Tăriceanu explică de ce PSD amână de jumătate de an să voteze solicitarea DNA de ridicarea imunităţii: „Chiar m-a deranjat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu Tariceanu - FOTO Eduard Enea
Calin Popescu Tariceanu - FOTO Eduard Enea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat la „Adevărul Live” despre amânările repetate ale votului din Comisia Juridică din Senat privind ridicarea imunităţii sale că e deranjat de faptul că s-a întârziat. Totodată, liderul ALDE a subliniat că Liviu Dragnea nu se foloseşte de situaţa sa pentru a-l şantaja şi că alianţa cu PSD este una solidă.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat nimic după ce DNA a trimis o solicitare la Parlament în noiembrie 2018 pentru a-i ridica imunitatea, Călin-Popescu Tăriceanu a declarat că şi el e deranjat de întârziere.


„Eu mă confrunt într-adevăr cu o situaţie. Dar această situaţia nu a început din noiembrie 2018. Eu am fsot pus sub supraveghere în toate formele. Audio, video, locaţie, de la finele anului 2008 până în 2016. Doar-doar mi s-or găsi ceva şi să-mi facă un dosar pe corupţie. Ştiţi foarte bine că procurorii de la DNA Braşov nu au găsit nimic decât să mă acuze de mărturie mincinoasă. Care şi aia, în final, a fost ca proce dus în instanţă unde am fost achitat definitiv. Sigur, procurorii au fost învăţaţi să arate că ei au întotdeauna dreptate. Şi acest al doilea dosar a fost făcut pentru cazul în care voi fi achitat în primul dosar. Este o altă făcătură politică de la cap la coadă. Dar sigur, acest dosar şi solicitarea aferentă au fost trimise Senatului şi de fiecare dată când în Senat s-a discutat despre acest subiect eu nu m-am dus la şedinţele respective pentru ca să nu se spună că prin prezenţa mea influenţez decizia de acolo.

Deci când colegii hotărăsc să vină cu acest subiect pe ordinea de zi, eu sunt gata să mă prezint. Am spus-o, chiar sunt deranjat că s-a întârziat atâta. Vrea să se încheie cu cât mai repede acest subiect ca să-mi pot prezenta punctul de vedere pe aşa-zisele acuzaţii care sunt în acest dosar”, a declarat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai menţionat şi că procurorii care au făcut cazul „au căzut în propria capcană”, atrăgând atenţia că dosarul său are 17.000 de pagini şi că in interior se găsesc aberaţii.

„Procurorii care au făcut, au căzut probabil în propria capcană. Au trimis nu mai puţin de 17.000 de pagini. Care sunt 17.000 de pagini de maculatură. Şi mie mi-a luat foarte multă vreme ca să constat aberaţiile din dosar. Să vă dau un exemplu. Una din aşa-zisele probe din dosar este mărturia unui director din ministerul Comunicaţiilor, care spune că «am fost ameninţaţi de secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan», declaraţia se referă la toamna anului 2008. «Secretarul general al Guvernului a venit însoţit de o serie de persoane la ministerul Comunicaţiilor şi ne-a cerut să efectuăm rapid plăţile aferente licenţelor pentru Microsoft». Eu am stat şi am citit dosarul, ce se întâmplă. Ilie Bolojan într-adevăr a fost secretar general al Guvernului. Numai că secretarul general al Guvernului nu avea nicio atribuţie în aceste sens. Atribuţiile fusese toate mutate la ministerul Comunicaţiilor şi Ilie Bolojan nu mai era secretar general al Guvernului din primăvara lui 2008 pentru că participase la alegeri şi devenise primarul Oradei. Procurorii pot verifica lucrurile astea. «Domle, e hotărârea de guvern în dosar prin care atribuţiile respective erau trecute la ministerul Comunicaţiilor». Se ştia sau se putea să se verifice ce funcţie deţinea Bolojan la vremea respectivă. Deci care este calitatea dosarului ? Ei se compromit”, a mai punctat Tăriceanu.

Şeful Senatului a vorbit şi despre relaţia cu Liviu Dragnea şi PSD, explicând că situaţia imunităţii sale nu este obiect de şantaj pentru liderul social-democrat şi că alianţa dintre cele două partide este una bună.

„De la începutul formării coaliţiei tot au fust speculaţii. Că coaliţia n-o să reziste, că o să se rupă, etc. Şi aţi văzut, până la apariţia dosarului la care faceţi referire, modul în care a funcţionat coaliţia. Spre deosebire de alte coaliţii care au fost caracterizate prin scandaluri, încercări de divorţuri, împăcări ş.a.m.d. Coaliţia asta a funcţionat alfel. De ce ? Am şi eu o anumită experienţă, au şi cei din PSD. Am mai fost şi unii şi alţii angrenaţi în diferite construcţii de genul ăsta şi ne-am dat seama că nu are rost ca eventual anumite subiecte care ne diferenţiază să le scoatem în public şi să le discutăm ca să dăm impresia că sunt tensiuni majore. Nu vă pot ascunde, au fost momente în care nu am avut chiar aceleaşi puncte de vedere. (...) Dacă vrem să acredităm această teorie, ea poate să funcţioneze la fel de bine şi invers. Pentru că ALDE, în momentul de faţă, are o poziţie cheie”, a mai adăugat Tăriceanu.

DNA a transmis Senatului, în 7 noiembrie 2018, cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de „multă maculatură”.

Adevărul Live. Tăriceanu, despre euroalegeri şi referendumul pe Justiţie. Cum explică liderul ALDE răzvrătirea Vioricăi Dăncilă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite