Tensiuni în Coaliţie pe tema alegerii primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna şi Ludovic Orban nu au viziuni silimare privind rapiditatea modificării legislaţiei electorale. FOTO Inquam Photos / George Calin
Dan Barna şi Ludovic Orban nu au viziuni silimare privind rapiditatea modificării legislaţiei electorale. FOTO Inquam Photos / George Calin

Alegerea primarilor în două tururi rămâne unul dintre subiectele sensibile ale Coaliţiei de guvernare, fiind motiv de dispută între PNL şi USR-PLUS, din cauza tergiversării discuţiilor de către liberali. Mai mult, UDMR nici nu vrea să audă de schimbarea legislaţiei electorale.

Mărul discordiei a fost pus pe masă din nou luni seară, în şedinţa Coaliţiei, chiar de către vicepreşedintele Dan Barna, care a pus eşecul USR-PLUS de la scrutinul de duminică (27 iunie), în urma căruia partidul nu s-a ales cu niciun mandat de primar, pe seama faptului că alegerile s-au desfăşurat într-un singur tur. Ce nu a spus Barna este faptul că USR-PLUS nu a avut niciun candidat al său plasat pe locul al doilea, fiind doar cazuri de candidaţi ai altor partide susţinuţi de USR-PLUS, cum s-a întâmplat în localitatea Bragadiru, unde PMP-ista Teodora Brabete era susţinută de USR-PLUS.

Situaţia a fost inflamată şi de faptul că liberalii nu au vrut să sprijine, la începutul săptămânii, la Comisia juridică şi la Comisia de administraţie din Senat, un proiect de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi, precum şi a şefilor de Consilii Judeţene. Iniţiativa, care este semnată de aleşii Alianţei pentru Unirea Românilor, a primit raport negativ de la comisiile de specialitate. Mai mult, liberalii şi PSD ar fi vrut să respingă proiectul şi în plen, însă la intervenţia USR-PLUS iniţiativa nu a mai fost discutată, fiind mutată spre finalul ordinii de zi.

Surse din conducerea USR-PLUS au declarat pentru „Adevărul” că le-au cerut liberalilor să arate un semn de deschidere şi să treacă proiectul de lege de Senat, care nu este for decizional. Astfel, chiar dacă iniţiativa este a AUR, ar putea să aibă loc un dialog cu formaţiunea condusă de Claudiu Târziu şi George Simion, iar în viitoarele sesiuni ar putea să fie adoptat proiectul şi de Camera Deputaţilor.

Orban rămâne pe poziţii

Ludovic Orban s-a arătat un susţinător al proiectului, însă a declarat că aşteaptă momentul oportun şi nici nu vrea pentru moment să se asocieze cu AUR. „Guvernul pe care l-am condus a fost demis prin moţiune de cenzură pentru că Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Evident că noi susţinem acest lucru, dar vrem să o facem într-un moment în care se ia decizia. Deocamdată suntem departe de anul electoral 2024. Cu siguranţă vom decide în coaliţie şi vom stabili acest lucru”, a afirmat preşedintele PNL.

În interiorul Coaliţiei ar trebui să fie concretizată şi formarea Comisiei de cod electoral la nivelul Parlamentului. Proiectul de hotărâre pentru această structură, pe care USR-PLUS a încercat să o impună Coaliţiei din februarie, a rămas ascuns în sertarele Birourilor Permanente reunite, cu toate că liderii partidelor aflate la putere stabiliseră să fie reluate discuţiile la jumătatea lunii martie. Între timp, parlamentarii au intrat şi în vacanţă, iar noua sesiune va începe pe 1 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite