Politică

articolul anterior articolul urmator

Tăriceanu: Dacă statul a cheltuit doar 5 miliarde de lei cu pandemia, unde s-au dus restul până la cele peste 100 de miliarde de lei împrumutate de Cîţu?

20
11 Aug 2020 19:30:54
Autor: News.ro
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu întreabă ce s-a întâmplat cu cele peste 100 de miliarde împrumutate de ministrul de Finanţe Florin Cîţu, în contextul în care potrivit raportului de marţi al Curţii de Conturi s-a arătat că, până la 30 iunie 2020, cheltuielile realizate de la bugetul de stat, bugetele locale şi cel al asigurărilor de şomaj pentru combaterea pandemiei se ridică la suma de 5 miliarde lei.

„Dacă statul a cheltuit doar 5 miliarde de lei cu pandemia, unde s-au dus restul până la cele peste 100 de miliarde de lei împrumutate de dl Cîţu? Înţeleg că aproape 60 de miliarde de lei i-aţi folosit pentru a acoperi deficitul bugetar. Dar mai rămân aproape 40 de miliarde de lei de care nu ştie nimeni în ce buzunare au ajuns! Pensiile nu le măriţi, în economie nu i-aţi băgat. Atunci ce aţi făcut cu ei? I-aţi pus deoparte pentru campania electorală?”, a scris Călin Popescu Tăriceanu marţi pe Facebook.

Cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj se ridică la 5 miliarde de lei, arată raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă al Curţii de Conturi înaintat Parlamentului, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Din această sumă, 73% reprezintă plata indemnizaţiei acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% sunt indemnizaţiile acordate altor categorii de personal ale căror activităţi au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (662 de milioane de lei), iar 5,3% vizează cheltuielile privind stocurile de urgenţă medicală (266 de milioane de lei). Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc şi alte cheltuieli specifice perioadei de urgenţă.

La finanţarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii şi combaterii pandemiei se adaugă donaţiile şi sponsorizările, în bani sau în natură, primite de instituţiile publice. Astfel, entităţile auditate de Curtea de Conturi au primit şi înregistrat donaţii şi sponsorizări în valoare de 214,7 milioane de lei (44,4 milioane de euro).

Controlul a fost desfăşurat între mai-iulie 2020

Documentul aprobat de Plenul Curţii prin Hotărârea nr. 387/2020 are la bază un control amplu, desfăşurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entităţi din administraţia publică centrală şi locală. Pentru a răspunde eficient şi rapid solicitării Parlamentului, instituţia supremă de audit a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.

La baza selecţiei entităţilor auditate au stat sumele alocate de la bugetele centrale şi locale pentru gestionarea stării de urgenţă, respectiv sumele utilizate, pe sursele de finanţare şi pe destinaţii. Astfel, au fost selectate acele autorităţi care au primit sume importante de la aceste bugete, dar şi cele care au primit responsabilităţi şi atribuţii suplimentare în situaţia de urgenţă.

Nu în ultimul rând, în procesul de selecţie au fost extrem de relevante achiziţiile realizate, după tipul şi valoarea acestora, specifice situaţiei de urgenţă.

Impactul financiar estimat de auditori în urma acţiunilor de control este compus din venituri suplimentare, prejudicii şi abateri financiar contabile. Astfel, veniturile suplimentare estimate se ridică la 647 de mii de lei. Abaterile financiar contabile estimate pentru perioada supusă controlului sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei.

”În toate acţiunile noastre am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19” 

Documentul prezintă şi o serie de exemple de bune practici ale entităţilor publice care au gestionat optim resursele puse la dispoziţie în perioada stării de urgenţă.

„Curtea de Conturi a României, ca instituţie supremă de audit, şi-a propus să ofere o analiză obiectivă a felului în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgenţă şi să sprijine instituţiile publice în a-şi crea mecanisme eficiente de răspuns la criză. Raportul este rezultatul unui efort susţinut la nivelul tuturor structurilor Curţii de Conturi, ţinând cont de context, de restricţiile inerente aduse de pandemie, de la ajustarea programului anual de acţiuni, până la adaptarea modului de lucru care a obligat la distanţare fizică.

În toate acţiunile noastre am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19. Ne dorim ca recomandările cuprinse în raport să reprezinte o oportunitate pentru autorităţi de a îmbunătăţi procedurile specifice unei situaţii de criză, cu impact direct asupra modului de gestionare a banului public”, a afirmat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi, conform comunicatului de presă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Till Eulenspiegel
11.08.2020, 19:38:31

S-au platit rate si dobanzi la creditele luate de pesede.

+8 (16 voturi)
Stefan din Nord
11.08.2020, 19:47:37

Au achizitionat pistoale noi pentru politisti, sa aiba cu ce lupta impotriva clanurilor Si au terminat cei 5,35 km de autostrada Bors -Biharia

-2 (12 voturi)
nicu icu
11.08.2020, 19:55:51

Daca banii astia ii cheltuia dragnea , libidinosul asta nu se mai intreba de rostul lor. Este un cercetat penal care nu va scapa de puscarie.

+9 (13 voturi)
Vic Hermann
11.08.2020, 19:56:07

Cartzu e mai toxic si mai periculos decat 10 Tariceni la un loc. Cand o veni timpu' scadentei, o sa spuna si unde a disparut miliardu'. Trebuie doar sa-l cautati bine la radacina. Aaaaaaa...........si mai toxic si mai murdacios decat 20 de "hetnici" de-ai lu' Duduianu.

-8 (16 voturi)
G M
11.08.2020, 20:00:33

S-au dus pe pensiile speciale ale puturoșilor din parlament, ale protejaților din cele o mie și una de sinecuri, ale magistraților, ca să-i apere pe infractori....ale...ale...toți aceștia fiind promovați de tine și de psd. N-ai o funie și-un săpun, mumie politică ?

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările