Politică

articolul anterior articolul urmator

Tatăl nostru care eşti pe pămînt

14
8 Jun 2021 15:33:51
Péter Demény

Cine a vopsit statuia lui Mihai Viteazu? Nu mă interesează răspunsul la această întrebare. Mă interesează ura. Şi nici măcar asta nu este adevărat. Mă interesează cu totul altceva.

Şi anume educaţia, mentalitatea. Dacă vopsitul fusese „unguresc” sau „românesc”, este de interes secundar. Dar nimic nu e mai important decît să spunem sus şi tare: mentalitatea creşte ineptă pentru că e crescută în inepţie.

Se dau mai multe meciuri prosteşti. Un meci Viena-Trianon: arbitrajul tău a fost mai crud! Nu-i adevărat, arbitrajul tău! Apoi, un meci de cultură: Decebalus per Scorilo contra nu ştiu ce elemente de scriere runică descoperite aici sau dincolo. Un meci geopolitic: Transilvania fusese o regiune a Regatului Maghiar! Da, dar românii au fost mereu mai mulţi!

Sunt nişte meciuri sprijinite sau chiar aţîţate de „intelectuali” de la vîrful academiilor sau de politicieni de la vîrful guvernelor. Ei, au ajuns acolo pentru că părinţii le insuflă copiilor lupta asta parşivă şi desuetă. În loc să creştem copii fericiţi, noi creştem copii vezi Doamne patrioţi. 

Să ne gîndim un pic la unul dintre simbolurile cele mai puternice. Mathias Rex fusese indubitabil un rege important, fiul unei unguroaice şi al unui român. A domnit treizeci de ani, a făcut nişte lucruri incredibile. Şi totuşi, tot ce a făcut s-a năruit la a doua secundă după moartea sa.

Aşa să ne gîndim la meciurile noastre debile. Nimic bun nu se va întîmpla dacă „cîştigăm” la scor. Să nu ascultăm de părinţii noştri beligeranţi. Orice bătălie cîştigată e de fapt un eşec răsunător.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Paun Al
8.06.2021, 21:21:23

Ce tot vedem, sunt fructele unei politici sovin-iredentiste active la nivel de stat, pe de o parte si a unor reactii, de la academicieni , politicieni, si "patrioti".. de cealalta parte..

+7 (9 voturi)
Stanila Ion
8.06.2021, 22:11:03

Pe de o parte.. Ti-e frica sa spui ca politica sovin-iredentista" este a "partii maghiare"? Vezi pe you-tube cate postari sunt revansarde sunt din partea "patriotilor maghiari", dar n-ai sa gasesti nici-o postare "infierbatata" a vreunui roman...

-4 (14 voturi)
Stanila Ion
8.06.2021, 22:13:11

Tov Demeny face ca de obicei pe impartialul, dar nu prea reuseste..."Patriotismu" maghiar tot iese la iveala...

-5 (11 voturi)
Pop Max
9.06.2021, 09:12:03

În opinia mea, nu e nimic greșit să crești copii patrioți, să le insufli dragostea de neam și țară încă din fragedă pruncie. Ba, dimpotrivă, aș zice: e obligatoriu! Din păcate, e o graniță fragilă între patriotism și șovinism, o graniță pe care mulți o calcă fără să-și dea seama.

-3 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
9.06.2021, 09:19:26

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările