Politică

articolul anterior articolul urmator

Titus Corlăţean, demisie de operetă ca să tragă de timp

29
10 Nov 2014 19:35:01
Autor: Alina Boghiceanu
Demisia lui Titus Corlăţean este însă una de imagine FOTO Europa.eu
Demisia lui Titus Corlăţean este însă una de imagine FOTO Europa.eu

Demisia lui Titus Corlăţean din fruntea Ministerului de Externe ajută Guvernul Ponta să mai prelungească pentru câteva zile luarea unei decizii: deschide sau nu noi secţii de votare pentru românii din străinătate.

Titus Corlăţean şi-a depus, luni, mandatul din funcţia de ministru de Externe. Demisia a venit pe fondul scandalului privind votul din diaspora din turul I al alegerilor prezidenţiale, când mii de români nu au reuşit să voteze, ceea ce a provocat ample manifestări în marile oraşe din România şi din străinătate. Corlăţean şi-a motivat demisia printr-un argument fals: că ar fi încălcat legea dacă ar fi deschis noi secţii de votare în diaspora, atât de necesare pentru ca românii să nu mai stea la cozi şi în turul II, pentru a-şi expirma dreptul fundamental de a vota.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea în turul II cu noi secţii de votare în străinătate. Nici legea - Articolul 54 din legea 307/2004 - dar şi alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar pu tea înfiinţa noi secţii de votare în străinătate“, a spus Titus Corlăţean.

Demisia lui Titus Corlăţean este însă una de imagine, întrucât Biroul Electoral Central (BEC) a informat MAE că legea permite să fie înfiinţate noi secţii de votare. „BEC a dat o interpretare articolului 54 în sensul inexistenţei impedimentului legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătrate, invocat de către MAE“. Cu alte cuvinte, BEC chiar recomandă MAE să deschidă noi secţii de vot pentru românii din diaspora“, se arată într-o hotărâre a BEC.

Titus Corlăţean a ignorant interpretarea BEC şi a dat-o repede pe politică. „Nu accept să încalc legea, ca MAE să fie forţat să încalce legea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu şi Iohannis. Şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul II pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate“, a mai spusTitus Colăţean. Demisia sa nu este nicidecum un act de bravură, ci doar o altă mână de ajutor întinsă Guvernului din care tocmai a plecat. Practic, prin decizia sa, Corlăţean i-a oferit lui Victor Ponta un răgaz de câteva zile pentru ca premierul să se decidă dacă va deschide noi secţii de vot pentru românii din diaspora.

Meleşcanu propune vorbe goale

ACL: Corlăţean acuză BEC

Motivul demisiei lui Corlăţean nu i-a convins pe adversarii politici de la ACL. Prim-vicepreşedintele ACL Cătălin Predoiu  atrage atenţia că fostul ministru de Externe minte. „Din două una: fie Corlăţean minte, şi putea organiza secţii suplimentare în diaspora, fie nu minte, şi atunci, conform lui Corlăţean, BEC e în ilegalitate, ceea ce ar fi absurd, pentru că ar însemna că se pune în discuţie însăşi legalitatea alegerilor cu consecinţa anulării lor”, a declarat prim-vicepreşedintele ACL.

Citeşte şi:

Meleşcanu, acceptat de Băsescu la MAE în locul lui Corlăţean. Problema secţiilor de vot în diaspora, neschimbată

Titus Corlăţean a demisionat din funcţia de ministru de Externe, refuzând să deschidă noi secţii de votare pentru românii din diaspora. Acesta a fost înlocuit de Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE, după ce preşedintele Băsescu a semnat decretele privind încetarea mandatului lui Corlăţean şi numirea în funcţia de ministru de Externe a lui Meleşcanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Alfa Omega
10.11.2014, 19:47:58

Este clar ca nu va face nici Melescanu nimic ca doar el inainte de a accepta aceasta functie l-a acoperit pe ponta , apoi dupa turul I s-a declarat sustinatorul lui ponta ! Eminenta sa cenusie care stie totul si nu spune nimic nu va face nimic pentru ca in acest fel il va sustine cel mai bine pe ponta !

+8 (12 voturi)
snake
10.11.2014, 19:58:55

alta magarie marca pdsr. si chestia cu minivacanta pt vot ,oferita cu generozitate pdsr-ista studentilor tot o magarie este. pare se ca e cam cuprins de disperare ponta...vrea sa "elibereze " orasele universitare de studenti care-i sunt inamici. sa vadem daca studentii pica in capacana.

+4 (8 voturi)
Jupânu'
10.11.2014, 21:28:57

Un circ ieftin, asa cum ne-a obisnuit partidul comunist al d-lui Iliescu. Acest Corlatean cu alonja de macelar care l-a descoperit pe Camus, nu face decat sa ne intareasca impresia ca PSD -ul e un partid farsa, o masca a mafiei incredibile care guverneaza Romania.

+4 (8 voturi)
Ţepeş
10.11.2014, 21:45:28

Baconschi ar trebui pus ministru de externe. Prietenii știu de ce. Sa trăiți bine!

-2 (6 voturi)
Carmen Florea
10.11.2014, 22:56:19

... si tu sa-i duci geanta lui Tonta, goarna infundata,,,

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările