Tomac, atac la Arafat: E oare posibil să ne îndemne să avem acasă baloane cu gaz CS, din care să inhalăm periodic, pentru liniştea PSD?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PMP, Eugen Tomac. Foto: Eduard Enea.
Liderul PMP, Eugen Tomac. Foto: Eduard Enea.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a comentat, joi, declaraţiile şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, potrivit căruia substanţele folosite de jandarmerie nu ar fi periculoase, spunând că „statul e la un pas să le recomande românilor inhalarea de gaze” şi sugerând că Arafat ar linişti populaţia la cererea PSD.

„În loc să dea socoteală pentru atacarea manifestanţilor prezenţi la mitingul Diasporei cu arme chimice, statul e la un pas să le recomande românilor inhalarea voluntară de gaze lacrimogene. Printr-un comunicat oficial, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, asigură populaţia că «expunerea la gazele lacrimogene folosite de Jandarmerie la protestul din Piaţa Victoriei nu e periculoasă.» Ce urmează? Credeţi că e posibil ca Raed Arafat să ne îndemne să avem acasă baloane cu gaz CS, din care să inhalăm periodic cantităţi mici pentru liniştea PSD?", a declarat liderul PMP, Eugen Tomac. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, miercuri seara, motivele pentru care a fost emis comunicatul în care se menţiona că substanţele folosite în timpul intervenţiei jandarmilor din 10 august din Piaţa Victoriei sunt conform standardelor internaţionale, iar celor care au fost expuşi la aceste substanţe li se recomanda să nu se prezinte la medic pentru controale de rutină, ci doar dacă au simptome îngrijorătoare.

Ulterior, Arafat a precizat pentru „Adevărul” că jandarmii au utilizat gaze lacrimogene de tip CS,  care pot fi extrem de toxice dacă sunt sunt folosite în concentraţii mari. 

„Se ştie ce gaz lacrimogen a fost folosit, este vorba de CS. Datele acestei substanţe sunt publice. Medicii nu au fost informaţi, pentru că nu există un tratament specific, nu are antidot. Altfel, am fi emis imediat o informare. Există doar tratamente simptomatice. De exemplu, dacă vine un pacient iritat la gât, se tratează acea iritaţie. Dacă cineva tuşeşte, se face radiografie, se examizează oxigenarea, dacă este în parametri normali. Nu sunt ca gazele de război care au un antidot. (...) Aceste depind de la om la om. Ar fi trebuit ca efectele să dispară la majoritatea celor care au fost afectaţi. La perosanele expuse mai mult, este posibil ca efectele să mai persiste. Să mai apară dureri la nivelul gâtului sau iritaţia mucoaselor“, a explicat, pentru „Adevărul“, secretarul de stat Raed Arafat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite