Tişe, despre noul cvorumul la referendum: „Mai mult de a vota împotrivă nu puteam face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Tişe a votat împotriva reducerii cvorumului
Alin Tişe a votat împotriva reducerii cvorumului

Senatorul PDL Alin Tişe, membru al Comisiei juridice, a declarat astăzi că reprezentanţii PDL nu au putut bloca proiectul USL prin care a fost redus cvorumul la referendum la 30%. Tişe a adăugat că senatorii PDL nu au putut face face mai mult decât să voteze împotriva proiectului.

Tişe a fost întrebat de ce reprezentanţii PDL nu au luat cuvântul în Comisia juridică asupra proiectului USL privind reducerea cvorumului la referendum.

„Practic, iniţiatorii nu au fost prezenţi, iar noi am votat împotrivă. Poziţia PDL a fost clar exprimată printr-un vot împotrivă, ţinând cont că noi avem două voturi din cele 12 voturi (...) Mai mult de a vota împotrivă nu puteam să facem altceva, având o majoritate covârşitoare cei de la USL“, a răspuns senatorul PDL.

„PDL nu susţine acest proiect de lege, practic reprezentanţii PDL au votat împotrivă. Astăzi se introduc practic două elemente noi în această lege care vizează referendumul, şi anume un cvorum de participare la referendum şi un cvorum de validare a referendumului. Cvorumul de participare este de 30% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale, iar cvorumul de validare e 25% din opţiunile de vot. (...) Este un proiect prin care nu se întâmplă altceva decât practic USL încearcă prin asta să simplifice foarte mult procedura de referendum, tocmai pentru a putea să fie susţinut de populaţie la referendumul privind Constituţia“, a afirmat senatorul PDL.

Tişe a precizat că PDL analizează inclusiv posibilitatea contestării la Curtea Constituţională a proiectului de lege şi „va sabota orice demers şi va îndemna populaţia să nu participe la un astfel de referendum atât timp cât regulile se schimbă în timpul jocului“.

Comisia juridică a aprobat, marţi, propunerea legislativă care reduce cvorumul la referendumuri la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, fiind înregistrate două voturi "împotrivă". Propunerea legislativă urmează să fie supusă votului plenului Senatului, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite