Tăriceanu ia distanţă de Dragnea. Pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă parteneri de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au avut mesaje total diferite  după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Prăpastia dintre cei doi e din ce în ce mai adâncă.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, toate partidele parlamentare, cu scopul de a încheia o înţelegere între formaţiunile politice pe tema legislaţiei penale. „Am invitat toate partidele politice pentru a discuta despre Legile justiţiei, pentru că trebuie regândite, modernizate şi  îmbunătăţite. Obiectivul meu e să garantăm independenţa justiţiei. Eu cred că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, de o legiferare transparentă care să ducă la modernizarea reală a legislaţiei în materie. Nu trebuie ignorate ca până acum avizele CSM. Pe partea politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua ciclul legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneţia, acele recomandări trebuie şi ele luate foarte în serios pentru că sunt recomandări ale specialiştilor, gândite să ajuta România”, a declarat Klaus Iohannis înaintea întâlnirilor.

Deşi Iohannis a precizat de la început că „nu îşi doreşte un pact cu PSD“, ci doar o înţelegere între partide pe care să o medieze, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul discuţiilor, că nu este de acord cu un consens între partide, nefiind nevoie de reluarea procesului legislativ, de vreme ce OUG 92, “care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneţia“, a ajuns la Parlament, acolo unde va intra în procedura parlamentară.

Totodată, şeful PSD a anunţat că i-a lăsat lui Klaus Iohannis un set de şapte întrebări, dar şi cele zece principii de guvernare ale PSD, şi a ţinut să puncteze că, dacă îşi dorea, preşedintele putea juca rolul de mediator până acum. „Prefer să nu mă pronunţ dacă a fost utilă întâlnirea asta sau nu, nu ştiu încă, îmi trebuie timp să mai analizez, mai ales că am mai picat în capcane de-a lungul timpului. Însă, cu tot respectul pentru instituţia prezidenţială, domnul preşedinte Iohannis putea să fie mediator până acum. Nu noi am înflăcărat, nu noi am incitat, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea discuţiilor despre legile justiţiei. Doar că am rezistat la aceste presiuni, la aceste jigniri, la aceste atacuri violente atât din presă, şi nu numai, mergând în continuare pe atingerea obiectivelor, şi anume pentru a modifica legislaţia din justiţie în sensul principiilor pe care le-am enunţat mai devreme“, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Tăriceanu, mai aproape de Iohannis
De partea cealaltă a coaliţiei de guvernare, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost de părere că între partidele politice ar fi utilă o discuţie şi un consens în ceea ce priveşte Legile justiţiei. Acesta a precizat că atât timp cât drepturile cetăţenilor vor fi puse în prim plan şi protocoalele secrete vor fi scoase la lumină, formaţiunea politică pe care o conduce este dispusă să se aşeze la o masă a negocierilor.

„Cred că e necesară o discuţie între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor. Însă trebuie să începem cu considerarea necesităţii scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor şi evident cu tot ce au presupus ele, cu consecinţele lor“, a declarat Tăriceanu după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Eu nu vreau niciun pact cu PSD. S-a înţeles greşit. Vreau înţelegere politică între partide. Klaus Iohannis, preşedinte

Şeful Senatului a ţinut să mai precizeze că la Ministerul Justiţiei trebuie să rămână un tehnocrat, care să  garanteze independenţa justiţiei. Declaraţia liderului ALDE vine în contextul în care preşedintele i-a cerut demisia lui Tudorel Toader în urmă cu câteva zile, iar Liviu Dragnea a acuzat colegii de coaliţie că „nu au respectat rugăminţile de a nu mai avea intervenţii pe tema ministrului Justiţiei“. Întrebat dacă partidul pe care îl conduce aderă la principiile PSD prezentate miercuri de Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să răspundă.

Consens în opoziţie
După discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, principalele partide de Opoziţie şi-au declarat public susţinerea faţă de demersul lansat de şeful statului şi au anunţat că reluarea procesului legislativ în cazul Legilor justiţiei ar fi o soluţie dezirabilă.

„PNL salută iniţiativa preşedintelui, în urma rapoartelor adoptate de Comisia de la Veneţia care exprimă puncte de vedere extrem de critice şi recomandări foarte serioase. România este într-un punct de cotitură. Obsesia lui Dragnea de a scăpa de puşcărie şi obsesia ultraşilor din PSD de a controla justiţia au făcut un rău imens României. Este momentul ca partidele care compun majoritatea parlamentară să abandoneze proiectul lui Dragnea. Cred că este momentul ca, pentru binele României, să ne aşezăm la masă şi să facem legi care să fie susţinute de societate“, a anunţat preşedintele PNL, Ludovic Orban. Acesta a mai spus că un acord între partide este într-adevăr necesar, dar şi că liberalii au pregătit deja un proiect de lege care să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, alături de o serie de amendamente pe care le vor aduce la legile din Parlament.

Şi liderul USR, Dan Barna, a fost de părere că medierea preşedintelui Klaus Iohannis pe tema legilor Justiţiei este binevenită, mai ales în contextul în care raportul Comisiei de la Veneţia a fost unul „foarte negativ“. „I-am transmis preşedintelui că astăzi USR a depus un proiect de lege, la Camera Deputaţilor, pentru însuşirea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. I-am cerut ca în cazul unei remanieri, să nu accepte nicio propunere de ministru al Justiţiei care să nu prezinte siguranţa că va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia“, a declarat Barna.

În acord cu PNL şi USR s-a poziţionat şi UDMR, Kelemen Hunor menţionând la finalul consultărilor că este de acord cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, instituţia fiind una care “trebuie luată în serios“.

Nu cred că e nevoie de un consens între partide pe Legile justiţiei şi nici de reluarea procesului legislativ. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Cred că e necesară o discuţie între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite