Tensiuni între partidele maghiare din România. Ce reproşuri sunt aduse UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor. FOTO Sandor Manases / Inquam Photos
Kelemen Hunor. FOTO Sandor Manases / Inquam Photos

István Csomortányi, preşedintele PPMT, şi János Mezei, preşedintele PCM, au acuzat UDMR de oportunism, într-o declaraţie comună remisă agenţiei ungare de presă MTI, potrivit hirado.hu.

Potrivit acestora, UDMR şi-a pus propriile interese politice înaintea interesului naţional atunci când a convenit cu PNL susţinerea guvernului prin sprijin parlamentar, iar cele mai arzătoare probleme ale maghiarilor nu au fost incluse în acord.

Csomortányi şi Mezei consideră că, prin căderea guvernului de stânga, „s-a pus capăt, după trei ani, unei guvernări de coşmar”. Cu toate acestea, cei doi politicieni au luat în nume de rău faptul că UDMR şi-a reorientat deja pânzele şi a început să caute favorurile PNL. Ei consideră că politica ce ignoră interesele naţionale „nu numai că serveşte ca potenţială sursă de conflict între români şi maghiari, dar îi prezintă oportunişti şi pe maghiarii din Transilvania”, potrivit hirado.hu.

„UDMR a emis din nou un cec în alb acestui guvern tranzitoriu şi sever limitat în exercitarea puterii, întrucât condiţiile de susţinere, făcute publice, nu includ problema autonomiei culturale sau a celei teritoriale, nu se pune problema extinderii drepturilor noastre lingvistice, nu solicită soluţionarea în mod favorabil pentru comunitatea noastră a problemei UMF Târgu Mureş sau a Universităţii Bolyai, nu se pune problema retrocedării depline a bunurilor noastre confiscate de regimul comunist, dar nici măcar susţinerea economică proporţională pentru regiunile locuite de maghiari nu face parte din acord”, au enumerat subiectele lipsă cei doi preşedinţi de partid.

Cei doi politicieni au făcut referire şi la solicitarea formulată anterior de PCM ca graţierea de către preşedintele României a lui István Beke şi Zoltán Szőcs, condamnaţi pentru

terorism, să facă parte din acord. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite