Politică

articolul anterior articolul urmator

Tăriceanu, nouă replică pentru Comisia Europeană: Probabil că de la Bruxelles se vede diferit

26
25 Jan 2018 21:26:34
Autor: George-Andrei Cristescu
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / George Călin
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi, în replică la scrisoarea Comisiei Europene (CE) privind modificările legilor justiţiei, că mesajul de la Bruxelles este „o pripeală“ din partea Comisiei şi că „probabil că de la Bruxelles se vede diferit“.

„Cred că este o pripeală din partea Comisiei, care, fără să aştepte nici măcar rezultatul analizei de constituţionalitate pe care îl face Curtea Constituţională în momentul de faţă, s-a pronunţat - s-a antepronunţat, aş spune, pe câteva chestiuni care ţin de fondul problemei. Adică, îndoielile pe care le au cu privire la modul în care este păstrată sau nu independenţa justiţiei, de exemplu. Şi, bineînţeles, legile pe care noi le-am adoptat în Parlament, din punctul nostru de vedere - şi deja am văzut şi prima analiză a Curţii Constituţionale - nu fac decât să confirme că ele reuşesc să ducă la îndeplinire un deziderat şi anume, consolidarea independenţei justiţiei, nicidecum slăbirea ei. Dar probabil că de la Bruxelles se vede diferit“, a declarat Tăriceanu la Antena 3.

Joi, Comisia Europeană a răspuns scrisorii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care şefii PSD şi ALDE spun că oficialii europeni nu sunt bine informaţi în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penale.

CE a transmis un răspuns către Digi24 la scrisoarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informaţi despre acest proces, despre mizele care sunt în joc şi despre potenţiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare“, se arată în răspunsul prezentat de Digi24.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au semnat, miercuri, o scrisoare adresată preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care explică faptul că dezbaterea legilor justiţiei s-a făcut transparent, cu implicarea tuturor participanţilor la actul de justiţie. 

Cei doi îşi exprimă „îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor“ şi afirmă că reacţia Comisiei Europene este „surprinzătoare“. 

În plus, Tăriceanu şi Dragnea susţin că oficialii europeni au avut o reacţie „diametral opusă“ când Guvernul Cioloş a făcut modificări la legile jusţitiei, ceea ce „nu poate fi pus decât pe seama modului în care a fost informată Comisia de către diverse surse din mediul românesc“, transmite news.ro.

Liderii PSD şi ALDE şi-au mai exprimat speranţeel că România va „încheia cu succes Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cursul actualului mandat al Comisiei Europene“.

Tot ieri, Jean-Claude Juncker şi Franz Timmermans au transmis o declaraţie comună prin care cer României să regândească legile justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene“, se arată în declaraţia lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Utilizator Adevărul
25.01.2018, 21:34:33

Comentariu considerat abuziv.

Ernest Barabas
25.01.2018, 21:48:34

De la Burxelles se vad atat Tariceanu, cat si Dragnea in dungi orizontale late, spargand sare cu tarnacopul.

+3 (7 voturi)
Jean Maurer
25.01.2018, 22:00:44

Ernest, am inteles ce ai vrut sa spui, dar dungile orizontale sunt la marinari, alea verticale sunt la puscariasi ! Oricum ti-am dat un +, ca mi-a placut ideea !

0 (4 voturi)
Jean Maurer
25.01.2018, 21:57:10

Asa cum merg lucrurile cu Justitia in Romania, MCV-ul nu va fi ridicat ! Cred ca mai mult, Romania risca sa intre intr-o situatie de infringement (violare, nerespectare a unui acord). Dar ce le pasa lui Dragnea si Tariceanu ! Ei o tin una si buna: Comisia nu este informata si nici nu intelege despre ce este vorba ! Daca se ajunge la penalizari, atunci vor considera ca UE este dusmanoasa fata de Romania si s-a aliat cu statul paralel, lovindu-ne suveranitatea ! Asta este golaneala teleormaneana !

0 (4 voturi)
Florian Florian
25.01.2018, 22:16:11

Ce ţi-e şi occidentalii ăştia înapoiați! Noroc că la anul luăm conducerea Uniunii Europene şi-i mai destupăm un pic ptr ca prea sunt înguşti

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările