Tăriceanu, faţă în faţă cu realitatea din magazin: Am fost ieri la supermarket. Da, între 11 şi 13! Preţurile au crescut simţitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, acuză faptul că preţurile au început să fie din ce în ce mai mari în contextul pandemiei de coronavirus, fiind nevoie o intervenţie a instituţiilor statului.

„Ieri am fost la supermarket! Da, între 11.00 şi 13.00! Am constatat lucruri bune şi lucruri rele. Dintre cele bune mi-a atras atenţia faptul că vânzătorii şi personalul care lucrează în interior aveau echipamente de protecţie. Apoi am remarcat că cele mai multe produse de bază erau pe rafturi în cantităţi suficiente. Apoi m-a impresionat că oamenii nu mai umpleau coşuri aşa cum o făceau în urmă cu 2-3 săptămâni.Pe partea cealaltă nu am putut să nu remarc că la unele produse preţurile au crescut simţitor fără un motiv vizibil. Am auzit unele explicaţii: că materia primă s-a scumpit, că transportul, că forţa de muncă etc.”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu. 

Liderul ALDE consideră că ar trebui să se intervină în vreun fel pentru a mai stopa creşterea preţurilor. „Sunt liberal şi cred că într-o economie liberă legea cererii şi ofertei trebuie să determine preţurile. Dar în aceste zile nu mai trăim într-o economie liberă pentru că şi ea este prizonieră coronavirusului, deci trebuie luate măsuri. Sunt mai multe posibile metode. Una ar fi să se fixeze preţul final printr-o decizie administrativă. Cam ce făceau comunişţii pe vremuri! Posibilul efect este însă că multe produse vor dispărea şi că va apărea iar piaţa neagră! Nu cred că vrem să ne reîntoarcem acolo”, a completat Tăriceanu. 

Preşedintele ALDE a venit şi cu mai multe variante: „O altă metodă este de a se plafona adaosurile comerciale/marja de profit, în special pe verigile din lanţul de transport şi distribuţie. Şi nu la toate produsele, ci la cele de bază! Aşa vom putea lăsa producătorul să-şi continue producţia, chiar dacă vor fi unele creşteri de preţuri datorate fluctuaţiei preţurilor la materia primă. Până la urmă şi aceste creşteri pot fi temperate de guvern prin scăderea, pe termen limitat, a taxelor pe muncă în asemenea fel încât producţia să rămână competitivă.Pe lanţul de desfacere se pot fixa adaosuri comerciale/marje de profit care să poată asigura desfăşurarea activităţii, dar să nu permită ridicarea adaosului până la limita la care să devină speculă!”, a mai precizat Tăriceanu. 

Liderul ALDE susţine că trebuie discutat cu mai multe instituţii. „Cum controlăm că se respectă regula? Simplu! Convingem ANAF-ul, Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor că ei nu sunt în vacanţă, ci la muncă. Îi învăţăm că se pot controla companiile şi fără să le spargi uşile cu mascaţii şi să le ridici 2 tone de documente pe care apoi le ţii pe culoarele de la Finanţe! Ei trebuie să înveţe că scopul controlului nu este norma de amenzi, ci pentru a le arăta cum se pot conforma legilor fiscale. Firmele pot fi controlate şi civilizat nu doar cu măciuca. Inspectorii le pot cere şi primi online toate documentele de care au nevoie ca să vadă dacă firmele se conformează noilor reguli!”, a conchis Tăriceanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite