Tăriceanu, candidatul PSD la prezidenţiale? Ce variante are PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinţii PSD şi ALDE, o coaliţie spre care vin alegerile prezidenţiale FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Preşedinţii PSD şi ALDE, o coaliţie spre care vin alegerile prezidenţiale FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD nu este deocamdată ameninţat că ar putea pierde guvernarea în faţa vreunui rival politic. Tentativa Opoziţiei de a trece o moţiune de cenzură a oferit prilejul PSD să demonstreze că are capacitatea de a racola uşor parlamentari, astfel încât să nu apară nicio surpriză la numărarea voturilor. Cu toate acestea, partidul lui Liviu Dragnea nu are drum liber către ultima redută care i-a rămas necucerită şi anume Palatul Cotroceni.

Se spune că un partid se uzează la guvernare şi se fortifică în opoziţie. Ceea ce se vede în practică în acest mandat este pe dos. PNL este formaţiunea care nu se regăseşte, în timp ce PSD zburdă pe toate planurile când nu a mai rămas mult până la cele două teste majore ale anului viitor, alegerile europene în toamnă şi scrutinul prezidenţial din iarnă.

Liberalii au probleme, mai ales în ceea ce priveşte omogenitatea celor două ramuri, vechii liberali şi cei proveniţi din PDL, un partid care nu a dispărut şi nu s-a topit în actualul PNL. Principalii primari ai PNL, cu zestrea lor electorală cu tot, provin din zonele dominate altădată de PDL şi tot ei ar fi coloana de rezistenţă pentru viitoarele alegeri. Cu o performaţă atât de slabă la Centru, Bucureştiul fiind un dezastru electoral la ultimul scrutin, evident că apar tensiuni legate de conducere şi de alcătuirea listelor pentru alegerile europene.

Pentru PSD, slăbiciunile PNL reprezintă un cadou de etapă. Dar nu de aici vin problemele pentru social-democraţi.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura pentru al doilea mandat, încheind speculaţiile privind o ieşire către un post în structurile înalte europene. Indiferent de problemele interne, PNL are de câştigat în urma acestui anunţ. Partidul susţine un candidat solid la preşedinţie, iar celelalte formaţiuni anti-PSD se vor alinia şi ele, pentru că nu vor avea alternativă în turul al doilea al prezidenţialelor.

Dar PSD nu are încă un candidat! Liviu Dragnea aşteaptă soluţionarea problemelor sale în justiţie. Chiar şi în eventualitatea unui rezultat pe deplin favorabil, şeful PSD nu dispune de tracţiunea electorală pentru câştigarea alegerilor. O candidatură Dragnea ar fi extrem de riscantă pentru PSD, în ciuda controlului pe care partidul îl are asupra administraţiei şi asupra procesului legislativ. Cifrele sondajelor de opinie, inclusiv rezultatele cercetărilor comandate de PSD arată clar dezavantajul în materie de popularitate cu care Liviu Dragnea ar porni într-o campanie prezidenţială.

Pentru Liviu Dragnea ar mai rămâne soluţia tip „Dăncilă“, să găsească un personaj a cărui fidelitate faţă de şeful său să fie mai presus de orice îndoială. Numai că, spre deosebire de numirea unui premier prin forţa majorităţii parlamentare, alegerea unui preşedinte este cu totul altceva. Candidaţii la cea mai înaltă funcţie în stat se confruntă direct, iar alegătorul este pus în situaţia să voteze persoane şi nu liste de partid. Dincolo de formaţiunea care în susţine, un candidat la preşedinţie pierde sau câştigă în funcţie de performanţele proprii, iar într-o confruntare televizată cu adversarul nu te duci să citeşti de pe foi sau de pe prompter.

Deşi stă foarte bine la guvernare, PSD are o problemă structurală. Partidul poate promite triplarea pensiilor, dar de unde scoate un candidat la preşedinţie?

Şi chiar dacă va câştiga, ce te faci dacă ulterior marioneta va avea pretenţii de independenţă? S-a întâmplat cu Grindeanu şi cu Tudose, pe care i-a dat jos, dar cu un preşedinte ar fi ceva mai greu. Îşi poate permite şeful PSD acest risc?

În acelaşi timp, Liviu Dragnea îl are în coastă pe Călin Popescu-Tăriceanu. Liderul ALDE stă mult mai bine în sondaje şi nu are probleme majore în justiţie. Dar poate PSD să se pună în slujba lui Tăriceanu? Răspunsul este negativ. PSD nu-l va face preşedinte pe Tăriceanu, cum nu va mişca un deget pentru alt candidat în afara unuia din rândurile proprii. Declaraţia lui Dragnea conform căreia se poate discuta o candidatură unică PSD-ALDE nu este altceva decât o manevră de temporizare în lipsa unei soluţii pe moment.

Deşi stă foarte bine la guvernare, PSD are o problemă structurală. Partidul poate promite triplarea pensiilor, dar de unde scoate un candidat la preşedinţie?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite