Tentativă eşuată de destabilizare la Bucureşti. Ce va mai urma până la alegeri?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează marşul Luptă pentru Basarabia în Bucureşti sâmbătă 22 octombrie 2016 FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei

Scrutinul parlamentar din decembrie poartă cu el o miză mult mai mare decât s-ar crede la prima vedere. Nu mai este o luptă între „Stânga” şi „Dreapta” sau un joc al rotativei guvernamentale. Manipulările tot mai numeroase şi încercarea de destabilizare sub pretextul unui miting unionist arată că ne aflăm în centrul unei furtuni care depăşeşte graniţele ţării.

Alegerile din România au fost până acum un meci dintre PSD şi adversarii săi de dreapta, cu o singură excepţie, cauzată de împrejurări politice cu totul neobişnuite care au dus în 2012 la alianţa PNL-PSD, adică USL. Durata scurtă la guvernare a USL a dovedit cu prisosinţă cât de nefirească a fost această alianţă.

Dar în acest moment, nu mai vorbim de o simplă confruntare  PSD-PNL. Liberalii au anunţat oficial ceea ce ce prevedea de ceva vreme. Dacian Cioloş este propunerea partidului pentru un nou mandat la Palatul Victoria. Aflaţi pe locul al doilea în sondaje, în urma PSD, liberalii preiau iniţiativa prin promovarea actualului premier.  Deasemenea, nişte nume extrem de onorabile puse pe liste, cum ar fi medicul neuro-chirurg Leon Dănăilă care deschide lista pentru Senat la Bucureşti, readuc PNL într-o sferă mai respirabilă din punct de vedere al ofertei electorale.

PSD nu a putut răspunde cu ceva similar, cel puţin până acum. Cel mai mare partid din România nu are o propunere de premier şi nici nu a venit cu alte feţe pe listele electorale.

Însă, ceva se croieşte în subteranele politice. E o forţă veche, cu rădăcini adânci, înainte de 1989 care prinde din nou chip. O vreme, această forţă a prosperat sub semnul PRM, apoi a intrat în desuetudine. Iată că rândurile s-au strâns din nou. Este vorba despre grupările de băieţi deştepţi al căror unic scop politic este să fure singuri în România, fără a da socoteală nimănui. Intrarea României în UE şi în NATO a adus iniţial beneficii substanţiale acestor grupări. Ele au gestionat investiţiile şi banii europeni care nu s-au concretizat niciodată în autostrăzi, căi ferate, şcoli sau spitale. În cele din urmă, lucrurile au început să se schimbe. Regulile au devenit mai stricte, Europa mai atentă cu banii, iar DNA a făcut ravagii în clasa politică. Europa a devenit un spaţiu neprietenos pentru grupările băieţilor deştepţi. Libertatea lor şi averile imense obţinute din corupţie sunt acum în pericol.

Reacţia nu s-a lăsat aşteptată. Brusc, în România au apărut partide naţionaliste şi anti-europene. Alianţa anti-justiţie hrănită de cele mai controversate personaje politice ale momentului a devenit naţionalistă şi mare promotoare a unirii cu Republica Moldova! Mesajul lor manipulatoriu vizează teme sensibile legate de migraţie, lupta împotriva capitalului străin, unirea cu Republica Moldova sau legalizarea căsătoriilor pentru persoane de acelaşi sex.

Diversiunea de la marşul unioniştilor a fost o încercare clară de a se testa reacţia autorităţilor. În limbaj militar a fost o operaţiune de cercetare, o incursiune în liniile inamicului, pentru a-i vedea pregătirea, hotărârea, moralul şi capacitatea de rezistenţă. Operaţiunea a avut şi un al doilea scop, fiind declanşată cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, alegeri cruciale pentru rămânerea ţării în aria europeană sau pierderea ei în zona euro-asiatică.

Un asemenea tip de operaţiune implică continuarea la alt nivel valorificând informaţiile obţinute. Să ne aşteptăm la viitoare provocări şi încercări de destabilizare. Băieţii deştepţi sunt disperaţi. Pentru ei nu mai există cale de întors. Pentru a se salva sunt în stare să dea foc României şi să vândă ruinele ei fumegânde oricui le garantează protecţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite