Politică

articolul anterior articolul urmator

Tomac îi cere lui Dăncilă să modifice legislaţia pentru europarlamentare. Ce vrea liderul PMP

3
30 Jan 2019 13:14:00
Autor: Radu Eremia
Eugen Tomac. FOTO Eduard Enea
Eugen Tomac. FOTO Eduard Enea

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a adresat miercuri premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care îi cere să modifice legislaţia astfel încât la alegerile europarlmentare să fie posibil votul prin corespondenţă, iar numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, să poată fi înregistrată audio - video.

„Având în vedere atribuţiile care revin Guvernului în buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European, precum şi interesul sporit al românilor pentru alegerile europarlamentare din acest an în care România asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, observând termenul scurt rămas până la desfăşurarea alegerilor europarlamentare din acest an, vă solicităm să adoptaţi o ordonanţă de urgenţă prin care să amendaţi Legea nr. 33/2007, astfel încât, la alegerile pentru Parlamentul European, în mod similar alegerilor pentru Parlamentul României, să fie reglementat atât votul prin corespondenţă, cât şi obligaţia înregistrării video-audio a procesului de numărare a voturilor, inclusiv a voturilor prin corespondenţă", scrie Tomac.
 
Liderul PMP spune că a constatat că Legea nr. 33/2007 pentru alegerile europarlamentare stabileşte reguli cu privire la votarea la secţia de votare, dar nu reglementează votarea prin corespondenţă. „Pe de altă parte, Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă şi Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor modificată asigură infrastructura şi condiţiile necesare pentru exercitarea în străinătate a dreptului de vot prin corespondenţă. Deoarece la alegerile parlamentare din anul 2016, în diasporă numărul alegătorilor prin corespondenţă a depăşit numărul alegătorilor pe listele electorale permanente, considerăm că se impune extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile europarlamentare din acest an", argumentează liderul PMP.
 
De asemenea, în ceea ce priveşte obligaţia înregistrării video-audio a procesului de numărare a voturilor, Tomac precizează că a constatat că Legea nr. 33/2007 stabileşte reguli cu privire la desfăşurarea procesului de numărare a voturilor (art. 49) şi instituie sancţiuni pentru neconformarea la aceste reguli (art. 53), dar nu cuprinde prevederi cu privire la monitorizarea procesului de numărare a voturilor. În schimb, pentru alegerile parlamentare din 2016, obligaţia înregistrării video-audio a procesului de numărare a voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă a fost reglementată de Guvern prin Hotărârea Guvernului nr. 765/2016.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

inuendo
30.01.2019, 13:18:41

Meleșcanu e pe fază oricum...are experiență cu diaspora.

+1 (1 vot)
LochRoagPM
30.01.2019, 13:30:04

...pîmpit sunt...tolokmak rămân ...

-1 (1 vot)
Un cititor
30.01.2019, 18:38:58

Ne amintim ce scandal a iesit cand Funeriu a cerut video in salile de examen Bac. Unii aberau ca e o jignire la adresa elevilor si a profesorilor, dupa ce, si unii si altii au fost prinsi, fie cu spaguta, fie cu copiuta. Mirama-s sa il ia cineva in seama pe liderul PMP. Daca nu se fura macar putin, o cat de mica smecherie ..................... Nu au acceptat, imi amintesc, sa re/numere voturile Clotilde-i , daca acceptau, Clotilde, azi era primar. Am dat doar un ex. Apoi Deddy, Deddyca.....de ce este judecat acum ?! Nu cumva pt . acelasi tip de furtisaguri. El indemna, cand lumea trebuia sa stea acasa. Ii aducea cu forta ca la mitingul lor din Bucuresti Slabe sperante ! Veorica nu v-a primi unda verde, doar daca se vor gandi mafiotii, ca Diaspora este total impotriva lor. Da, asta ar fi un motiv.

Modifică Setările