TNL depune un memoriu pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă care a modificat Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş, preşedintele TNL. FOTO Eduard Enea
Mara Mareş, preşedintele TNL. FOTO Eduard Enea

Şefa Tineretului Naţional Liberal, Mara Mareş, a anunţat că organizaţia pe care o conduce va depune un memoriu în care cere abrogarea Ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.

Memoriul, document semnat de toată conducerea TNL, arată că măsurile luate de Guvern prin revoluţia fiscală afectează acea parte activă a societăţii. Primii afectatţi, potrivit memoriului, vor fi chiar tinerii. 

De asemenea, în memoriu este pus accentul pe faptul că măsurile de OUG îi afectează atât pe cei din mediul privat, dar şi administraţiile locale. 

Redăm mai jos conţinutul memoriului TNL: 

În şedinţa de Guvern din data de 8.11.2017, în timp ce sute de oameni protestau în faţa Palatului Victoria, împreună cu cabinetul dumneavoastră de miniştri aţi adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal. Tineretul Naţional Liberal consideră că atitudinea Executivului de sfidare a cetăţenilor este una ce nu mai poate fi tolerată. De asemenea, atragem atenţia asupra faptului că prin efectul măsurilor fiscale adoptate, Guvernul intervine în raporturile juridice private privind munca, ceea ce este nepermis.

Aceste măsuri fiscale, odată intrate în vigoare, vor produce dezechilibre în politica fiscală şi vor afecta în mod direct mii de români, iar primii loviţi de decizia Guvernului sunt chiar tinerii.

Tineretul Naţional Liberal atrage atenţia că una din consecinţele imediate ale măsurilor adoptate de dumneavoastră va fi micşorarea salariului net a persoanelor care lucrează în domeniul IT chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual. Industria IT este cel mai de succes domeniu din ţara noastră, unde lucrează mai bine de 60.000 de angajaţi, majoritatea dintre aceştia tineri, iar creşterea poverii contribuţiilor sociale ne va pune în faţa unui nou exod intelectual al tinerilor români.

Afectaţi de modificările aduse Codului fiscal vor fi şi cei aproximativ 100.000 de români care lucrează pentru firmele intrate în insolvenţă, unde legea permite o creştere a salariilor numai în anumite condiţii, lucru care duce inevitabil la o pierdere de până la 16% din salariile nete ale celor aflaţi în această situaţie.

Tineretul Naţional Liberal avertizează şi asupra a două efecte extrem de dăunătoare a dispoziţiei care prevede ca firmele cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro să plătească impozit de 1% pe cifra de afaceri, indiferent de profitabilitate. Acest sistem de impozitare care obligă companiile să plătească impozit, chiar dacă au înregistrat pierderi va determina multe firme existente să-şi mute sediile în alte ţări şi va descuraja antreprenorii care îşi doresc să pună pe picioare o nouă afacere. Impozitul de 1% aplicat cifrei de afaceri pentru toate companiile cu venituri sub un milion euro va avea un efect devastator şi în ceea ce priveşte activităţile organizaţiilor neguvernamentale. Odată cu dispariţia impozitului pe profit, aproximativ 80% din firmele care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcţiona o parte din impozitul pe profit către cauze sociale nu vor mai putea face sponsorizări deductibile către ONG-uri, deci dispare posibilitatea de finanţare din impozitul pe profit a ONG-urilor.

De asemenea, prin reducerea cotei de impozit pe venit, administraţiile locale, care colectau cea mai mare parte a veniturilor bugetare proprii chiar din acest impozit, vor fi confruntate cu scăderi masive ale veniturilor şi, în consecinţă, fie vor intra în incapacitate de plată, fie vor trebui să reducă substanţial bugetele pentru dezvoltare locală. În plus, un alt efect al acestei măsuri este acela al centralizării resursei bugetare, ceea ce înseamnă creşterea controlului centrului în probleme de interes local, aspect care contravine dispoziţiilor constituţionale privind descentralizarea şi autonomia locală.

Aşadar, domnule prim-ministru, chiar dacă dumneavoastră ne daţi asigurări că oamenii vor avea salarii mai mari, Tineretul Naţional Liberal vrea să vă amintească că realitatea vă contrazice. Prin urmare, vă solicităm ca în următoarea şedinţă de Guvern să adoptaţi o ordonanţă de urgenţă care să abroge modificările aduse Codului fiscal“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite