Politică

articolul anterior articolul urmator

Timpul nu mai are răbdare cu preşedintele Iohannis. Azi trebuie să decidă pe cine desemnează viitor premier

28
16 Dec 2020 06:29:30
Ştefan Vlaston

Situaţia din scena politică a luat o turnură nefavorabilă României. Palma primită de PNL şi Orban prin pierderea alegerilor, şi încă la un scor ruşinos (9% din total alegători), afectează profund capacitatea PNL şi a lui Orban de a cristaliza formarea noului guvern. Orban şi-a pierdut cumpătul şi discernământul.

Este contestat în propriul partid, a mers pe abureala „uite Cîţu, nu e Cîţu”, vrea acum funcţia de premier, dar partenerii de guvernare nu-l vor. Este momentul ca preşedintele Iohannis să ia taurul de coarne şi să conducă ţara, la fel ca în martie când a declarat starea de urgenţă.

Orban este incapabil să aducă ţării un guvern

 • A demisionat sau a fost „demisionat” de preşedintele Iohannis pentru rezultatele slabe de la alegeri;
 • A propus varianta de premier Florin Cîţu, care acum nu-i mai convine;
 • A amestecat negocierile cu funcţii din parlament, în loc să se ocupe de programul de guvernare şi echipa  viitorului guvern;
 • Este tot mai clar că rezultatele slabe din alegeri provin şi din modul defectuos în care a condus Orban guvernul, bazat pe clientelism, traseism, plasarea unor habarnisiti în posturi cheie, acceptarea unor deficite bugetare uriaşe. Exact ce a învăţat în 30 de ani de politică;
 • Trage de timp, fiind contestat de o parte din propriul partid, deşi exact peste 6 zile noul guvern ar trebui validat de parlament. Nu avem un program de guvernare, o listă a noului cabinet, avem doar dorinţa lui Orban de a deveni din nou premier;
 • Se pare că PNL îi cere lui Orban confirmarea scrisă ca USR PLUS şi UDMR îl acceptă ca premier, înainte să-şi dea acordul cu prezenţa sa în fruntea viitorului guvern.


Stadiul actual al negocierilor pentru formarea noului guvern

Florin Cîţu refuză să renunţe la a candida pentru funcţia de premier, iar conducerea PNL nu ştie ce decizie să ia: îl susţine în continuare pe Cîţu, sau virează şi-l susţine pe Orban viitor premier.

USR PLUS nu şi-a dat acordul pentru Orban viitor premier, iar Dacian Cioloş spune: „Apropo de discuţiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”. Cum a vorbit în numele USR PLUS este clar că ei nu sunt de accord cu Orban viitor premier.

Există decizii care trebuie luate în guvern, prin OUG-uri, înainte de Anul Nou. Altfel, vor fi afectate grav sectoare întregi de activitate.

Programul PNRR, prezentat cu fast de actuala guvernare, menit a aduce 30 de miliarde de euro de la UE, a fost dur criticat la Bruxelles pentru că nu conţine măsuri de reformă. Ori banii de la UE sunt cruciali pentru relansarea economiei româneşti.

Mai sunt şase zile până când noul guvern ar putea fi validat în parlament. Dar nu avem premier desemnat, program de guvernare, lista miniştrilor noului cabinet.

Nu avem buget pentru anul viitor, şi va trebui să funcţionăm după bugetul de anul trecut. Dar, la începutul lui 2019 nu aveam deficit de 10%, o pandemie care nu se ştie cum şi când se va opri.

Gestionarea pandemiei şi a vaccinării impune existenţa rapidă unui guvern valid, capabil să dea OUG-uri.

Se impune intervenţia preşedintelui Iohannis

Nu cred că mai este timp pentru aşteptări fără rezultate precise. Preşedintele Iohannis poate pune capăt acestei degringolade din scena politică prin desemnarea unui viitor premier. Cum partidele din viitoarea coaliţie nu se înţeleg asupra numelui viitorului premier, cum ţara are nevoie de guvern, decizia aceasta trebuie luată de preşedintele Iohannis.  Pentru a pune capăt nesiguranţei dată de absenţa unui guvern pe deplin valid care să gestioneze pandemia şi vaccinarea, care să rezolve problema bugetului pe 2021.

Nu ştiu care va fi numele la care se va opri Iohannis. Cel mai vehiculat acum este al generalului Nicolae Ciucă. Din foarte multe motive.

 • Nu are apucăturile vechilor politicieni: clientelism, traseism, plasarea unor politruci habarnişti în posturi importante.
 • Este foarte bine văzut în afara ţării, dovadă decoraţia primită ieri la ambasada SUA.
 • Se înţelege foarte bine cu preşedintele Iohannis.
 • Nu depinde de susţinerea sau nesusţinerea unor partide. Nu văd cum partidele de dreapta ar contrazice decizia lui Iohannis. Şi chiar PSD ar agrea o astfel de numire, dată fiind situaţia dramatică adusă de pandemie.
 • S-ar rezolva rapid criza negocierilor, care blochează validare unui nou guvern pe 23 sau 24 decembrie.
 • Nicolae Ciucă ar aduce rigoare şi profesionalism, exact ce a lipsit până acum guvernelor Orban.
 • Nicolae Ciucă ar putea conduce guvernul pentru un timp limitat, un an sau doi. Dacă se va resimţi nevoia revenirii partidelor politice în fruntea guvernării, se poate face schimbarea oricând.


Problema este că doar intervenţia imediată a preşedintelui Iohannis poate scoate ţară din criza în care a adus-o recentul scrutin electoral. Până se mai limpezesc apele, până se mai aşează lucrurile  în PNL şi în alte partide politice, ţara trebuie guvernată.

Timpul nu mai are răbdare cu preşedintele Iohannis.


L E. Un comentariu

Demisia recenta a lui Orban din functia de premier, in plina criza pandemica si post-electorala, fara o explicatie elementara, neipocrita, privind motivele care au determinat-o, pentru ca, in scurt timp, sa pretinda cu aroganta de om providential aceasi functie, renuntand cinic la optiunea anterioara pentru Florin Citu, denota iresponsabilitate si aventurism, precum si desconsiderare totala fata de electorat, in general, probabil sigur fiind acum ca, in vidul electoral din urmatorii patru ani, va fi mai greu de penalizat.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Tomescu Tom
16.12.2020, 06:55:49

Dacă programul PNRR nu conține măsuri de reformă , pe ce , doamne iartă-mă , vor să cheltuie 30 de miliarde de euro ??? Vor folosi filiera psd-istă pentru a sifonat banii ???? . S-ar zice că am eșuat înainte de a ne apuca de treabă ... din nou ... Las că ne reformăm iar ..la următoarea pandemie ...sau la următoarele alegeri ...bla bla bla..

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
16.12.2020, 09:39:55

ln luna de dinainte de alegerile din 6 decembrie 2020, agentul electoral penelist Klaus Iohannis si restul mafiotilor, escrocilor si cozilor de topor care-si spun ”liberali” si trambitau peste tot si din toti bojogii. asigurand pe toti..babuinizatii propagandei lor tampe, ca vor obtine o victorie zdrobitoare la urne, drept pentru care politrucul maoist cu 17 dosare penale, Klaus Iohannis, ar urmat sa aiba pe langa gasca de escroci si impostori habarnisti careia ii zice ”guvernul meu” si un ”parlament al meu” pe in care cocalarii holerei galbene, PNL, ar fi ocupat peste 50% din fotoliile de senatori si deputati..! Rezultatul..? Il vedeti acum..! Iohannis impreuna cu restul derbedeilor politici, mafiotilor si cozilor de topor care-si spun ”liberali”, de dragul de a mai guverna (sifona banul public) inca vreo 4 ani, se milogesc de cei de la USR-PLUS sa intre in alianta cu ei, si se pupa pe gingii cu grofii UDMR-lui, cu putin timp in urma acelasi Iohannis in aplauzele aceleasi gasti de mafioti liberali, ii acuza pe cei de la UDMR, deci pe aliatii lor de nadejde de azi, ca vor sa dea Ardealul Ungariei..! Jigodism politicianist si la cocalarii liberali, si la grofii udemeristi, asa cum sta bine unor cozi de topor care azi se arata unii pe altii cu degetul si se acuza de tradare si de tot felul de escrocherii, si maine, daca e ceva mai e ceva de jefuit in Romania, se strang in brate si-si jura iubire vesnica..!

-1 (7 voturi)
Victor Nagy
16.12.2020, 09:00:42

„ Programul PNRR, prezentat cu fast de actuala guvernare, menit a aduce 30 de miliarde de euro de la UE, a fost dur criticat la Bruxelles pentru că nu conţine măsuri de reformă. Ori banii de la UE sunt cruciali pentru relansarea economiei româneşti.” Dur criticat de Bruxel ! Mult prea frumos si grijuliu (spre a nu supara) , spus . Mai corect ar fi fost respins . Am vizionat ... aseara , azi noapte : #IonCristoiu #cristoiuvlog #cristoiutv Planul celor 30 de miliarde prezentat cu fast de partenerii Orban-Iohannis a fost respins de CE 4.928 de vizionări•15 dec. 2020 In acest sens ....vizionati de la minutul 17 : 10 . Un deliciu . Toti pupatorii de Johanis , Orban ... ar trebui sa vizioneze . Apoi .... cenusa in cap .

-3 (5 voturi)
Victor Nagy
16.12.2020, 09:08:32

Vizionand aceasta , pe e la min 25 : 30 .... am crezut ca a inviat Ceausescu .

-3 (5 voturi)
Ion Tamis
16.12.2020, 09:35:17

Demisia recenta a lui Orban din functia de premier, in plina criza pandemica si post-electorala, fara o explicatie elementara, neipocrita, privind motivele care au determinat-o, pentru ca, in scurt timp, sa pretinda cu aroganta de om providential aceasi functie, renuntand cinic la optiunea anterioara pentru Florin Citu, denota iresponsabilitate si aventurism, precum si desconsiderare totala fata de electorat, in general, probabil sigur fiind acum ca, in vidul electoral din urmatorii patru ani, va fi mai greu de penalizat.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările