Testul bunului simţ în comunicarea publică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelu Tătaru: „Am ajuns ciuma Europei nerespectând regulile şi instigând la nerespectarea lor.“ Iată tipul de declaraţie nefericită, care ne demonstrează că, uneori, politicienii nu sunt pregătiţi să facă faţă responsabilităţilor publice, inclusiv acelea de a apăra demnitatea statului pe care-l reprezintă.

În comunicarea publică există câteva reguli elementare. Una dintre ele este următoarea: „Nu îţi pui singur etichete negative!”

Prin urmare, expresia „ciumaţii Europei” nu ar fi trebuit să existe în vocabularul unui politician român de rang înalt. Nu este o eroare de exprimare şi nici o greşeală care poate fi pusă pe seama emoţiei, stresului, oboselii sau neatenţiei. Este o afirmaţie asumată de ministrul Sănătăţii, ca răspuns la un atac nepotrivit al opoziţiei.

Când noi ne autodefinim într-o manieră înjositoare („ciumă”, „hoţi”, „proşti”, „analfabeţi”, „ebrietaţi”, „tăbliţe suedeze” etc.), prin vocea unor înalţi oficiali, fie ei la putere sau în opoziţie, nu văd cum am mai putea să ne simţim ofensaţi când alţi politicieni străini / europeni ni se adresează în aceeaşi notă.

Poate că ar trebui să cântărim cu mai multă responsabilitate fiecare mesaj public şi să-i atenţionăm / penalizăm electoral pe acei politicieni care, deşi pretind că „sunt altfel”, nu trec testul bunului simţ în comunicarea publică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite