Tăriceanu: Parlamentul, inima şi mintea naţiunii. Teritoriul şi poporul pot fi pierdute, dar ţara e vie prin Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, cu ocazia şedinţei jubiliare dedicate a 100 de ani de la prima şedinţă a Legislativului de la Iaşi, că Parlamentul este "inima şi mintea naţiunii", iar dacă toate celelalte instituţii, armata, teritoriul şi poporul dispar ţara rămâne "vie" dacă Legislativul funcţionează.

Şedinţa comună de miercuri a marcat împlinirea a 100 de ani de la prima şedinţă a Parlamentului ţinută la Iaşi, pe vreme când oraşul devenise capitala ţării, după ce armata germană a ocupat Bucureştii în decembrie 1916.

Călin Popescu Tăriceanu a adresat un mesaj în care a subliniat că evenimentele din timpul Primul Război Mondial denotă importanţa Parlamentului într-un stat. "Privind acum înapoi cu un veac, înţelegem mai bine că Parlamentul nu este o instituţie printre altele, o putere alături de ele. Parlamentul este sinteza naţiunii pe care o reprezintă. Este garantul supravieţuirii naţiunii (...) Naţiunea există atât timp cât Parlamentul ei lucrează", a afirmat el.

Preşedintele Senatului a arătat că Parlamentul din 1917 a transmis un mesaj care este actual şi astăzi: "O naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, Capitala şi armata, dar rămâne vie şi trează atâta timp cât continuă să fie întrupată de Parlament".

Tăriceanu a mai spus că Parlamentul a fost atunci centrul rezistenţei morale şi legale, "fermentul care a redat românilor încrederea în viitor" şi a pregătit reconstrucţia ţării, iar actuala generaţie trebuie să înţeleagă că Legislativul are un rol "esenţial şi unic"  în arhitectura constituţională a naţiunii.

"Toate celelalte instituţii şi puteri ale statului pot fi copleşite, ori pot dispărea, dar atâta timp cât Parlamentul deliberează şi legiferează naţiunea rămâne întreagă şi neînvinsă", a mai spus el, adăugând că evenimentele din 1917 arată că "Parlamentul este inima şi mintea naţiunii".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite