. Între Coldea şi ea (n.r. - Bica) nu, e între a treia persoană şi ea.”, a mai spus Băsescu. 

Fostul preşedinte susţine că prim-adjuncţii serviciilor de informaţii ar trebuie schimbaţi mai des pentru că adună ”o putere formidabilă”.

”Noi am ajuns în momentul de faţă să avem nişte generali care deţin funcţia asta de vreo 11 ani, de prim-adjuncţi. Se strânge o putere formidabilă prin puterea informaţiei care se adună. La un moment dat trebuie să  plece. Ai nevoie de altceva. Proaspăt. Ei pot şantaja, ei pot cu o aluzie, dacă fac”, a mai spus Băsescu.

Tăriceanu ar fi primit mită un milion de euro

Fostul patron al trustului de presă „Realitatea –Caţavencu”, Sorin Ovidiu Vîntu (66 de ani) a fost pus joi sub acuzare, într-un nou dosar penal. Acuzaţia: cumpărare de influenţă. În dosar sunt vehiculate numele a doi politicieni cu greutate, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani) şi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu (45 de ani). Potrivit unor surse judiciare, Vîntu este cercetat pentru că i-ar fi promis, în anul 2008, suma un milion de euro lui Tăriceanu (pe vremea aceea ocupa fotoliul de premier – n.r.), prin intermediul lui Bogdan Olteanu, care ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În schimbul banilor, Tăriceanu trebuia să-l numească pe jurnalistul Liviu Mihaiu (52 de ani) în funcţia de guvernator al Biosferei Deltei Dunării, ceea ce s-a şi întâmplat. Mihaiu a fost guvernatorul Deltei în perioada septembrie 2008 - februarie 2009, iar înainte era angajat ca jurnalist în trustul „Realitatea Caţavencu” şi era preşedintele ONG-ului „Salvaţi Dunărea şi Delta”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite