Politică

articolul anterior articolul urmator

Tăriceanu: Sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor. Vrem să nu plece forţa de muncă, atunci va trebui să o plătim

17
21 Oct 2018 17:00:14
Autor: Maria Tufan
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Inquam.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Foto: Inquam.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu a văzut documentul trimis de Ministerul Finanţelor Comisiei Europene, dar că sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor. El a susţinut că România nu poate rămâne ca o ţară  competitivă prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu va putea fi frânat în niciun fel exodul forţei de muncă.

„Documentul trimis Comisiei Europene pe care eu nu l-am văzut, nu am primit o informare de la Guvern în acest sens, nu angajează cu absolut nimic niciun fel de îngheţare, pentru că economia românească este într-o perioadă de creştere puternică şi această creştere a PIB nu este pentru a figura în statistici pe primul loc al clasamentului de creştere economică în Europa”, a afirmat Tăriceanu, răspunzând unei întrebări.

Liderul ALDE a precizat că această creştere economică trebuie să se reflecte în puterea de cumpărare a cetăţenilor fie că este vorba de salariaţi, fie că este vorba de pensionari.

„Sub nicio formă nu poate fi vorba de o îngheţare a salariilor atâta vreme cât economia creşte susţinut, vom avea rezultate foarte bune şi ele trebuie să se regăsească în salarii şi pensii”, a subliniat preşedintele Senatului.

El a mai spus că ponderea salariilor în buget în România este mai mică decât în celelalte ţări europene.

„Obiectivul nostru este să creştem puterea de cumpărare, aşa încât nici pomeneală să discutăm despre blocarea salariilor. Comisia Europeană nu cere aşa ceva, nu are de ce să ceară şi în ultimii ani România a avut o evoluţie ascendentă, care trebuie continuată. (...) Nu putem să lăsăm România ca o ţară care este competitivă mai ales prin nivelul mic al remunerării forţei de muncă, pentru că altfel nu vom putea să frânăm în niciun fel exodul forţei de muncă. (...) Nu are rost să ne plângem că ne pleacă oamenii. Vrem să nu plece, atunci va trebui să îi plătim”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că documentul trimis la Comisia Europeană în care se propune îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lunii decembrie 2018 este un scenariu, o variantă de lucru. El susţine însă că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 ar putea fi aplicată încă din acest an. Anunţul lui Teodorovici vine după ce senatorul PNL Florin Cîţu a dezvăluit că Guvernul a trimis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene un document în care promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

kalu kalu
21.10.2018, 17:15:44

Nea telectual prafuit, exista vreun rationament dupa care faceti mii de angajari ??? Vreun sistem de evaluare a performantelor, vreun ceva dupa care sa calculati cresterile salariale? "Sub nici o forma" ??? Imbecilitatea asta ce vrea sa spuna, explica sa intelegem, rebutule ce sunteti cu totii !!!

+3 (3 voturi)
Irimia Mircea
21.10.2018, 17:24:22

"Vrem să nu plece forţa de muncă, atunci va trebui să o plătim" Stai linistit ca bugetarii nu pleaca nici daca le tai 70% din salariu. Sunt ca gandacii! La privat ati inchis inca 30% din firme prin bunele masuri luate!!!! :)

+7 (7 voturi)
silent warrior
21.10.2018, 17:54:18

@ Irimia Mircea Nu pleaca , pentru ca nu au nici o meserie si nu pot trai altfel. Meseria de bugetar nu se cauta peste hotare...

+4 (4 voturi)
Manole Scarlat
21.10.2018, 17:23:16

Neavând nici o ocupaţie serioasă şi nici o responsabilitate, opoziţia bagă fitile. În mod inutil, fiindcă toţi salariaţii, pensionarii şi asistaţii sociali, e încrezători în Programul PSD de guvernare care prevede creşterea continuă şi etapizată a veniturilor tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate şi orientare sexuală.

-4 (4 voturi)
silent warrior
21.10.2018, 17:52:40

Manole Scarlat Ia`uzi ! Le creste si la homosexuali ?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările