Tensiuni în PNL. Ce acuzaţii îşi aduc liderii din partid cu trei săptămâni înainte de Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea Congresului din 17 iunie i-a făcut pe liberalii din mai multe tabere să se acuze de lipsă de eficienţă şi proastă organizare a alegerilor din 2016. De asemenea, un candidat la şefia formaţiunii i-a acuzat pe ceilalţi doi că nu au politici de dreapta deloc, fiind mai degrabă de stânga.

Tensiunile şi crticile între liberali s-au accentuat începând cu ziua de vineri când, aflat la Craiova pentru a-l încuraja pe Mario Oprea, candidatul PNL pentru Primăria Craiovei, Ilie Bolojan a afirmat despre Cristian Buşoi, înscris în cursa pentru şefia partidului, că nu are „echipament de lider“ şi că nu-l poate susţine. „Cei care îl susţin pe Ludovic Orban suntem cea mai mare parte cei care generăm voturi, iar cei care îl susţin pe domnul Buşoi sunt cea mai mare parte cei care consumă voturi de la PNL”, a completat primarul Oradei despre colegul său.

De asemenea, Bolojan a subliniat că aproape toţi primarii liberali de municipii, cu excepţia lui Emil Boc (edil care nu şi-a manifestat public intenţia de a susţine pe un candidat sau altul) şi Nicolae Robu (susţinător al lui Buşoi), îl susţine pe Ludovic Orban. „Echipa din jurul lui Ludovic Orban se bazează în principal pe oamenii care au rezultate şi dacă toţi primarii din municipiile reşedinţă de judeţ cu excepţia domnului Boc, primarul de la Cluj care nu s-a pronunţat şi am înţeles de la dânsul că nu se va pronunţa sau a domnului Robu de la Timişoara care, având o relaţie personală cu domnul Buşoi, probabil va merge pe această variantă, ceilalţi primari de mari oraşe şi primarii noştri, în general, majoritatea îl susţin pe Ludovic Orban pentru că ştiu ce înseamnă un lider“, a mai spus Bolojan.

Buşoi: Bolojan să lase „lecţiile“

Cristian Buşoi a reacţionat prompt la atacurile lansate de Bolojan. Preşedintele PNL Bucureşti a scris sâmbătă, pe Facebook, că primarul liberal al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, este „pe o cale greşită”, fiind "jignitor" faptul că a lăsat să se înţeleagă că persoane din partid care susţin moţiunea sa sunt consumatori de voturi. „Nu am o problema că mă critică; e normal, suntem în competiţie internă, deşi nu sunt în competiţie directă cu dumnealui, pentru că nu şi-a asumat o candidatură. Cred însă că este jignitor să lase de înţeles că oameni ca Nicolae Robu, Daniel Buda, Marian Petrache, Vasile Iliuţă, Marcel Vela, Mugur Cozmanciuc şi alţi colegi, care au semnat moţiunea mea, sunt consumatori de voturi”, a afirmat candidatul PNL la şefia partidului“,  a reacţionat Buşoi.

Mai mult, preşedintele PNL Bucureşti i-a cerut edilului Oradei să nu mai dea „lecţii“. „Gândirea aceasta ne-a adus unde suntem. Înainte de a da lecţii, domnul Bolojan ar trebui să îşi amintească faptul că este printre cei câţiva care au girat şi pus în practică strategia dezastruoasa la parlamentare. Dacă vrea să ajute PNL, atunci ar trebui să intre în arena publică, să critice PSD, să se lupte în studiourile de dezbateri TV, pentru că avem nevoie de o echipă care să lupte cu PSD”, a conchis Cristian Buşoi.

Cataramă, pe modeul american

În lupta de idei şi în avalanşa de critici a intervenit şi Viorel Cataramă, candidat care a subliniat că atât Buşoi, cât şi Orban, arată prin moţiunile lor că nu sunt oameni de dreapta. „Se prefigurează o bătălie între stânga şi dreapta în interiorul partidului. Două moţiuni, pe care eu le consider de stânga, şi o moţiune de dreapta, moţiunea mea. Moţiunea mea şi-a schimbat titlul astăzi şi, pentru congres, se va numi: «Să facem PNL mare, din nou», aşa cum Donald Trump a spus «Să facem America mare, din nou». Acest titlu a reieşit din discuţiile mele cu organizaţiile“, a spus Cataramă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite