Tăriceanu: Noi suntem de zece ani într-un parteneriat cu CE în ceea ce înseamnă MCV. În niciun raport nu apar problemele pe care le semnalăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reiterat marţi seară, la Antena 3, că în CSAT nu s-a vorbit despre conţinutul protocoalelor SRI, salutând totodată decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, de a desecretiza protocolul dintre Serviciu şi Parchetul general.

El mai spune că România se află de zece ani într-un parteneriat cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), iar de fiecare data Comisia consemna progresele în materie de justiţie, dar niciodată nu apăreau şi problemele semnalate.

„În CSAT nu s-a vorbit despre conţinutul protocoalelor. E bine de ştiut pentru că eu consider că desecretizarea acestui protocol, şi sper să urmeze şi următoarele, să ştim ce s-a întâmplat în aceşti ani, cum a funcţionat SRI, cum a funcţionat justiţia. Influenţa factorului politic s-a încheiat, dar a intervenit o altă influenţă. Mie mi se pare de o gravitate extremă şi am văzut aceeaşi preocupare şi din partea celor două asociaţii ale magistraţilor şi salut poziţia curajoasă care e legată de conţinutul profesiei“, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, acesta a spus că salută decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, de a desecretiza protocolul dintre SRI şi Parchetul general. Tăriceanu susţine că protocoalele trebuie să iasă la iveală, deoarece "trebuie să învăţăm din greşelile care s-au întâmplat“.

„Salut decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, una foarte importantă. Văd o anumită reticenţă, o anumită reacţie aşa, cu frână, la nivelul CSM, care este garantul independenţei justiţiei şi aflăm cu stupoare că au existat astfel de protocoale şi cu CSM, şi cu Inspecţia Judiciară şi cu Înalta Curte. Îmi doresc foarte rapid ca aceste lucruri să iasă la suprafaţă, pentru că trebuie să învăţăm din greşelile care s-au întâmplat şi trebuie în final, un lucru foarte important, pe lângă asigurarea independenţei depline a judecătorilor şi a procurorilor (...) trebuie să aflăm aceste lucruri, trebuie să aducem corecţiile necesare, trebuie să introducem mecanismele necesare ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple pe viitor“, a continuat acesta.

Liderul ALDE mai explică faptul că aceste elemente scad încrederea în justiţie şi susţine că în fiecare ţară există sincope în funcţionarea justiţiei, dar acestea sunt rezolvate imediat.

"Aceste elemente contribuie la prăbuşirea încrederii în justiţie. Ăsta este lucrul cel mai grav. Noi vorbim de statul de drept, dar un stat de drept presupune o justiţie care funcţionează corect, hai să nu spunem impecabil, poate în fiecare ţară există sincope, dar aceste sincope sunt scoase la lumină, sunt rezolvate imediat şi lucrurile avansează. Să nu ne mirăm aşadar de ce ne confruntăm cu o scădere dramatică a încrederii în justiţie”, a mai spus Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, România se află de zece ani într-un parteneriat cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), iar de fiecare data Comisia consemna progresele în materie de justiţie, dar niciodată nu apăreau problemele semnalate.

„Noi suntem de zece ani într-un parteneriat cu CE în ceea ce înseamnă MCV. Ce observăm, că timp de zece ani rapoartele consemnau progrese şi de fiecare dată se mai adăuga câte ceva. Noi am etichetat această formulă cu <<ţintele în mişcare>>. Când atingeai ţinta spuneau <<nu, nu, ţinta e mai departe>>. Acest MCV a făcut tot timpul rapoarte de progres interesante. În niciun raport nu apar problemele pe care de patru ani le semnalăm, pentru că ce apare acum la suprafaţă şi confirmarea lucrurilor pe care le-am spus sigur la un moment dat (...)“, a mai afirmat Tăriceanu.

El a mai spus că aceste încălcări la legislatie penală nu pot să rămână la nivel de simple constatări, fie nevoie de asumarea unor responsabilităţi: "CE are o responsabilitate cu tot ce se întâmplă, nu îmi imaginez că îşi va asuma responsabilitatea. Nouă ne revine această responsabilitate. ce să facă Comisia Europeană? Că au făcut o treabă superficială? Că au ştiut şi nu au făcut nimic? Rămâne ca noi să ne facem treaba şi cred că nu e mult spus, dar trebuie să existe nişte răspunderi. Aceste încălcări la legislatie penală, adăugări la lege, aceste protocoale adăugau şi încălcau, nu pot să rămână la nivel de simple constatări, cred că trebuie să fie responsabilităţi asumate“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite