Politică

articolul anterior articolul urmator

Tensiuni gratuite - despre cazul liceului catolic din Tg. Mureş

19
5 May 2022 08:13:41
Péter Demény

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a afişat astăzi sentinţa în dosarul 95/43/2019 şi a menţinut sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, care a anulat, ca primă instanţă, ordinele ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceulului Teologic Romano Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş.” În vremurile astea tulburi, numai această ştire ne mai lipsea.

Prin acelaşi ordin ministerial a fost înfiinţat şi Liceul Ortodox din Timişoara care însă nu are probleme de acest fel.

Chiar nu mă pricep la drept, dar sunt sigur că se pot explica toate sentinţele de pe lumea asta prin argumente juridice. Este adevărat că fiind minoritar sunt şi bănuitor. Mult mai puţin decît mulţi dintre maghiarii din România, dar totuşi. Statul român nu fusese niciodată prea prietenos cu noi şi cu problemele noastre, mentalitatea societăţii româneşti nu s-a schimbat foarte mult, rezultatele afişate sunt mai curînd rezultatele unor acţiuni politice decît a schimbărilor adevărate survenite în mentalitatea societăţii.

Nu vreau să spun că tot ceea ce s-a întîmplat începînd din 1989 nu înseamnă nimic. Vreau să spun numai că există mereu o iritare din partea „majorităţii”. „Ce mai vor ăştia?” — aceasta este întrebarea pe care o auzi sau o citeşti de multe ori în ochii multor români. Nonşalanţa cu care îi numesc „români” pe Bölöni sau pe Jenei nu se transformă în empatie cînd sunt supăraţi pentru că o stradă primeşte numele unei personalităţi maghiare. 

Fireşte, vorbesc de fenomene, nu de fiecare român în parte. Dar este totuşi trist că iar şi iar asistăm la problema steagurilor, la cea a scandărilor unor lozinci mîrlane, la ironiile preşedintelui spuse într-o maghiară de băşcălie, la cîte şi mai cîte. În acest context e foarte greu să exprimi nişte opinii nuanţate, adică nu e greu să le exprimi, e greu să te faci înţeles. Majoritatea crede că „ăştia vor iarăşi ceva”, minoritatea crede că „ăştia iar nu ne lasă”. Sunt politicieni de nişă a căror marea problemă sunt maghiarii şi care nu mai obosesc să tot găsească pretexte pentru a porni încă un proces şi încă unul.

Oare se gîndeşte un politician sau un jurist măcar la copiii care suferă din cauza acţiunilor lor necugetate? La tensiunile pe care le cauzează în vreme de război? Sau se gîndesc numai la forţa pe care o arată unor cetăţeni români care se născuseră aici şi sperau să poată trăi tot aici?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

idna id
5.05.2022, 09:47:05

I-a călcat Budapesta pe coadă pe prietenii voștri slovaci până au spus ăia tare și răspicat (și cu o singură voce, putere+opoziție), să își vadă de treabă Budapesta la Budapesta, nu în Slovacia (să înceteze cu achizițiile imobiliare adică). Aici e problema, că noi (românii de rând. nu parlamentarii, justiția, serviciile, etc) vedem ce face Budapesta, îl vedem pe Semjen Zsolt (pe atunci vicepremier) defilând călare (mileniul 3, da?) pe la noi, îl auzim pe nu știu ce șmecheraș de la MOL, sau de unde o fi fost, dându-ne lecții la București în problematica gazelor, mai recent vedem un alt șmecheraș de la externele voastre decorat de Lavrov la Moscova, tot recent vedem cum stă treaba cu aplicarea de interdicții/sancțiuni Rusiei și ce atitudine are Budapesta, și așa mai departe. Nu mai vorbim de cum UDMR dă raportul Budapestei. În condițiile astea voi = Budapesta, ghinion. Spuneți că fiind minoritari aveți dreptul să fiți bănuitori. E, uite că și noi, majoritari, avem fix același drept de a fi bănuitori când vine vorba de voi (=Budapesta). Nu că ceilalți vecini ar fi mai breji, până și marea ne e potrivnică, ne fură permanent din plajă :). PS. Și noi și voi suntem cât negrul de sub unghie pe planeta asta, așa că nu înțeleg încrâncenarea. Nu vom apuca noi vremurile acelea, însă nu mai durează mult și ne vor îngloba alții ce vin dinspre sud respectiv est, că deh, cu demografia nu te pui. Să sperăm că vom rămâne măcar ca niște amintiri/pomeniri prin vreo carte de istorie.

+9 (15 voturi)
Mischalaul Mischa
5.05.2022, 09:59:28

... "Fiind minoritar sunt si banuitor" Aceasta este esenta mentalitatii maghiarilor , evedentiate si asumate de domnul Peter Demeny , pentru ca statul roman "nu fusese niciodata prietenos cu noi" maghiarii cei loiali Romaniei . Ce adiere racoroasa de vant seamana domnul P Demety ...

+10 (14 voturi)
Mandrean Paul
5.05.2022, 11:37:17

Ptr "labele" slugioiului rusofil de pe buda(fara pesta), Romania este si va fi STAT european, euroatlantic si indivizibil. In rest, ptr voi stima ZERO, honvezilor!

+8 (12 voturi)
zero
5.05.2022, 12:13:07

Péter Demény eu chiar nu inteleg ce vrei! E o sentinta? E!

+8 (10 voturi)
Stanila Ion
5.05.2022, 13:02:03

Tov. Demeny este iarasi suparat, asa cum ii sta bine unui mancator de kko unguresc... Chiar nu se intreaba de ce numai el si ungurii lui sunt mareu suparati, nu si ceilalti minoritari !? Prea li s-a cautat uin coarne si si-au luat nasul la purtare.. Ar trebui ca statul roman sa faca ce au facut, de exemplu slovacii si sa-i puna la punct...

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările