Teodorovici confirmă planul PSD: „E mai simplă calea remanierii, cu majoritatea celor prezenţi“. Tăriceanu: Dacă Dăncilă nu ia 233 de voturi, îşi ia gentuţa şi pleacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a confirmat planul dezvăluit de Adevărul: Guvernul va încerca să treacă de votul Parlamentului cu majoritate simplă (a parlamentarilor prezenţi), nu cu majoritate absolută (din numărul total al parlamentarilor). În replică, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că Executivul Dăncilă are nevoie de un nou vot de încredere, deci de majoritate absolută.

„S-a discutat ieri în CEX. E mai simplă calea remanierii, unde e necesară majoritate de jumătate plus unu din cei prezenţi în sală. Mai departe vor stabili juriştii partidului. Se va alege o variantă şi vom veni în Parlament“, a spus Eugen Teodorovici la Parlament. 

Întrebat pe ce voturi se bazează PSD la votul din Parlament, fie el de remaniere sau restructurare, Teodorovici a răspuns:  „Sunt mulţi oameni de bună credinţă chiar şi în Parlamentul României“. 

De partea cealaltă, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu susţine că Dăncilă are nevoie de majoritate absolută pentru a trece de votul Parlamentului.  „Remanierea nu trece prin Parlament. Restructurarea intră sub incidenţa articolul 85 din Constituţie şi prevede un vot de încredere. Dacă doamna Dăncilă nu ia 233 de voturi îşi ia gentuţa şi pleacă“, a spus Tăriceanu la Parlament. 

Comitetul Executiv al PSD a decis în primă fază să reducă numărul de ministere, aşadar restructurare, procedură care trebuie validată de Parlament prin majoritate calificată (50%+1 din numărul total de parlamentari). Numai că juriştii PSD au venit cu o altă găselniţă: înlocuirea miniştrilor ALDE cu miniştri PSD şi un vot în Parlament care ar implica doar o majoritate simplă (50%+1 din cei prezenţi). Iată cum interpretează legea juriştii PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite