Politică

articolul anterior articolul urmator

Teroristul nr. 1 al României: sărăcia

7
12 Jan 2015 10:54:11
Bogdan Diaconu
Victimele terorismului sărăciei pe care nu le ia nimeni în considerare pentru că nu le cheamă Charlie
Victimele terorismului sărăciei pe care nu le ia nimeni în considerare pentru că nu le cheamă Charlie

Nu vreau să minimalizez lupta anti-tero care l-a înflăcărat pe Iohannis, dar cred că în România operează de vreo 25 de ani un terorist foarte periculos pe care l-am lăsat să-şi facă de cap şi care a produs multe, enorm de multe victime. Sărăcia omoară în fiecare zi români reali, oameni care ar avea zile dacă nu le-ar fi curmate de sărăcie. Iohannis a chemat partidele la consultări pentru bugetul Apărării, dar de sărăcie cine ne apără?

Este lăudabil că partidele parlamentare se înţeleg cu preşedintele pe tema bugetului Apărării, pericolele externe sunt reale şi trebuie adresate ca atare. Ce facem însă cu pericolele interne? Cinci fraţi cu vârste între unul şi şapte ani au fost găsiţi morţi astăzi într-o garsonieră din Rovinari, alături de tatăl lor, în urma intoxicării cu monoxid de carbon de la o instalaţie de încălzire improvizată. Sărăcia tocmai a făcut încă şase victime, dintre care cinci copii. Pentru ei însă nu există o zi de doliu naţional, nici nu constituie subiectul întâlnirii de la Cotroceni. 
 
Asemenea cazuri au loc în fiecare iarnă, iar teroristul nr. 1 al României, sărăcia, îşi însemnează pe răboj noi şi noi victime. Nicio armată şi nicio instituţie nu îl combate pe acest inamic intern, aşa că îşi face de cap în continuare. Unul din cinci români se zbate în sărăcie, iar o treime din populaţia României nu îşi poate cumpăra cele necesare unui trai decent, spune statistica oficială, aşadar îmbunătăţită. Probabil lucrurile stau chiar mai rău. Dar clasa politică nu se întâlneşte pentru un consens în direcţia combaterii sărăciei, e mai simplu să dea 2 la sută la Apărare şi să fie cu conştiinţa împăcată că gata, România a fost salvată.
 
În timp ce discutăm aprinşi dacă avem sau nu dreptul la caricaturi, am uitat să ne hotărâm dacă oamenii au dreptul la pâine şi la căldură, la un acoperiş şi la cele necesare traiului zilnic. Chiar aşa, credeţi că, în afară de caricaturi, oamenii ar avea dreptul să nu trăiască în sărăcie şi, eventual, chiar să moară din cauza ei?
 
Până să ne atace teroriştii, ne atacă sărăcia în fiecare zi şi face victime. Victime care nu sunt plânse decât de apropiaţi, pentru că noi, restul, suntem implicaţi în strategii globale şi în rezolvarea marilor dileme geostrategice mondiale, în timp ce ne mor copiii de frig sau de foame. Sărăcia a omorât în România în 25 de ani atâtea victime cât un adevărat război. Şi teroarea penuriei continuă. Nu există însă nicio dorinţă reală în clasa politică de rezolvare a acestui flagel intern. E mai uşor, desigur, să fii Charlie, decât să-ţi îngrijeşti propriul popor. Şi, în timp ce discutăm aprinşi dacă avem sau nu dreptul la caricaturi, am uitat să ne hotărâm dacă oamenii au dreptul la pâine şi la căldură, la un acoperiş şi la cele necesare traiului zilnic. Chiar aşa, credeţi că, în afară de caricaturi, oamenii ar avea dreptul să nu trăiască în sărăcie şi, eventual, chiar să moară din cauza ei? 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

paradoxal
12.01.2015, 12:29:51

Vai domnu Diaconu nu mai sunteti pesedisttttttttttt??? Iar legat de saracie. La dat din gura (oricine este bun,eu am grad de masterJedi)dar planuri concrete.solutii clare ,viziuni pe termen lung,proiecte,nema,nema. Doar asta stiti sa faceti domnule Diaconu(sa trancaniti si atita tot)Da sa stiti ca aveti concurenta. E un domn pe aici care are domiciliu si viza de flotant pe forum adevar,Bucuresti,.Ala e singurul care va intrece.Il recunosteti dupa cei doi dinti din gura care ii mai are si (sunt afisati cu mindriela avatar)

-3 (9 voturi)
paradoxal
12.01.2015, 12:31:50

ps erata;sunt afisati cu mindrie pe avatar.

-2 (2 voturi)
KrantzRo
12.01.2015, 13:33:11

Pe Facebook, preşedintele României şi-a schimbat fotografia de profil. Nu mai e “Je suis Charlie”. A fost doar câteva zile. Câteva zile în care, planeta, cu mic cu mare, a aplaudat “eroismul” unor campioni ai luatului la mişto. Pe oricine, oricând, oricum, în orice fel. Câteva zile în care Franţa a devenit din nou centrul lumii, demonstrând încă o dată că istoria se repetă. E acea istorie proprie, de pe timpul Ludovicilor, care ne-a arătat că, netratate, problemele rămân acolo şi se înmulţesc. Indiferent de câte pomăduri, parfumuri şi peruci somptuoase ai pune pe tine pentru a le ascunde privirii în înalta societate. Dar nu despre Franţa voiam să scriu neapărat, ci despre felul în care ne grăbim să gestionăm simbolistica altora, ignorând-o pur şi simplu pe a noastră. Ştiu că e de bon-ton să rezonezi cu curentul, mai ales dacă acesta vine de la licuriciul cel mare sau din oraşul luminilor, dar parcă, de data asta, prea ne-am grăbit să vărsăm lacrimi, fie ele şi de crocodil, pentru unii care, în superioritatea lor înnăscută, consideră că pot să-şi bată joc de alţii, chiar la nivel de naţie. Parcă prea uşor am uitat de “s’il vous plaît monsieur!”. Parcă prea uşor ne grăbim să ne arătăm compasiunea “sinceră” faţă de problemele altora, lăsându-le pe ale noastre mai la urmă, că e timp. Din păcate, nu prea mai avem nici noi timp. Istoria nu mai vrea să ne aştepte şi ne trimite pe cap o mulţime de facturi scadente. Avem şi noi o groază de victime, în care nu s-a tras cu mitraliera ci cu tunurile, aşteptâdu-şi cuminţi fiecare clipa de glorie. Pe când un “Je suis Infrastructura”, “Je suis Sistemul medical”, ” Je suis Educaţia”, ” Je suis…”, “Je suis…”? Sau pur şi simplu: “Je suis România”, dacă tot ne place cum sună a la francais. Ştiu că nu preşedintele rezolvă aceste “je suis”-uri dar, dacă tot e el depozitarul simbolisticii pentru ţară, poate că n-ar strica să ne dea un exemplu. Ce spuneţi d-le preşedinte? Când vă schimbaţi poza de profil pe Facebook?

+5 (9 voturi)
Ema Ariciu
12.01.2015, 14:04:23

Desi sunt de acord cu unele dintre afirmatiile din acest articol (legate de saracia cu care se confrunta o parte destul de mare a societatii noastre), nu pot sa nu constat ca reprezinta exact gandirea romanilor: in loc sa apreciem un lucru pozitiv, enumeram cate alte chestii negative se intampla in rest. Propun sa incepem sa ne si bucuram de lucrurile bune care se fac, chiar daca taxam in continuare ceea ce nu se face (si vor fi multe lucruri de taxat, intr-adevar)

-2 (8 voturi)
Pintilie Ilie
12.01.2015, 17:11:42

Autorul articolului a vrut sa lase imaginea ca este mai patriot ca restul politicienilor. Deh, unii îl știm de mai multa vreme si-i cunoaștem și felul in care ar vrea sa arate România. Bogata, curățită de maghiari, etc.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările