Politică

articolul anterior articolul urmator

Tensiuni între partidele maghiare din România. Ce reproşuri sunt aduse UDMR

10
31 Oct 2019 18:14:37
Autor: Radu Eremia
Kelemen Hunor. FOTO Sandor Manases / Inquam Photos
Kelemen Hunor. FOTO Sandor Manases / Inquam Photos

István Csomortányi, preşedintele PPMT, şi János Mezei, preşedintele PCM, au acuzat UDMR de oportunism, într-o declaraţie comună remisă agenţiei ungare de presă MTI, potrivit hirado.hu.

Potrivit acestora, UDMR şi-a pus propriile interese politice înaintea interesului naţional atunci când a convenit cu PNL susţinerea guvernului prin sprijin parlamentar, iar cele mai arzătoare probleme ale maghiarilor nu au fost incluse în acord.
 
Csomortányi şi Mezei consideră că, prin căderea guvernului de stânga, „s-a pus capăt, după trei ani, unei guvernări de coşmar”. Cu toate acestea, cei doi politicieni au luat în nume de rău faptul că UDMR şi-a reorientat deja pânzele şi a început să caute favorurile PNL. Ei consideră că politica ce ignoră interesele naţionale „nu numai că serveşte ca potenţială sursă de conflict între români şi maghiari, dar îi prezintă oportunişti şi pe maghiarii din Transilvania”, potrivit hirado.hu.
 
„UDMR a emis din nou un cec în alb acestui guvern tranzitoriu şi sever limitat în exercitarea puterii, întrucât condiţiile de susţinere, făcute publice, nu includ problema autonomiei culturale sau a celei teritoriale, nu se pune problema extinderii drepturilor noastre lingvistice, nu solicită soluţionarea în mod favorabil pentru comunitatea noastră a problemei UMF Târgu Mureş sau a Universităţii Bolyai, nu se pune problema retrocedării depline a bunurilor noastre confiscate de regimul comunist, dar nici măcar susţinerea economică proporţională pentru regiunile locuite de maghiari nu face parte din acord”, au enumerat subiectele lipsă cei doi preşedinţi de partid.
 
Cei doi politicieni au făcut referire şi la solicitarea formulată anterior de PCM ca graţierea de către preşedintele României a lui István Beke şi Zoltán Szőcs, condamnaţi pentru
terorism, să facă parte din acord. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Taranul Linistit
31.10.2019, 19:24:45

Deci, traducand pe romaneste ce spuneau cei doi natafleti in limba maghiara, UDMR-ul ar fi trebuit sa stranga tare de co*ie guvernul roman, tocmai acum cand tara e intr-o criza fara precedent!

+6 (6 voturi)
Manole Scarlat
31.10.2019, 20:16:22

Nu e nici o tensiune.

+2 (2 voturi)
Sorin Barbu
1.11.2019, 00:25:53

Poate ne fac un bine si se duc în Ungaria la budapesta ca de acolo se trag .

+1 (1 vot)
Sorin Barbu
1.11.2019, 00:25:21

Duceți-vã ín Ungaria sa faceţi politicâ venetici de stepa asiei România este numai pentru Români get beget .

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
1.11.2019, 05:09:03

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările