Politică

articolul anterior articolul urmator

Testul bunului simţ în comunicarea publică

12
22 Jul 2020 17:43:44
Remus Pricopie

Nelu Tătaru: „Am ajuns ciuma Europei nerespectând regulile şi instigând la nerespectarea lor.“ Iată tipul de declaraţie nefericită, care ne demonstrează că, uneori, politicienii nu sunt pregătiţi să facă faţă responsabilităţilor publice, inclusiv acelea de a apăra demnitatea statului pe care-l reprezintă.

În comunicarea publică există câteva reguli elementare. Una dintre ele este următoarea: „Nu îţi pui singur etichete negative!”
 
Prin urmare, expresia „ciumaţii Europei” nu ar fi trebuit să existe în vocabularul unui politician român de rang înalt. Nu este o eroare de exprimare şi nici o greşeală care poate fi pusă pe seama emoţiei, stresului, oboselii sau neatenţiei. Este o afirmaţie asumată de ministrul Sănătăţii, ca răspuns la un atac nepotrivit al opoziţiei.
 
Când noi ne autodefinim într-o manieră înjositoare („ciumă”, „hoţi”, „proşti”, „analfabeţi”, „ebrietaţi”, „tăbliţe suedeze” etc.), prin vocea unor înalţi oficiali, fie ei la putere sau în opoziţie, nu văd cum am mai putea să ne simţim ofensaţi când alţi politicieni străini / europeni ni se adresează în aceeaşi notă.
 
Poate că ar trebui să cântărim cu mai multă responsabilitate fiecare mesaj public şi să-i atenţionăm / penalizăm electoral pe acei politicieni care, deşi pretind că „sunt altfel”, nu trec testul bunului simţ în comunicarea publică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

constantin constantin
22.07.2020, 18:01:49

Corect! Nu există responsabilitate, demnitate... Întodeauna poporul este de vină și s-au spălat pe mîini. Românii chiar respectă regulile, este nedrept să-i acuzi pe cei nevinovați. Există și excepții, dar nu mai mulți ca-n alte țări mult mai civilizate. De ce nu se testează în masă? Așa au rezolvat alte țări problema. De unde și de ce atâta încăpățânare de a merge pe un drum greșit?

-5 (9 voturi)
Roy Peters
22.07.2020, 18:14:42

Excelent articol!! Totusi, are un "defect": este prea ingaduitor, prea civilizat, prea soft pentru netotii care compun clasa politica actuala, cei mai multi cu educatie precara si cu nivel infantil de intelegere.

0 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.07.2020, 18:38:19

”Regimul actual (limberalo-iohannisto-neosecuristic-n.m.) este prostocratic nu pentru ca ar fi al celor multi, ci pentru ca este al unor neispraviti selectati fara cetateanul simplu care este, în definitiv, fiecare. Este un regim securist – cel mai securist dupa 1989! – în care s-au “recuperat” tehnici detestabile ale national-socialismului si comunismului. Ostracizarea pluralismului, controlarea de sus a justitiei, guvernare prin stari de alerta, instrumentarea serviciilor secrete si pervertirea valorilor Europei postbelice se dezvaluie tot mai mult ca miez al regimului. Cine compara matur faptele, își da seama cât de incapabili sunt decidenții României actuale sa asigure un stat democratic, inovativ si responsabil si sa-l reprezinte. Iar o astfel de incapacitate se platește din greu.” (Andrei Marga)

-5 (9 voturi)
Augustin Man
22.07.2020, 20:46:26

Da, asa este, Nelu Tataru este de vina ca indrazneste sa spuna adevarul si astfel sa contrazica regulile comunicarii, nu CCR si PSD ca saboteaza autoritatea si instiga la incalcarea normelor de protectie, in cazul de fata o actiune criminala!

+2 (6 voturi)
Dan Petru
23.07.2020, 04:47:58

Adevarul e ca dl Tataru trebuia sa verifice functionarea sistemului de raportare. Fiindca NU e normal sa nu ai o evidenta publica a cazurilor ACTIVE. Nu a celor totale ci a celor active. Exista localitati in care situatia e extrem de grava. Dar nu prea se vorbeste despre subiect pentru ca acolo sunt multi minoritari, iar aia platesc bine pentru a evita carantina si izolarea. In schimb sunt injurati romanii la gramada, inclusiv aia care RESPECTA regulile. Ia stai asa, esti un cetatean responsabil, incerci sa te protejezi si sa-i protejezi pe cei din jur ... si vin niste neica nimeni sa spuna ca din cauza ta s-a extins epidemia ? De ce nu din cauza hindienimii care bantuie prin mijloacele de transport fara sa respecte nici cea mai elementara regula ? A, aia sunt minoritari, scuze, numai majoritarii "au voie" sa fie vinovati. Hai sik ... ! Cum, exista si majoritari care nu respecta regulile ? Fireste. Majoritatea astora-s niste cocalari borati. Adica un fel de minoritate formata din cei mai puscariabili membri ai majoritatii. Da' sa nu ne referim la ei. Fiind puscariabili s-ar putea s afie "descremenati", dom'le ! Neh, hai sa injuram la gramada, inclusiv pe cel ce respecta regulile. Repet, atat timo cat informarile guvernametale nu contin niste informatii ESENTIALE care sa detalieze focarele si dinamica ... totu' ramane doar o mare smardoiala politica.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările