Politică

articolul anterior articolul urmator

Tăriceanu întoarce armele: Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă

30
13 Aug 2019 16:00:01
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Mediafax Alexandru Dobre
FOTO Mediafax Alexandru Dobre

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat într-un interviu pentru Mediafax că nu este de acord cu varianta remanierii expusă aseară după CEx-ul PSD de Viorica Dăncilă şi este de părere că Guvernul funcţionează acum „din inerţie”. Acesta a mai adăugat că partidul său nu şantajează PSD şi că nu doreşte să facă „parte dintr-o guvernare impotentă”.

„Nu sunt mulţumit cu acest răspuns (n..r.: al premierului Viorica Dăncilă, privind remanierea) şi am să vă explic despre ce este vorba pentru că am văzut în ultimele zile şi foarte multe comentarii neavenite, aprecieri că ALDE şantajează premierul sau PSD. Nu poate fi vorba de un asfel de lucru pentru că nu cerem nimic. Nu am cerut posturi guveramentale, avem. Nu am cerut alte poziţii sau avantaje care să poată să îndreptăţească folosirea acestui termen. Am avut însă o discuţie cu doamna premier în care, bazat pe experienţa mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării, în sensul de a-i da posibilitatea să treacă din această defensivă în care se află Guvernul, şi practic şi coalţia, de o bună bucată de vreme, într-o situaţie de ofensivă. Pentru asta ar fi fost nevoie şi ar fi nevoie de câteva lucruri esenţiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituţii ale statului şi nu în ultimul rând o restructurare a echipe guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competenţă, care trebuie să recunoaştem planează asupra guvernului existent”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Preşedintele Senatului a mai subliniat că în momentul de faţă Guvernul şi instituţiile din administraţia centrală fucţionează doar din interţie şi că „nu există o direcţie clară” pe care să o urmeze.

„Dacă vrem nu să ne mulţumim, aşa cum mi se pare mie în cazul PSD că performanţa pe care vor să o atingă -participarea la turul unu al alegerilor şi eventual intrarea în turul doi şi cu siguranţă pierderea alegerilor prezidenţiale- şi vor mai mult decât atât, câştigarea prezidenţialelor, sigur că şi în perspectiva alegerilor care urmează la anul este nevoie de un gest puternic, de forţă, care să arate hotărârea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid şi de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzaţia mea este că în momentul de faţă Guvernul funcţionează, poate nu numai guvernul, instituţiile care ţin de administraţia centrală, funcţionează din inerţie. Nu există o direcţie clară care să se fi dat şi pe care să o urmeze”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a transmis apoi o contră către social-democraţi şi a afirmat că nu-şi doreşte să facă parte dintr-o guvernare „impotentă”.

„Îi rog pe colegii din PSD să se gândească foarte serios la acest subiect, care ne dă posibilitatea să mergem mai departe, nu să ne mulţumim să terminăm târâş-grăpiş o guvernare. Ambiţia mea nu este asta. Pentru mine şi pentru colegii mei nu funcţiile în Guvern sunt importante. Nici pe mine preşedinte al Senatului, că am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu doreşte să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcţia de preşedinte al Senatului. Complet greşit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», vedeţi proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunţ pe foarte mulţi că colegii mei sunt vegetarieni”, a adăgat Tăriceanu.

În privinţa ultimatului ALDE care a ameninţat că iese de la guvernare dacă PSD nu restructurarează Cabinetul şi nu reîmparte ministerele, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat luni la finalul CEx a partidului că nu acceptă ultimatul, însă a vorbit cu Tăriceanu despre o remaniere.
 
„În primul rând PSD nu acceptă un ultimatul. Am discutat cu domnul preşedinte Tăriceanu despre programul de guvernare, despre restructurare, în CEx am discutat despre remaniere, nu avem în vedere o restructurare”, a afirmat Dăncilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Radu Mircea
13.08.2019, 16:07:04

# Baiiii .... Nu vorbi de potenta dupa ce te-au lasat patru neveste !!!

+7 (9 voturi)
Ionel Marcu
13.08.2019, 16:12:00

Repetentul ăsta arogant se poartă de parcă ar avea un partid de 20%! Sper ca alegerile de la anul să-i confirme acest 4,6% obținut la europarlamentare, să ne scăpăm dracului de el!

+8 (8 voturi)
Un cititor
13.08.2019, 16:33:28

"Tăriceanu întoarce armele: Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă." Mosule "impotent" ai fost inca de la prima guvernare a ta, in cadrul careia ai fost in frunte ! Ai lasat un jaf in urma TA ! 2004-2009. Ai luat tara pe crestere, pe plus, ai lasat-o pe minus........... si ai dat , ai dat, ai dat in continuu si atuci ca si acum, ca din buzunarul propriu. Rusine hamesitule ! Nu ai reusit sa faci nicio branza nici atunci, nu tocmai sa "lasi vreun pui de samanta" ! Total impotent, ai fost si atunci ! Dar mai caraghios ca acum ...................... Sa nu te mai bage nimeni in seama, sa ai 4 % incredere si sa vrei sa fii Presedinte, ......cred ca mintea.....ta e cu sorcova ! De ceva mielina lipsa tot poate fi vorba ! Se mai intampla la batranete, se mai sclerozeaza omu', pierde notiunea realitatii, devine caraghios si de luat in ras, nu stie cand sa se retraga si cand sa se opreasca ! Isi da importanta, el face circul, el rade...................etc.....

+9 (9 voturi)
Sorin Barbul
13.08.2019, 16:38:03

Păi dintr-o astfel de guvernare faci parte de ani buni, Trădicene.

+7 (7 voturi)
Manole Scarlat
13.08.2019, 16:38:59

Se profilează o coaliţie a partidelor din opoziţie sub conducerea ALDE. Tăriceanu Preşedinte! Victorie!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (30)