Orban, Tomac şi Cioloş cer Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos - FOTO Eduard Enea
Dacian Ciolos - FOTO Eduard Enea

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de vot pentru secţiile de vot din străinătate pe o perioadă de două zile. O cerere asemănătoare a făcut şi liderul PLUS, Dacian Cioloş, care vrea prelungirea votului nu doar în străinătate ci şi în ţară de la ora 21.00 până la 23.00.

UPDATE Partidul Naţional Liberal solicită Biroului Electoral Central prelungirea procesului de vot până la ora 23.00, anunţă liderul PNL, Ludovic Orban, spunând că oamenii care stau la coadă să voteze în diaspora nu au cum să îşi exercite toţi dreptul de vot până la ora 21.00.

„PNL va depune la Biroul Electoral Central o cerere de prelungire a programului de vot de la ora 21 până la ora 23. Este clar că pe analiza numărului de persoane care pot să voteze pe parcursul unei ore, cetăţenii români care stau la coadă în diaspora nu au cum să-şi exercite toţi dreptul de vot. Ca atare, obligaţia Biroului Electoral Central este aceea de a interpreta legea astfel încât să permită exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean român care intenţionează să voteze", a afirmat Orban.


„Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alte alegeri şi anume de cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor de votare din Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Am solicitat Biroului Electoral Central să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot”, a declarat duminică Eugen Tomac, citat de News.ro

El a precizat că au fost state care au desfăşurat procesul electoral timp de două zile tocmai pentru a permite cetăţenilor să voteze pentru Parlamentul European.

„În Uniunea Europeană, există state în care s-a desfăşurat timp de două zile procesul electoral tocmai cu scopul de a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European. Este clar că prezenţa celor 3,5 milioane de cetăţeni români şi interesul lor faţă de aceste alegeri, dar şi faţă de referendumul ce are drept obiectiv consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetăţenii români”, a afirmat Tomac.

O poziţie asmănătoare a luat şi Dacian Cioloş care a solicitat BEC prelungirea votului din ţară de la ora 21.00 până la ora 23.00, astfel încât toată lumea aflată la coadă să poată vota.

„Observăm că cetăţenii români sunt mobilizaţi la vot în mod pozitiv surprinzător şi e foarte important pentru noi să le asigurăm condiţiile ca ei să voteze. Lucrul acesta se întâmplă atât în diaspora cât şi în ţară. Date fiind situaţiile pe care le întâlnim la unele situaţii de vot, Alianţa 2020 USR-PLUS cere Guvernului să se reuneasca de urgenta pentru a luat toate măsurile pentru a exinde programul de vot de la 21.00 până la ora 23.00. În mod clar acest lucru e necesar la mai multe secţii de vot pentru că avem deja situaţii, cozi masive, oameni care se pun în momentul de faţă la cozi cu siguranţă n-o să mai poată să voteze până la ora 21”, a explicat Dacian Cioloş.

Video Facebook / Alianţa 202 USR-PLUS

Preşedintele PLUS a subliniat şi că BEC ar trebui să reinterpreteze prevederile legale privind spaţiul în care se desfăşoare votul, astfel încât „toţi cei care vor intra în incinta clădirii în care există secţie de vot la momentul în care se închide secţia de vot şi expiră ora de vot să fie acceptaţi şi să poată să voteze”.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite