Tokes a sesizat comisarul pentru Justiţie în legătură cu „persecutarea” susţinătorilor PPMT de către Poliţia Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Laszlo Tokes a anunţat luni că a sesizat comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, în legătură cu „persecutarea” Partidului Popular Maghiar din Transilvania de către Poliţia Română, afirmând că au fost audiate persoane care au semnat pentru înfiinţarea partidului şi că „intimidarea vine din partea UDMR”.

„Săptămâna trecută am redactat şi am înregistrat o sesizare la comisara pentru Justiţie, Viviane Reding, despre perscuţiile la care sunt supuşi suporterii PPMT în România. Apropiindu-ne de aniversarea Revoluţiei din 1989, ne apasă sentimentul din acea vreme, că trebuie să facem faţă intimidării, fricii, şi este cu atât mai trist cu cât această intimidare vine din partea UDMR, care vrea să determine alegătorii maghiari să nu aibă curajul să voteze candidaţii PPMT", a spus Tokes în cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, la Oradea. Eurodeputatul a adăugat că sesizarea către Reding a fost făcută pe 28 noiembrie.

Fiind într-o aprigă competiţie cu UDMR, Tokes n-a ezitat să lanseze critici la adresa liderilor formaţiunii, care unt dispuşi să se "alieze" cu politicienii români.

„Frica, înspăimântarea, intimidarea sunt uneltele de toate zilele ale oficialilor UDMR, care mai degrabă se aliază cu politicul românesc, fie din stânga, fie din dreapta, decât cu fraţii lor maghiari", a spus Tokes.

În textul sesizării se arată că simpatizanţii PPMT care au semnat listele de iniţiativă pentru înregistrarea acestei formaţiuni ca partid politic au fost convocaţi la audieri de către organele de Poliţie.

„Ca reacţie, Poliţia Română a început o vastă campanie de intimidare împotriva a mai mult de 25.000 de cetăţeni care şi-au dat semnăturile de sprijin pentru această formaţiune politică în anul 2011. Aceşti susţinători aparţin în majoritatea lor comunităţii maghiare, dar au fost şi cetăţeni de etnie română care, de asemenea, au semnat în favoarea înfiinţării noului partid. Acum sunt înfricoşaţi pentru că Poliţia Română a transformat într-un instrument politic intimidarea, precum şi abuzul şi discriminarea directă împotriva minorităţii maghiare", se arată în document.

Potrivit sesizării, „poliţişti români au ridicat copiile listelor cu semnături, care, conform legii din România, includ adresele susţinătorilor, şi ca rezultat ofiţeri de Poliţie persecută în mod curent cetăţenii în casele lor, chemându-i la sediile de poliţie pentru audieri în detaliu. În fapt, Poliţia interoghează cetăţeni ai Uniunii Europene ca şi cum ar fi comis o infracţiune".

De asemenea, Tokes afirmă în sesizare că poliţiştii îi cercetează pe semnatarii listelor utilizate la înregistrarea PPMT pentru "falsificare de semnături".

Întrebat dacă a primit un răspuns de la comisarul european pentru justiţie în urma sesizării depuse, Tokes a spus: "Din cauza inerţiei birocraţiei europene, probabil vom primi un răspuns peste vreo două luni".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite